Reklama

Reklama

VOD (1)

Osudy slavného desperáta Williama Bonneyho, známého spíš pod přezdívkou Billy Kid, se staly vděčným filmovým i literárním námětem. V roli legendárního pistolníka Divokého západu se představil třeba Paul Newman (Kolt pro leváka, 1958) nebo Kris Kristofferson (Patt Garrett a Billy Kid, 1973). Ve filmu Mladé pušky se Billy Kid objevuje jako drzý mladík, který se ocitá na farmě Johna Tunstalla v Novém Mexiku. Anglický farmář poskytuje útočiště mladým štvancům z okraje společnosti, kteří zde pomáhají s péčí o dobytek a vzdělávají se. Když je ale nepohodlný farmář Tunstall zavražděn zločineckým klanem dobytkáře Murphyho, šestice odvážných pistolníků se vydává za krvavou pomstou a rozpoutá tzv. válku v lincolnském okrese. Roli Billyho Kida ztvárnil Emilio Estevez a jeho kumpány ztělesnili další populární herci jako Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips nebo Charlie Sheen. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

charge 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle koktejl směsicí žánrů mi vůbec nesed. Vypadá to, že si tvůrci nemohli vybrat, kterýho se pevně uchopit a následně držet. Ze začátku komediální western, pak si partička začínajících hvězd - uch hraje na farmě na zbojníky, následně mstitele, když se jim všechno akorát sere pod rukama a nevedí už co dál, natáhnou do plic nějaký hulení a magořej ve skalách, pak to přípomíná krvavý jatka jak od Tarantina a poslední štace s obléháním baráku se už divák akorát modlí ať se za timhle paskvilem objeví nápis THE END. Pozn. u těch rádoby drásajících zpomalených záběrů padajících zkuřek k zemi jsem nevěděl zda se mám smát nebo brečet. Jinak dialogy šíleně strojený (ale možná za to může zpackanej dabing FSB) a příběh originální jak od Džona Vejna. Co víc dodat. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Moderní western z 90. let je svéráznou ale prý vůbec ne úplně smyšlenou verzí toho, jak vypadala válka dobytkářů v teritoriu Nového Mexika a jakou roli v ní sehrál mladý Billy the Kid. Tehdejší mladé hollywoodské hvězdy Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Emilio Estevez a Lou Diamond Phillips se objevují v zajímavých rolích mladých honáků na válečné stezce. Žene je rebelie i touha po pomstě. Slušné akční scény, kamera, která neuhýbá a romanticky svobodná atmosféra stojí za shlédnutí i skoro po dvaceti letech. ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Jo to byli časy. Krásná příroda, na přechodu pro chodce jste potkávali koně, chlapi nosili kvéry za pasem a film bavil výkony herců a ne digitálním trikem. Skutečně příjemný návrat v čase s velmi dobrou hereckou bandou. Ať už jste určitým postavám v bandě fandily a nebo třeba ne, jasné je, že tam nebyli zbytečně. A když třeba nějaká odpadla mrzelo to. Kiefer Sutherland je zde neskutečný sympaťák a spolu s Charliem film táhnou. Emilio Estevez hraje toho šílenýho Billyho taky výborně. Jestli ho v bandě chcete a nebo třeba ne, je přesně ta zábavná kontroverze. Jo a vybavil jsem si jeho roličku ve Dva a půl chlapa. Film se nese v pohodovém duchu, tedy alespoň na mě tak působil. A to bylo přesně to co jsem v ten večer potřeboval. 77 procent westernu s parádním obsazením. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Každý z šestice má sice jasně daný jednoduchý charakter - hezoun, rozvážný, indián, toužící po slávě, maminkovský mazel, vidlák -, jenže chabý scénář jen mozaikovitě a mechanicky bez jakékoliv gradace vrství situaci za situací, střílečku za střílečkou, každý se projeví dle svého naturelu a jede se a střílí dál. Navíc selhává pokus o vážnější tón (Phillips je fotogenický, ale když když pateticky vyřvává do pouště svou minulost, trhá to uši), a závěr je sice efektně natočen, ale vlastně jen proto, aby nebyla vidět nesmyslnost akce (a vůbec: proč ten kulomet nepoužili hned?). ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

pomerne vtipné (úvodné titulky), zvláštne (celý motív Tunstalla, ktorý je nejaký zvláštny Don Bosco), neoriginálne (zápletka), slabé (záver), no napríklad aj zaujímavé (hlavný hrdina NIE je sympatický, nie je ani dobrý, nie je to ani antihrdina - čiže sa nejedná ani o antiwestern, nejakým zvláštnym spôsobom sa podarilo urobiť z hlavnej postavy Billy the Kida iba nesympatického obyčajného vraha), celkom dobre nacastované (Sutherland, Diamond . . .) takže taký nevyvážený priemer ()

Galerie (57)

Zajímavosti (12)

  • Charakter Dirtyho Stevea (Dermot Mulroney) bol inšpirovaný vyhnancom "Dirty" Daveom Rudabaughom. (vander19)
  • James Horner napsal k filmu hudbu, ale byl odmítnut pro příliš irský nádech. Producenti a režisér Christopher Cain se rozhodli pro pravou západní hudbu a angažovali skladatelé Briana Bankse a Anthony Marinelliho. (Monco)
  • V scéne, keď Billy the Kid (Emilio Estevez) číta noviny, spomenie, že nie je ľavák. Je to reakcia tvorcov na média a noviny, ktoré opisovali Billyho the Kida ako ľaváka. (vander19)

Reklama

Reklama