Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (782)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Chris Weitz natočil poutavou fantasy výpravu se vším všudy. Nicole Kidman byla k sežrání, asi nejlepší herecký výkon. Díky originálnímu znění jsem si mohl užit nezapomenutelný hlas ,,gandalfa,, Ian McKellena, v cz dabingu nemohl na 100% vyznít lední medvěd jako v angličtině  Filmu by podle mě prospěl delší čas, aby se mohl více věnovat postavám, Daniel Craig nedostal skoro žádný prostor, škoda. Dakota Blue Richards byla příjemná a ne otravná jako většina dětských (ne)herců. Možná bylo pro mě plus, možná mínus, že jsem nečetl knížní předlohu, i tak sem se skvěle bavil. Pěkných 8/10* btw: těším se na celou trilogii…jestli teda bude...???... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Souboje obrněných medvědů, létající divoženky vzpomínající na pletky s námořníky nebo dobrotivé dámy se sadistickými sklony - to byla napoprvé příliš silná káva a překvapivá nuda. Když jsem se ale o rok později smířil s tím, že se z Kompasu nevyklube magická fantasy, všechno nakonec dopadlo o poznání lépe. Jen nějak začínám litovat toho, že se pokračování nedočkáme. Válka s Azrielem v hlavní roli mohla být parádní podívaná a krok správným směrem. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

7/10... V rámci žánru naozaj originálne a zaujímavé, rýchlo odsýpajúce, občas naozaj napínavé, dobre zahrané a väčšinou solídne natočené (hlavne v akčných scénach). Mám však problém so scenárom, ktorý hlavne na začiatku zahlcuje informáciami o Lyrinom svete a nezaujíma sa o emócie a motiváciu postáv. V druhej polovici je to vynahradené aspoň svižným akčným tempom, tam však dochádza k skratkovitosti a niektoré dejové skoky sú čisté WTF (prepadnutie Samojedmi, potom zrazu pevnosť medveďov a pod.). Tak či onak omnoho lepší film ako Narnia. Síce dospelejší, takže sa pre rodinné výlety do kina hodí omnoho menej než Lewisova adaptácia, ale určite myšlienkovo bohatší a podnetnejší. Ak mi nenakrútia dvojku, tak sa vážne naštvem. P.S.: Český dabing sa tentoraz mimoriadne vydaril. Dokonca aj Iorek je nadabovaný tak dobre, že som oželel môjho milovaného Iana McKellena. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo velmi milé překvapení. Zajímavá fantasy s poměrně složitým světem (hodně se mi líbila myšlenka daemonů), celkem hezkými triky a navíc docela drsná. Trošku trapní mi přišli rusky mluvící zlosynové (Proč proboha? Když už museli mluvit jinou řečí, proč nebyla raději vymyšlená?). Malá Lyra, která byla hlavní postavou, byla naštěstí dobře vybraná a zahraná. Takže já osobně se na možné pokračování opravdu těším. Kdybych měla srovnávat s Narnií, tak je pro mě Kompas o třídu výš. No možná i o dvě. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalšia fantasy, ktorá určite chcela zažiariť viac ako sa jej to nakoniec podarilo. Slušná výprava, triky v kombinácii s výborným hereckým obsadením dávali tušiť, že by to mohlo byť zaujímavé. Bohužiaľ, príbeh sa mi zdal pre detského diváka miestami dosť nezrozumiteľný a pre dospelých zase málo napínavý. Úroveň kvality si udržal asi na úrovni Narnie, bohužiaľ naviac to nemalo. Preto najvydarenejšia fantasy za posledné roky je Hviezdny prach, okolo ktorého nebolo toľko kriku. Potichu prišiel, zaujal, zabavil. Na pláne sú ešte dve pokračovania, takže ak chce Zlatý kompas zaujať, bude musieť hľadať iný kurz. 60%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Alexandre Desplat sa zmienil, že zámerne volil rôzne exotické hudobné nástroje pre soundtrack, aby charakterizoval odlišné etniká patriace do príbehu. (Biopler)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama