Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

4* s odrenyma usima. "Missing" je velice netradicni westernove drama s vynikajicimi hereckymi vykony - Cate Blanchett a Tomy L. Jones nezklamali. Libila se mi kamera, syrovost deje i celkova atmosfera, ale film je zbytecne dlouhy a obcas odbocuje k nevyraznym vedlejsim scenam. Osobne bych kratil tak o 20-30 minut. Nekdo tu zminoval, ze by filmu prospela vetsi davka klasicke westernove akce - to je asi pravda, ale pak by to uz nebyl ten samy film - reziser chtel evidentne natocit drama, nikoli "kovbojku". ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vážný psychologický, lehce mystický western o matce s dcerou, které hledají cestu ke svému odcizenému "indiánskému" otci / dědovi, zatímco pronásledují únosce její druhé dcery. K onomu stopování (a dohánění) sice dochází tak nějak bez většího přičinění až automaticky, nicméně poutavé výkony Cate Blanchett a Tommyho Lee Jonese, jakožto i dostatečně prokreslené charaktery a nesentimentální vztahy [viděn rozšířený director's cut], z něho dělají kvalitní dramatickou, nikoliv čistě žánrovou podívanou. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Howard si prívlastkami žánrov ako je dramatický a westernový štýl trošku vylepšil názor na tento film z pohľadu divákov, pretože bez týchto skromných odbočiek sa jedná len o klasický akčný film, s pomerne prázdnym spracovaním celej situácie. Atmosféra má ale zvláštny náboj, prašné prostredie, krásne scenérie, dupot koní pri ktorom počuť nárazy každej skalky, toto ma vždy dostalo. A prostredníctvom Cate a Tommyho Lee sa 'zlatopalmovej' nominácii ani nečudujem. 75%. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Měla jsem dojem, jako by celý film byl pojatý jako souboj dvou magií - katolické a indiánské, z čehož ta katolická se jeví jako slabší, chatrnější. Ale ruku na srdce, mohlo to být i mnohem horší: Indiáni nejsou naštěstí líčeni jako holubičky, ba právě naopak. A další světlé body - láska mateřská, láska dceřiná, odčinění viny, krásná příroda, napětí a v neposlední řadě i dobré herecké výkony. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nezaváhal a i v tomto westernu potvrdil své režisérské kvality. Sice se zřejmě minul s diváckým očekáváním, ale pro mne rozhodně lepší než jeho pozdější zašifrovaný megahit. Dvojice Cate Blanchett a Tommy Lee Jones by to možná herecky utáhla sama a James Horner sice zrovna nesbíral body za originalitu, ale hudba zněla dobře. Kdyby takhle profesionálně zvládnuté byly všechny hollywoodské filmy, vůbec bych se nezlobil. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Last Ride", který napsal Thomas Eidson. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)
  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)

Reklama

Reklama