Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Vesman 

všechny recenze uživatele

I po druhém zhlédnutí a s odstupem několika měsíců je to na 5*. Elfen Lied je úplně prvním anime seriálem, který jsem viděl a který mě ihned pro anime nadchnul. Zpočátku jednoduše se jevící příběh se postupem času čím dál víc rozvíjí, umožňuje nám náhled do minulosti hlavních postav a odhaluje původ a příčinu celého příběhu. Ten je zpracovaný takovým způsobem, že jsem měl občas pocit, že animace je zde troxhu nemístná a že by zde měli být živý herci. EL skutečně není pohádka pro děti, nýbrž plnohodnotné umělecké dílo. Ve svojí druhé polovině je útokem na city a nesoucítit či nezamilovat se do hlavní postavy Lucy je snad nemožné. Při závěru mě, člověku který uroní slzu leda tak pro ztracené peníze, téměř zvlhly oči a to už je co říct. Seriál jako celek také postrádá obvyklou dávku mysticismu, která je u některých anime téměř zvykem, rozhodně to však není naškodu a navíc to dodává nádech realističnosti. Elfen Lied je něco úžasného a stejně tak i důkazem, že animovaná tvorba nejsou jen naivní pohádky pro děti. ()

Tucqa 

všechny recenze uživatele

Morbidní až brutální, lehce erotické až romantické, hravé i smutné... Dostalo se mi něčeho úplně jiného než jsem očekávala po přečtení obsahu. Příjemným zjištěním pro mne bylo, že anime se třinácti díly může vyvolat tolik rozporuplných pocitů - i zprvu záporné postavy zde měly světlé chvilky... Hodnotila bych 90% ()

Reklama

Elementál 

všechny recenze uživatele

Něco mezi telenovelou, akčním filmem a soutěží o nejbrutálnějši anime všech dob. Jako většině negativně komentujících uživatelů, ani mě Lucy k srdci moc nepřirostla. Ostatní postavy už jsou celkem fajn - Kouta je pohodář, který nic nechápe, ale každému se snaží pomoct, Yuuki nic nedělá, jenom bulí, Nana je oddaná, milá a bez končetin a Mayu je tam do počtu. :-)_______Nevyvážené anime, které obshuje prvky, bez kterých by se myslím bylo bývalo obešlo (různé podivnosti a ignoranství v jednání postav - jejich rychlé zapomínání na určité věci, střídání rodinného a dramatického prvku...). Mimochodem to mi na tom přijde asi nejpodivnější - v jednu chvíli se dívám na průměrné anime o soužití různých traumatizovaných jedinců a v další chvíli najednou na výborné mysterické sci-fi o dicloniích. Do toho parádní flashbacky z návštěvy zoo a v závěru ještě supermutant. _____Celkově to není ani nic úžasného ani propadák (rozuměj 3*), ale posledních cca 3-5 epizod seriál pozvedá přece jen trošku víc - konec seriálu, Kuramův plán (až v posledním díle jsem si vzpomněl, že to Kurama vlastně pustil Lucy...)... Po skončení mě až mrazilo. Pár dobrých epizod, na konec pár výborných - krev, erotika, sci-fi, láska - to už přece za skouknutí stojí... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to především romantický příběh, i když jeho kořeny jsou velmi tragické. Celým příběhem se vleče Koutovo trauma z toho, že přišel o sestru a otce. Jedná se o stříbrnou nit, která má velký význam a je plně objasněna až v posledním dílu, který bych se nebál nazvat jako velké finále. Velmi emotivní díl, kterému skoro chybí humor, ale to je proto, že skutečně dokáže zamávat s vašimi emocemi. Takhle by měly vypadat závěry. Skvělé rozloučení se seriálem, který přišel se zajímavými nápady, seriálem, který je originální a vytváří neskutečné kombinace, o nichž byste si mysleli, že nikdy nemohou fungovat. Jenže ony fungovat mohou a fungují. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/05/elfen-lied-2004-80.html ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Krve tam stříká jak z prasete při porážce, ručičky a nožičky lítají vzduchem a přesto je to tak hrozně dojímavý. Hrdinka s rozpolcenou osobností, která si ve svém mládí toho vytrpěla opravdu hodně, se nebojí to na obrazovce roztočit v pořádně červeným. To vše za doprovodu chorálového Lillia, odhalených ňader a spousty ženské rozkoše. :) Je to ale celé opravdu paráda a odulí penzisti, církevní hodnostáři a staří mládenci si mohou v parku opět začít křupat klouby, pokyvovat uznale hlavami a říkat si: "Jó, to za našich časů nebylo, no... to je prostě celá ta mladá generace, no, píčovinky, bigbít, trenýrky do zvonu, na to je užije..." Nyuuuuu! ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • Úvodní píseň „Lilium“ nazpívala zpěvačka Kumiko Noma. (CarnTheNunya)
  • Závěrečnou píseň „Be Your Girl“ nazpívala zpěvačka Chieko Kawabe. (CarnTheNunya)
  • Název předlohy a seriálu je převzat z německé básně „Elfenlied“, což v překladu znamená „Elfí píseň“, od spisovatele Eduarda Mörika. (Shley)

Reklama

Reklama