Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: George Clooney, Grant Heslov .. Dokonale zachycená dobová atmosféra, díky níž máte pocit, že skutečně sledujete dobový film z celosvětově temného období padesátých let, kdy nejen Amerika trpěla strachem z komunismu. V té době, během nastupujícího vlivu televizních medii, stojí na jedné straně názorového rozporu senátor Joe McCarthy šířící pomluvami či udáváním a souzením lidí bez zjevných důkazů strach (tzv. mccarthismus) mezi obyčejné občany a na té druhé stojí televizní stanice CBS, v jejímž čele politických komentátorů stojí reportér Edward R. Murrow a tým lidí kolem něj.. Zpracování je skutečně excelentní, kamera a jazzový hudební doprovod jsou skutečně bezvadné. A samozřejmě nechybí všudypřítomný kouř z cigaret a to i během živého vysílání. V režii se George Clooney soustředí pouze na uzavřený prostor televizních studii a kanceláří, mimo toto prostředí nás téměř nevyvede. Jednou z mála výjimek je výtečná scéna tichého čekání po večerním vysílání v baru na první ranní noviny a jejich komentáře. Film je inteligentní, náročný a silně politický. Pokud se neřadíte mezi náročnější diváky, snímek vám zřejmě moc nedá. Každopádně George Clooney boduje. I bez možných pozlacených sošek může být velmi spokojen. Good Night .. a n d .. Good Luck. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že George Clooney je s McCartheyovskou problematikou seznámený více než dobře. Jenže to asi očekává i od diváka a svůj film natočil opravdu hnidopišsky detailně, že to připomíná spíše dokument, než regulérní podívanou. Herecky je to zvládnuté, režijně a hudebně taky, jenže drasticky chybí jakékoliv emoce, které by nás vtáhly do děje. Mě bylo například už po prvních deseti minutách naprosto všechno ukradené a kdybych byl jen trochu unavený okamžitě bych usnul. Bohužel mi tedy nezbývá vyzdvihnout nic, než vizuální stránku. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

George Clooney rozhodně boduje a jako režisér kvalitou přejíždí své herectví (snad se na mě nebude zlobit). Realistický působící film, v kterém exceluje neskutečně David Strathain. Dokonalý casting, který z malé skupiny okolo komentátora Edwarda Murrowa udělal věrohodně působící a skvěle sehranou partu v mých očích skutečných novinářů a lidí co se nebojí jít pro pravdu kamkoliv. Geroge Clooney režijně vytvořil skvělý film, který mě několikrát připoměl film-noir svou atmosférou, černobílou kamerou, cigaretou hlavní postavy... Je velká škoda, že nejsem američan a lehce pokulhávám v pochopení filmu z většího měřítka, ale i tak se povedlo natočit opravdu skvělé dílo. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mám štěstí, že se v historii orientuji celkem dobře a o senátoru McCarthym leccos vím. Díky tomu jsem si film docela užil. Příběh se dá ovšem chápat i obecně jako boj člověka proti mocnému politkovi, který bez důkazů obviňuje a pomlouvá a ničí tak životy spousty lidí. O všeobecném strachu a také o rovné páteři. Jen mi chvílemi přišlo, že film poněkud ztrácí tempo. I na základě zdejší komentářů jsem zkrátka čekal poněkud více strhující podívanou. Vadily mi dlouhé scény se zpívající černoškou. Strathairn, Clooney, Wise a Downey Jr. výborní. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Clooney sa ukazuje po Gibsonovi ďalším pánom, ktorý si rád robí vo svojej záhradke a nik mu do toho nekecia. A že je potom úroda ako sa patrí, sme sa mohli presvedčiť už v druhom filme. Hlavnú úlohu znova prepustil inému hercovi a David Strathairn sa mu za to odvďačil takmer oscarovo. Film je oveľa viac znepokojivý, ako humornejšie ladený Lumetov 'Network'. Svoju podstatu teda splnil majstrovsky, kaera a réžia do detailu vystihli atmosféru a tak už len ostáva, aby ma téma takpovediac 'viac chytila za gule'. Inak je to dokonalé. Ale mám taký dojem, že plné hodnotenie tento film po druhej projekcii neminie. 85%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Ultra levný snímek za 7,5 milionu vydělal během prvního víkendu (7. – 9. 10.) 421 446 dolarů v 11 kinech. V USA jej promítali půl roku a za tu dobu se celkový obrat vyšplhal na 31,5 milionu. (imro)
  • Kapela hrající během filmu patří pod Matta Catinguba. Tento hudební producent stál za posledním albem Rosemary Clooney, ze kterého byl George Clooney tak unesený, že ho osobně požádal o spolupráci na tomto filmu. (Othello)
  • Jazzová hudba hraje ve filmu dohromady přesně 23 minut, což byla standardní doba trvání televizních pořadů v 50. letech. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama