Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímek o jednom na míru nehledícím herci, který se chtěl vymanit sám ze své všeobecně známé figury, díky které nakonec utkvěl v myslích nás všech. Jeho si nechám ve své mysli jako inspektora Clousseaua, nepotřebuji tam mít pana Sellerse. Škoda jen, že neunesl tíhu života, že neuměl spokojeně žít, že si nechci pamatovat příliš onu osobnost, jen jednu z jeho postav, škoda.!!! :-( Ps: Výkon pana Rushe je nepřekonatelný, skvělý obraz Sellersův. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Není to obvyklý životopisný film... oživení v podobě komentářů jednotlivých postav (které v Sellersovské tradici hraje opět Rush) přímo na kameru krátce poté, co odcházejí z života hlavní postavy a vůbec i přítomnost dalšího štábu, to vše působí osvěžujícím dojmem, zvláště pokud o Sellersovi něco málo víte. Škoda jen, že jako celek se děj pohybuje od jedné scény ke druhé a příliš to nenavazuje. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, nakolik je to opravdu biografický snímek, je natočen velmi dobře a George Rush v něm zřejmě hodil svou životní roli. I když je fakt, že se to ke konci už trochu rozsypávalo. Sellers byl opravdu zvláštní člověk a tenhle film má jednu obrovskou přednost. Pokud jste to neudělali doteď a je pro vás Sellers jen potrhlý šéf/inspektor Clouseau a v lepším případě ještě multiherec z Dr. Divnolásky, donutí vás poohlédnout se po jeho dalších filmech. PS: Romance of the Pink Panther je už opravdu noční můra. I když nepochybuji, že by v ní Sellers byl pořád skvělý. Určitě by v ní často využíval vilný pokoj. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Peter Rush v roli Geoffreyho Sellerse byl téměř kopie, nejen vzhledově, ale i herecky - úchvatný fenomenální  výkon! Jako všichni géniové, i Peter Sellers byl tak trošku blázen nebo spíš měl komplikovanou osobnost, jak se teď říká. Takže zatímco na plátně perlil, v osobním životě to bylo asi trochu peklo. Je zajímavé, jak z venku člověk může být takovej borec a ve skutečnosti se v něm může skrývat takový zadumaný zadepkovaný prudič. Dostala mě ta posedlost Sofií Lorenovou, když se ho třeba děti ptaly: "A ty nás už teď nemáš rád?" "Mám vás rád, ale ne tak jak Sofii Lorenovou." A další excesy týkající se jeho dětí. Respekt tvůrcům, že se vůbec do takového projektu dali a podařilo se jim vytvořit něco, co na jednu stranu vykresluje Petera Sellerse, jaký ve skutečnosti byl strangelove, na druhou stranu je to pocta jeho tvorbě. Zrovna teď se nacházím v životní situaci, že bych se s ním v určitejch věcech dokázal i ztotožnit. Ne ve všech! Zajímavě podané, zajímavě natočené, skvěle zahrané. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Peter Sellers v amoku likviduje hračky svého syna; Peter Sellers opouští manželku; Peter Sellers souloží s Britt Eklandovou… chtěli byste nějaký souvislý děj, nepospojovaný pouze osobou výtečně hrajícího Geoffreye Rushe, jenž přejímá také roli vypravěče a umocňuje tím všudypřítomný chaos? Zapomeňte. Tenhle pokus postihnout osobu Petera Sellerse zvnějšku i zvnitřku selhává na plné čáře. Některé scény jsou moc pěkně vizuálně řešené a dokázal bych si v jejich stylu představit nějakou dvacetiminutovou hříčku o člověku bez vlastního charakteru, jenže v kontextu celého díla nefungují. V kontextu díla nefunguje nic. Existuje samozřejmě i možnost, že Sellers tvůrcům posloužil pouze coby záminka k natočení mnohovrstevnatého alegorického díla o lidských tvářích a přetvářce… Stejně by ovšem šlo o film zmatený a nezajímavý. Ač by pak bylo zjevnější, proč Sophia Loren vůbec nevypadá jako Sophia Loren a Stanley Kubrick jako Stanley Kubrick. 40% Zajímavé komentáře: Gemini, Oskar, tron, Vronsky ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu Malaga (1954) Sellers údajně nadaboval až 14 postav, přičemž jedenáct z nich mezi sebou vede konverzaci. (imro)
  • Na otázku, zda se filmu podařilo Petera Sellerse nějak vysvětlit nebo charakterizovat, jeho představitel Geoffrey Rush odpověděl: "Když jsem se na roli připravoval, sešel jsem se Martym Balmem, který byl Sellersovým agentem v posledních čtyřech letech života. Řekl mi: 'Víš, Geoffreyi, člověk pořád někde slyší, že Peter Sellers měl temnou stránku. Jenže já ji nikdy neviděl. Vídal jsem se se zdvořilým, džentlmenským člověkem, který rád vyprávěl vtipy, hrál si se slovíčky, mluvil směšným hlasem... Takvý vztah jsem s ním měl já.' Později jsem se sešel s jiným agentem. Ten se zamyslel a řekl: 'Vždycky jsi ml pocit plíživého nebezpečí. Jako by se za chvíli mělo stát něco hrozného.' Nevím, jak pořádně odpovědět... nemyslím si, že bych bych teď o 'skutečném' Sellersovi věděl víc než před natáčením. A fascinuje mě pořád stejně. Ten člověk je černá díra, do které se vyplatí vstoupit, protože se v ní taky dozvíte něco o sobě. Hlavně když jste herec. Začnete přemýšlet o tom, proč děláte to, co děláte, a taky, jak to vlastně děláte. Ne, nevím víc o Sellersovi, ale vím teď víc o sobě." (NIRO)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama