Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trojan to tu dal na Svěráka, tá podoba s jeho mladším JA bola celkom príjemná. Vcelku zaujímavé krimi, ktoré sa síce nevyhlo chybám, ale dobre zahrané, napínavé, až na príliš rýchly záver. Jedna z vecí, čo naozaj udrela do očí, je to unikajúce modré suvečko, ktoré policajnú dvojicu nijak nerozhodilo, aj keď práve také už niekoľko dní hľadali. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vývoj mého hodnocení dostatečně okomentován u jednotlivých epizod, nakonec vcelku vratká trojka. Očekávání velká, pachuť z jejich nenaplnění větší. Lehká naděje plynoucí z podařené prostřední části nakonec pohřbena tou poslední, jež mi  opět nepříjemně připomenula karikatury kriminálních seriálů, jaké neustále chrlí další české televize bez velkého "č". ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená kriminálka s výborným mužským hereckým kvartetem policistů - Trojan, Vetchý, Hádek  Taclík doplněná docentovými rodinnými žolíky Švehlíkem a Vlasákovou.  Divokou kartou za ženské policistky je Voříšková Ramba. Je částečně ukázkou nové generace nejen policistů: cítí se nevyužití, úkolováni je nehodnými podřadnými úkoly, vždy mají pravdu, která je v hlasitosti jejich názorů a ne ve faktech, které odmítají.  Na druhou stranu občas tu pravdu mají a něco dokáží. Nakonec jim patří budoucnost. Navíc zestárnou a snad zmoudří. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když se na Docenta podíváte optikou člověka, který má rád novinky na České televizi, tak se zákonitě musíte těšit. Herci v hlavní roli super, pod scénářem podepsaný Josef Mareš, režie Jirka Strach. Všechno je dobře, tedy až do momentu, než si pustíte první díl a scénáristi na Vás vytasí dvě chyby v systému, jak ostatně uvádí sama postava Ivana Trojana. Těmi chybami je právě postava docenta, kterou tu hraje Ivan Trojan, a který coby profesor přišel o práci na škole a tak ho uvrtali do vražd, a postava Terezy Ramba, která se k vraždám dostala taky hodně omylem a její postava by zasloužila spíš pár facek na srovnání. Nicméně Docent působí jako další příběh z Případů 1. oddělení, třeba Ondra Vetchý je tu na totožném fleku. Jen zde se jeho postava chová jak hovado, což je srovnatelné s rolí Terezy. Jejich postavy tu tak strašně kazí to dění, že mě první dva díly dost otrávily. Terezy hláška „pracky vzhůru“ musí rozesmát snad každého policajta ve službě. Naštěstí třetí díl ubral postavu Terezy, přidal solidní napětí a dotáhl příběh do výsledné tří hvězdičky. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic nového seriál nepřinesl, ale že by se jednalo o špatné dílo? To ani náhodou! Po dlouhé době česká krimi série, u které jsem vydržel déle jak 40 minut. Možná by slušelo o pár minut dílům ubrat, ale i tak se jedná o slušně odvyprávěnou kriminálku se skvělým hereckým obsazením, avšak chybělo mi k tomu něco navíc, taková ta přidaná hodnota. Snad se jí autorům podaří najít v nadcházejících sériích. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Impulsem ke vzniku seriálu Docent byla skutečnost, že Jiří Strach se nestal režisérem Případů 1. oddělení (od r. 2014). Přitom to byl právě on, kdo dvěma neznámým scenáristům k realizaci Případů 1. oddělení výrazně pomohl. „To on nám dvěma píšícím amatérům dal na podzim 2011 tip, za kterým správným člověkem v televizi máme s Případy jít, aby se to hnulo,“ říká Jan Malinda. „A i když Jirka potom Případy nerežíroval, vzal to s nadhledem granda a pravil: ‚To nevadí, kluci. Až si ty vaše Případy jednou doděláte, tak pro mě napíšete třídílnou detektivku pro Ivana Trojana.‘“ (fallrock)
  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)
  • Natáčelo se mj. v kavárně Místo v pražských Dejvicích. (Winster)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama