Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, a možnost slyšet naše bardy. ...Jedinečný doklad o seriálové tvorbě 80. let, 20. století... Na CSFD ocení určitě budoucí generace diváků. Věřím, že ten čas přijde...Jen se obávám, že na rozdíl od seriálů třeba z lékařského prostředí, tak zde je zapotřebítrochu znát i v souvislostech dějiny Československa v 20. století, jinak si seriál těžko divák vychutná... ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já dokážu ocenit i seriály, ve kterých se soudruzi obětují pro blaho lidu a vykonají mnoho práce pro blaho nás všech, ale tohle bylo opravdu trochu moc. Měl jsem dojem, že v 80. letech měl režim už nějakou soudnost, ale natočení tohoto seriálu (a umístění Klémy na stokorunu) tento dojem dost narušuje. Seriálového Klementa, jenž je velice rozšafný, veselý a vždy zcela nad věcí (a nade všemi), si nějak nedokážu dát dohromady se skutečným Klementem. Po celý seriál se v podstatě jen řeční, schůzuje a řeší se, kdo s kým a proti komu. Ač seriál režíroval mistr seriálů odehrávajících se na schůzích a poradách, Evžen Sokolovský, tohle nedokázal udržet ve snesitelných mezích ani on. Umím ocenit dobře udělanou propagandu, ale to neznamená, že budu rozdávat hvězdičky i za špatně udělanou propagandu. Herci to taky moc nedávají, ale dám aspoň hvězdu, protože v porovnání s některými seriály vzniknuvšími po roce 2000 tato blbost určitou koukatelností disponuje. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Ten Kléma, to byl opravdovej borec borců. Kléma zamyšlený. Kléma vizionář. Kléma zatracovaný a vysmívaný. Kléma vůdce a ochránce. Kléma nedoceněný, silný, spravedlivý. Ach ten Kléma, hodnota z nejvzácnějších! No povedená taškařice, od tradičně stejného Štěpničky, po veselé spekulace a škádlivé manipulace, až hanba. Výborná politická telenovela o největším z největších (který má rudé i rty, ach Klémo...) říznutá srdcervoucím příběhem rodiny starého socdemáka, soudruha Pláteníka. Jak on to Kléma s tou republikou myslel dobře, kdyby mu jen ti zákeřní buržousti, fašisti a oportunisti neházeli klacky pod nohy. A ten sovětský svaz v čele se strýčkem Stalinem, přítelem nejbližším. Škoda, že tam nebyly i ty zajímavé epizody ze života tohoto náckobijce, na druhou stranu Ivan Vyskočil byl (tradičně) fakt strašnej, takže se to vyrovnalo. Samozřejmě propaganda-alert, ale fakt víc než rafinované je to úsměvné a trapné. Práškový Topinkář hadr! Můj hrdino! ()

xaver

všechny recenze uživatele

Viděl jsem z tohoto seriálu pouze jeden díl a stačilo mi to. Přesto ho ale nebudu hodnotit jako odpad, unisono jako moji předchůdci. Upřímně řečeno, nebudu ho hodnotit vůbec. Ono to dost dobře ani nejde. Režii a hereckým výkonům nelze totiž nic vyčítat, ale k posouzení historických souvislostí nemá nikdo z hodnotitelů dostatek informací. Gottwald byl nesporně velmi rozporuplnou osobností našich dějin, nicméně byl jejich spolutvůrcem. Dnes už je téměř nesporné, že jeho role byla převážně negativní, nicméně doposud se nenašel jediný solidní historik, který by komplexně a hlavně objektivně posoudil jeho roli v relativně krátkých dějinách Československa. Je velmi jednoduché ohodnotit tento seriál jako odpad, ale kdo z hodnotitelů to byť jen trochu kvalifikovaně odůvodnil? ()

Coliseum odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk, intenzivně se zajímající se o ten čas, kdy carské Rusko padlo vší svou těžkopádnou tonáží na zadek a Evropa začala pomalu vstřebávat nastoupivší trend východního komunismu (nemluvím zde o Cabetovu komunistickém prenatálu), musí objektivně konstatovat, že tehdy tomu tak bylo. Prostý fakt, neoddiskutovatelný. Filmařsky to není špatná práce, reálie víceméně sedí, nemalé procento postav s jejich charaktery a rolemi v té době také, snad i některé dialogy se dají chápat jako věrohodné. Problém nevidím ani tak v tom, že ústřední postavu hraje syn Té matky, již režim vysál, vyždímal, zkroutil a pohodil. Taktně se dá přejít i obsazení tehdy půvabné Obermaierové do role Marty (snad ji tak sám Gottwald chtěl vidět). Tím neodpustitelným je rok, ve kterém bylo posvěceno natáčení a scénáristicky ad absurdum vygradovaný nový charakter hlavní postavy. Proto se nedá, viz výše, dívat na tuto opulentní oslavu s ohleduplným mhouřením očí, proto nemohu přihlédnout k některým opravdu dobrým, hereckým výkonům, či poctivě odpracované kameře (leč masově převládající diskursní scény mohly být stejně dobře nasnímány z pevně ukotveného stativu). Proto, právě proto, že seriál tou nejdrastičtější formou přepisuje dějinnou podstatu jednoho mizivého prevíta, který shodou okolností, nikoliv vlastními schopnostmi, ke štěstí a vysokému postu přišel, a tím nesmyslně, bohužel ale čekaně degraduje jakoukoliv výpovědní hodnotu, kterou MOHL a MĚL mít. Říkalo se cosi o nastavení zrcadla, pamatuji-li se dobře. Tohle nastavení stojí na zatraceně vratkém soklu, nastavujíc svou odrazovou část kdoví čemu a komu. Snad egům prorežimního packala Sokolovského a národního zapisovatele Matějky ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Píseň, kterou zpívají příznivci Sudetoněmecké strany v průběhu nepokojů v česko-německém pohraničí, nese název „Horst Wessel Lied“. (majky19)
  • Původním scenáristou seriálu měl být Jiří Hubač, ten ale tlaku odolal, dokonce mu dovezli z archivu KSČ spoustu dokumentů, ale on je vrátil. Věděl, že o tomhle člověku psát nechce a riskoval, že bude potrestán, což se stalo. Jako dramaturg v Československé televizi skončil a musel odejít na „volnou nohu“. (sator)
  • Ve čtvrté části ve scéně, kdy vláda jedná o znárodňování, se v čase 46:59 v záběru mihne klapka. (Ganglion)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama