Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Snímek, jehož síla tkví zdánlivě především ve skvělých dialozích a charakterizaci postav, což samozřejmě odpovídá převodu divadelní hry jako takové. Ale bylo by neopustitelným prohřeškem prohlásit toto filmové dílo za pouhou adaptaci. V každém případě se tu Anthony Harveymu a galerii skvělých herců - nevyzpytatelný Peter O'Toole kraluje a odvádí tu jeden ze svých nejpropracovanějších výkonů celé své kariéry - podařilo ztvárnit jeden víceméně rodinný konflikt nebývalým způsobem. Vlastně se ani tak nejedná o historický snímek - zasazení filmu je ironizováno i samotnými představiteli - viz řeči o roce 1183 a barbarské epoše. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdil fakt, že lze vynikající historický film vytvořit bez nákladné výpravy a krvavých bitev. "Lvu v zimě" stačí k úspěchu pouze výtečné dialogy. Díky nim film po svoji dvouhodinovou stopáž vůbec nenudí a je radost sledovat všechny herce, kteří své postavy stvárnili s náležitou chutí a zápalem (zvláště Peter O'Toole řádí jako nikdy, v českém dabingu s hlasem Luďka Munzara dostává nevídané grády). To mi stačí. 90%. ()

Reklama

danecek24

všechny recenze uživatele

26. Zlatý Glóbus za rok 1968 - cena (2) - *Nejlepší film (drama), *Nejlepší herec (drama) - Peter O'Toole + nominace (5) - Nejlepší herečka (drama) - Katharine Hepburn, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Jane Morrow, Nejlepší režie - Anthony Harvey, Nejlepší scénář - James Goldman, Nejlepší hudba - John Barry ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Oceňované historické drama, které se neopírá o velkolepý rozpočet, jde konec konců o televizní film, nýbrž o výborné herecké obsazení, pečlivě propracovaný scénář, který nezapře divadelní kořeny, protože jeho schéma se pohybuje na půdorysu tradičních shakespearovských dramat. Příběh se točí kolem šesti důležitých postav, které řeší mocenské otázky středověké Anglie. Intriky na dvoře krále Jindřicha II. jsou skoro tak temné a odpudivé jako na úřadu dnešní české vlády. Nejkrásnější jsou filmové dialogy mezi Jindřichem II. a jeho ženou, které jsou plné emocí, lásky i nenávisti zároveň a projevují se cynickým jedovatým popichováním. Protože královský pár si zahrál Peter O'Toole a Katherine Hepburn, je jasné, že si své repliky náležitě vychutnali a dokázali je divákům podat s neuvěřitelným půvabem. Celkový dojem: 90 %. I když na začátku filmu uvidíme rytířský turnaj a nějaké to mávání meči, převážnou většinu stopáže si film vystačí s kamennými interiéry jednoho hradu a s přítomností několika málo herců před kamerou. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

K mojí smůle jsem nejdřív viděla remake a stále mám v hlavě neskutečně skvělého Patricka Stewarta, který vypadá životem víc zkoušenější a unavenější než (o nic méně skvělý) Peter O´Toole. Právě Stewartův Jindřich je ale to jediné, v čem novější verze tu původní převyšuje. Zlatá šedesátá nám tady přinesla krásné exteriéry, starosvětskou atmosféru a Katrerine H. v plné síle, která tu dokazuje, jak skvělá byla herečka. A mladičký, mlaďouličký Timothy Dalton s francouzským přízvukem (a bez toho sarkastického úsměvu získaného věkem) je... jakkoli to zní zastarale - okouzlující tak, že byste ho, dámy, chtěly mít doma pod peřinou jako heboučkého medvídka od Sparky´s :-). ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)
  • Vo vedľajších rolách sa predstavili prominentní divadelní herci. (vander19)
  • Scény sa zväčša obmedzujú na hradné prostredie a slúžia ako uštipačné zobrazenie dynastických zápasov. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama