Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (450)

Radko 

všechny recenze uživatele

Azda je to čiastočne tak ako píše Maq, že ide o "reflexiu dôležitých všeobecných znakov doby". Zámerne nepíšem o umeleckosti, pretože o umenie nejde. Skôr o naštvaný odkaz nadurdeného deda-režiséra svojim fanúšikom o tom, čo si myslí o spoločnosti. Všetko sa skurvilo, deti si nevážia rodičov, rodičia deti, žije sa na dlh, všetci sa podvádzajú a všetko sa deje v mene prízemných hodnôt, závislostí a pudov. Zároveň je toto fŕkanie odeté do moderného hávu prehádzaných časových rovín. Tomuto ozvláštneniu chýba dramatický dôvod. Všetci hrdinovia sú totiž morálni hajzli, s dejom sa ich pokrivené charaktery len prehlbujú, takže v dôsledku je úplne jedno ako dopadnú oni a aká bude pointa. Hoci sa s kritikou do istej miery stotožňujem, v tomto prípade vadila ťažkopádna depresívnosť moralizátorstva bez možnosti úniku. Táto ulepená odpornosť celého deja s absenciou humoru celé vyznenie posunula do roviny života v celoživotnom lajne. Film potom skončil podobne ako to čo kritizuje: Neznesiteľná nuda, prekrytá pláštikom adrenalínovo nabudenej zábavy, spočívajúcej v bombastickom ozvláštnení, v skutočnosti len variujúcom predžuté a vopred známe výsledky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dlho som rozmýšľal nad hodnotením, pretože mi chýbalo niečo medzi štyrmi slabými hviezdičkami a tromi silnými. Sidney Lumet je nepochybne skvelý režisér. Jeho dovtedy netušiaci diabol má dobre napísaný scenár, presne a úsporne vykreslené charaktery aktérov, ťaživú atmosféru, ktorá svojou osudovosťou a neodvratnosťou pripomína antickú drámu alebo minimálne domino efekt. Neprehliadnuteľné sú skvelé herecké výkony, zaujal ma i hudobný doprovod. Tak prečo iba tri? Nejako ma to všetko nechalo chladným. Bolo mi v podstate jedno, čo sa stane a to by sa vo filmoch hodnotených štyrmi až piatimi hviezdičkami stávať nemalo. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Po skončení titulků jsem nějak neuvažoval o plném hodnocení, ale snažil jsem se promítnout si v hlavě co na mě tak zapůsobilo. Tenhle film je jak řízená střela, která nenechá diváka vydechnout, protože každá nově započatá scéna vyráží dech, a lehká komplikovanost děje je také velkým plusem, ale kdo je třešničkou na dortu tak to jsou P. S. Hoffman a hlavně Ethan Hawk, kteří hrají jako o život. Žádná hluchá místa, děj neztrácející tempo a výborní hlavní herci. Pochutnal jsem si. 85% ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Vidět hned na začátku P. S. H. v rouše adamově (chtěla jsem původné použít vulgárnější výraz) byl opravdu zážitek. Prostředek bylo dlouhé čekání na předvídatelný konec, ale nakonec mě dostal závěr - to, jakým způsobem tatík vezme spravedlnost do svých rukou a svého vyvedeného synáčka v nemocnici prostě sejme... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet rozhodně není režisér mého srdce a pokaždé mě zatím jen zklamal. Do okamžiku než jsme potkal jeho ďábla... herecké obsazení lze jen chválit a děkovat, že se setkali v takovémhle snímku tak dobří herci jako Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke a ALbert Finney. Herecké výkony vynášejí film opravdu vysoko stejně jako scénář a celková koláž ze všech tří příběhů(resp. pohledů). Ano, Sidney Lumet tentokrát zvolil cestu vyprávění z různých pohledů a to právě tří hlavních postav. Dva bratři se rozhodnou vyloupit klenotnictví svých rodičů, ale to se nepovede jak by mělo a jejich matka se po přestřelce dostává do nemocnice... Spleť příběhů a pohledů na stejnou událost dokáže okouzlit a pohltit. Avšak je v režii drobná nejistota, která je u veterána překvapující. Skvělý film, který si doufám najde mnoho fanoušků, protože si to zaslouží a herci jako Hoffman nebo Hawke si měli odnést alespoň nominaci na Oscara... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama