Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 4

Recenze (74)

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem jindy k necemu psal, je celkem zajimave, kolik povolani bylo za socialismu nametem k ruznym filmum ci serialum. V tomto se dostalo na celniky, kdy krome prvniho a posledniho dilu jednotlive casti na sebe nenavazuji a vzdy se odehravaji na jine hranici. Skoda, ze dva spolecne dily jsou v mych ocich nejslabsi. Naopak nejvice se mi libil druhy a ctvrty dil. Celkove prumerne detektivky na svou dobu, ale namet dobry a potesi i znacny zastup hercu, kteri si v tomto jiz zapomenutem serialu zahrali. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Neškodný seriál (asi jediný) z prostředí celníků. O nějakém realistickém pohledu tu není řeči (na druhou stranu nejde ani o politickou agitku), spíše je to značně zidealizované a zromantizované vyprávění. Kromě epizody Léto s Venuší s příjemným hereckým tandemem Aleny Vránové a Josefa Vinkláře jsou další epizody po všech stránkách průměrné. 50%. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ve znamení Merkura je minimálně z jednoho pohledu výjimečný seriál. Ani po revoluci ani před ní pravděpodobně nevznikl seriál o celnících a jejich práci. Hodně lékařských seriálu, kriminálek, školních apod., ale tenhle typ trochu chyběl. Jenže filmová stopáž, mnohdy dlouhé záběry, kdy se pořádně nic neděje (celníci třeba jen prohledávají auto apod.), to vše není zrovna záživné. Samotné epizody by možná byli zajímavé, ale celníci mnohdy hrají v epizodách až tu poslední roli. Samotná úvodní hudba působí, jako bychom spíš měli sledovat záznam Horáckých slavností než seriál o celnické práci. A dobovost je zde pochopitelně taky cítit, tomu se vyhnout nejde. Seriál je zkrátka poplatný době, nic naplat. Ale větší dramatičnost by jistě prospěla. Takhle je seriál k uzoufání nudný, i přes kvalitní obsazení. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám na ta hodnocení, jsem nějak mimo. Ačkoli mám staré české seriály ráda a zkousnu leccos, tohle opravdu ne.Dnes jsem viděla jeden díl na Barrandově a opravdu takový "skvost" jsem nečekala. Možná jsem padla na špatný díl, možná jsem čekala starý dobrý český seriál, ovšem tohle bylo neskutečné. Asi v polovině dílu jsem se ptala sama sebe, o čem že to je. Oplácaná Eva Hudečková vydávaná za pikantní a téměř nedolatelnou slečnu, natvrdlý Hanzlík a odpudivý Štěpánek. Nevím. Snad nejlepší scéna dílu byla ta, kde Ilja Prachař veze ze SRN papoušky a dvojka starých pánů mě bavila.Snad ještě Jan Teplý mi nevadil. Jinak děs. Alespoň pro mě. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve znamení propagandy. Charakteristický povinně optimistický a odlehčený opus, který dobře charakterizuje filmovou tvorbu ponurého období nejtvrdší normalizace. Lze nalézt mnoho styčných prvků a nepřehlédnutelných podobností s mnohem úspěšnějším a umělecky kvalitnějším dílem krále české seriálové tvorby Františka Filipa, totiž s Chalupáři, emblematickým seriálem oné pochmurné doby - totožně vyvedené titulky, charakteristický filmový materiál s pastelovým vyzněním barev (narozdíl od strašlivé televizní kvality následující dekády, totiž 80. let), jakási povinná rozjuchanost, agitační a propagandistický podtext a neopominutelné skvělé herecké obsazení. Jen na rozdíl od Chalupářů je tenhle vynucený seriál právem zapomenut. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Točilo se v celnici Harrachov, Náchodě a Hřensku. (sator)
  • Seriál je štvrtím najsledovanejším TV seriálom v Československéj televízie v rokoch 1971 -1989 s percentualnou sledovanosťou 91% a v premierovom vysielacom roku 1979 dokonca predbehol aj dnes už legendárny seriál Tridsať prípadov majora Zemana (1974). (Raccoon.city)
  • Zámek Drahoslavice neexistuje, jedná se o zámek Hořovice ležící mezi Rokycany a Berounem. (sator)

Reklama

Reklama