Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

majo25 

všechny recenze uživatele

Spektakulárny ruský epos, ktorého vizuál a výprava sa pokojne môže rovnať hollywoodskym veľkofilmom. Aspoň čo sa týka vizuálu a veľkolepej výpravy. Príbeh je už trochu krkolomnejší, chvíľu trvá, o čo všetkým ide a zdá sa každému ide o niečo iné. Zo začiatku som sa strácal v menách i postavách, naviac každý druhý mal dlhé vlasy, prípadne aj bradu a rozlišovať ich bol neraz problém. Čo však neznamená, že aj herci boli jeden ako druhý, práve naopak, v Rusku vyrástla jedna či dokonca rovno dve silné herecké generácie a obsadenie je starostlivo vyberané. Na akciu i masové scény sa pozeralo veľmi dobre, aj keď nejaké prehnané veci sa aj tam vyskytli - napr. "splavovanie" riečnymi loďami na blate. Záver vyviera trochu do ztratena a je trochu škoda, že nekončí napr. veľkolepou záverečnou bitkou. Pre Rusov je však kontakt s kresťanstvom niečo ako osvietenie, ktoré zjavne prevyšuje svetské boje. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že každý ze scenáristů napsal několik dílů seriálu, který si ale tvůrci nakonec rozmysleli, tak z něj udělali alespoň jakýsi výtah. Přesně takto totiž Viking působí, jako seriál by byl lepší a dával větší smysl. Děj je odvyprávěn zbytečně rychle, i přes jeho jednoduchost, to chce opravdu mnoho pozornosti, aby bylo pochopeno vše a to včetně jednání postav, ke kterým si díky tomu těžko vytvořit jakýkoliv vztah. O to víc "překvapí", jak velký prostor je věnován závěrečným prosluněným scénám... ta horší snad opravdu jen v mysli Vladimira. Jsou to snad ty nejdelší scény ve filmu a zároveň i nejnudnější, protože ve zbytku je Viking opravdu velkolepá podívaná. Bitevních scén je zde mnoho a všechny jsou velice dobře natočeny! Souboje vcelku propracované, stejně tak masové scény, ale třeba i kostýmy (i když samozřejmě fantasy). Ozvučení filmu je taktéž na vysoké úrovni, což je znát zase především v bitevních scénách, ale velkolepá je i hudba. Je to jednoduše film na plátno, i proto je velká škoda, že se ho u nás "nikdo neujal"! Taková pomoc k vysvětlení jsou bonusové scény v titulcích (když máte tu správnou verzi), přeci jen pomohou a doplní. Přesto ale zůstávám u názoru, že si takové téma žádalo seriál, úspěch by i byl zaručen. 60% ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Tohle si tak slabé hodnocení nezaslouží (58%). Rusové se předvedli a vytvořili zde opravdu krásný vikingský příběh z dob pádu antického Říma. Příběh o mladém ne příliš urozeném panovníkovi, který se stane uznávaným vojevůdcem. Příběh o starých bozích a jejich konfrontaci s novou křesťanskou vírou. Příběh plný epických bitev, chytrých nápadů, nádherných širokých záběrů a skvělých kulis, kostýmů i lokací. Fakt mě to kvalitativně dostalo a co se negativů týče, tak tam bych zařadil v první polovině občasné se ztrácení v postavách a tu a tam i nepřehledné kamery během akčních sekvencí. Jinak velký palec nahoru. 75% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,STŮJTE PŘI MNĚ!“… /// Rusáci se s tím vážně neserou. Místo zákulisních intrik a keců, všichni všechno vyřešej s rukama vod krve. Ruská historie, to je krev, špína a pohanství. V tom je síla filmu. Bohužel v tý jednoduchosti se vobčas ztrácím. Vadí mi zbytečnosti, jako úvod s nesympatickou digitální příšerou, zpomalovačky a animace (jak kopí prochází tělem). Nevadí mi, že cca vod půlky ubyde krve a dozvíme se víc o Vladimiru Sviatoslavichi Velikým. Zajímavej historickej příběh, kterej srážej sami tvůrci. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu kusy podle skutečnosti. 2.) Nasrala mně snoubenka a nevím, jak se s tím vyrovnat. 3.) Thx za titule „M7797M“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Polorodí bratři, synové Svjatoslava I. se, eufemisticky řečeno, neměli příliš rádi. Nebo, napadá mě, naopak měli a v duchu ´co se škádlívá, to se rádo mívá´ pracovali na tom, jak se vzájemně definitivně uškádlit. Jak Vladimira vnímám víc jako postavu literární než historickou, tak mi tady byl sympatičtější jako barbarský násilník, než v podobě Bohem osloveného uvěřivšího budoucího světce. Rognědě se vůbec nedivím, vzhledem k okolnostem člověk skoro lituje, že její atentátnický pokus nebyl úspěšný. Irina mě iritovala a ve svém počínání mi připadala umělejší, než ten digitální zubr na začátku. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Okrem Ruska, kde prebiehala väčšina natáčania, pracovali filmári aj v talianskej Ravenne. (MikaelSVK)
  • Film se natáčel 6 let. (Cheeter)
  • Film byl natočen ve dvou verzích, jedné „rodinné“ a jedné „nepřístupné“. (ČSFD)

Reklama

Reklama