Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Konečne som videl Chaplina na Aljaške. Čakal som trošku viac, ale celkovo som spokojný. Nie je to vtipné za každú cenu, dokonca sa tu riešia i vážne veci, ale vždy to končí pointou a srandou. Vyzdvihnúť musím hlavne fakt, že ide o ucelený film, ktorý má úvod, pokračovanie i záver a nejde len o nejaký zlepenec vtipných scén na tému "ryžovanie zlata na Aljaške". Očakával som scénu, kde bude Chaplin v nejakej rieke premývať kamene v tanieri, ale nestalo sa. Inak skvelé. 80%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Svižné, vtipné. Takový klasický Chaplin. Kvalitkou bych ho zařadil někam pod Diktátora a mírně nad Kidda. Přesto se moje divácké nároky značně zvýšily, takže filmu udělím pouze pěkné 3*. A to přesto, že scénky s Big Jimem nemají chybu. Příliš neurazí ani, později přidaný, komentář k filmu a hudba je rovněž opět vydařená. Charles Chaplin prostě uměl. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Věčný tulák Charlie Chaplin se opět chopil režisérských otěží a střihl si další tragikomickou postavu ve filmu plném úžasných gagů, hořkosti života a nádherné hudby, z níž mě nejvíce zaujal Flight of the Bumblebee, který v jistých dvou scénách dokonale vystihoval danou situaci:) "Světlo jejího půvabu odejde s ní. On bude znovu ponechaný své prázdnotě, ponuré a osamocené existenci..." ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $923,000Tržby USATržby Celosvetovo €124,798║ Na tento film som nedočkavo čakal odkedy som sa dozvedel, že bude uvedení na filmovom festivale Art Film Fest 2009 a dočkal som sa, a dostal som koniec koncov aj Zlaté "filmové" Opojenie, jednoducho Charlie Chaplin je klenot rannej kinematografie a aj v tomto filme to dokazuje. Svoje kvality predviedol v tom ako dokáže namixovať vyvážene drámu, akciu s jemu spätým klasickým humorom. Okrem skvelého príbehového vykreslenia je perfektne zvládnutá aj technická stránka, Charlie bol génius v tom čo robil. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ...najstarší film čo som mal možnosť vidieť v kine ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Překrásný snímek a na rok vzniku 1925 neuvěřitelně dobře natočený. Všechny ty zimní scény, boj s vichřicí v chajdě, setkání na stezce s medvědem, kuchání a pojídání boty, balancování v chatrči nad propastí, nebo třeba Charlieho kuře, to byl vrchol filmového umu i dlouho po dvacátých létech. A tulák Charlie to zvládnul s elegancí a záviděníhodným humorem. Ukázka: http://www.criterion.com/films/27565-the-gold-rush ()

Galerie (62)

Zajímavosti (28)

  • Jedná se o pátý nejvýdělečnější němý film historie. Pouze v roce 1925 vydělal tehdejších 4 250 000 amerických dolarů. (Jirka_Šč)
  • S hudbou Maxe Terra byl film znovuuveden v roce 1943 a hned rok nato se dočkal dvou oscarových nominací, pro “nejlepší hudbu v dramatu nebo komedii“ a (ironicky) pro “nejlepší zvuk“. (džanik)
  • Ve svém životopise Charles Chaplin uvedl, že nápad na film dostal v Pickfair, tedy v sídle jeho dvou společníků a přátel, Mary Pickford a Douglase Fairbankse. Ukazovali mu obrázky Aljašky a Klondajku a na jednom z nich byli prospektoři stoupající legendárním Chilkootským průsmykem. (džanik)

Reklama

Reklama