Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři sta let po škole! Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Saxána nyní žije normálním životem v krásné rodinné vile se svým manželem Janem, dcerkou Saxánkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem. Na co ale úplně zapomněla, je půda skrývající tajemství o jejím předešlém čarodějnickém životě. Právě toto maminčino tajemství náhodou objeví dcerka Saxánka, která se nenadálou souhrou okolností a své zvědavosti ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. Na malou holčičku čekají neuvěřitelná dobrodružství neznámého světa, který se právě ocitl na pokraji zkázy. Odvážná Saxánka za pomoci svých nových pohádkových kamarádů rozplétá zamotaný svět pohádek, který se zlými silami snaží ovládnout komiksový gangster Crashman. Žákyni 2.B čeká nelehký úkol, jak se vypořádat se všemi nástrahami podzemní říše, přelstít komiksového gangstera a dostat se zpátky domů k mamince. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (656)

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

A máme tu další brutální znásilnění známé pohádky velmi zkurveným pokračováním. Pravda, nejde o tak strašlivou przničinu, jako byla spáchána na Nekonečném příběhu, ale i Dívka na koštěti byla zprzněna dost solidně násadou od koštěte nasucho do prdele a zanechána v křečích na zemi. Malá Saxánka je tak neuvěřitelně otravnej tvor až sem si říkala, že by jí mohl Crashman sejmout. Jenže to by Crashman musel být záporák na úrovni kterému se dá fandit a ne ultrakokot ktrej Vám leze na nervy už tím jménem. A co teprve Bohdalová. Ta jak se objevila na obrazovce, tak jsem měla chuť zalézt pod deku. Korunu tomu všemu nasadil příběh kde se dozvíme, že reálnej svět je komiksovej svět ve kterém je třeba i komiksovej svět Crashmana, ale to je zase jinej komiksovej svět než reálnej komiksovej svět...Kurva tak moment...Můžete mi to někdo říct ještě jednou? Já to nechápu. Nebo ne, serte na to, já to ani chápat nechci...Vorlíček holt začal na starý kolena fetovat. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jsem předseda soudu! Okamžitě mi vraťte mou velikost!" Vlastně se ani moc nedivím, že jediný moment, který mě v Saxáně a Lexikonu kouzel pobavil, měl na svědomí (zmenšený a pištící) Petr Nárožný. Tenhle film se nepovedl, a to hrozně moc. Spíš než abych dostal vztek jsem z toho ale smutný. Nejen, že si původní Dívka na koštěti takové pokračování nezasloužila (tzn. že žádné nepotřebovala), ale ani Václav Vorlíček si nezasloužil něco podobného natočit. Svět překypující fantazií nahradily ošklivé a zbytečné digitální efekty, u většiny herců jsem měl pocit, že hrají spíš z povinnosti a šlechetnosti, neboť se jim nechtělo odmítnou Vorlíčkovu nabídku... A mohl bych jmenovat dál. Nešťastný film. ()

Reklama

silentname odpad!

všechny recenze uživatele

Tragédia. Skutočná, nefalšovaná katastrofa. To je tento film. Dopozeral som to a snažil sa pochopiť, čo sa tu vlastne stalo a nedokázal som si ani len predstaviť aké myšlienkové pochody mali Vorlíček s Macourkom a Mistríkom, keď toto dávali dokopy. Tento film nefunguje v ničom. Absolútne, absolútne ničom. Skôr, než sa ale pustím do príbehu, tak musím povedať, že som bol vždy zvedavý na rozprávkový svet, odkiaľ prišla Saxana. Tento film to ponúkal. A keď som len počul o čom film bude, zdalo sa mi to zaujímavé. No keď som to videl, tak toto je nielen obrovská facka všetkým, čo mali radi prvú Saxanu, no rovnako aj všetkým, čo len majú radi filmy. Svet vo svojej otrasnej počítačovej grafike je čisté zúfalstvo, postavy sú sprosté a dokopy nikam film neposúvajú a Jiřina Bohdalová... no ... úprimne budem dúfať, že si ju nikto za tento film pamätať nebude, lebo v živote som ju nezažil v tak otravnej a otrasnej role ako bola teta Irma. A plus máme novinku, že do sveta rozprávok sa dá dostať aj cez tunel. Ale okey, keby sme to odstrihli od prvého filmu, tak bolo by to lepšie? Ani trochu. Príbeh je postavený absolútne na hlavu. Ako keby vôbec nevedelo k čomu vlastne chceme dospieť. Nič tu nefunguje, nemá to charizmu a zasmial som sa akurát raz, keď Petra Černocká privolala do sveta ľudí draka s opečenými špekačkami. Inak je to absolútna apokalypsa filmovej tvorby. Ani jediná štipka kvality v tomto filme. Mnohí ľudia majú pocit, že Václav Vorlíček už začínal senilnieť, keď prišiel s filmom "Mach, Šebestová A Kouzelné Sluchátko". A hoci si nemyslím, že je ten film vyslovene dobrý, tak mal pár gagov, ktoré ma pobavili a aspoň som mal pocit, že aspoň film niekam smeroval a pôsobil s úvodom, jadrom a záverom. Tento film zlyháva aj na tak banálnom fronte. Proste vyhnúť sa všetkými desiatimi. Je to čisté, nefalšované zúfalstvo. Hodnotenie: F ()

Fr odpad!

všechny recenze uživatele

HETERE XABERE BAX!..... /// No a pak se začnou dít neskutečný věci! (bohužel,… věřte mi) První, co udeří do rypáku je humor. Teda ta trapárna. A pak to ostatní, všechno podivně nepřirozený. Herci, dialogy, příběh. Scénář není horší než (třeba) ten k Bastardům. Dvojce. (hmm, fakt dobrý!…) Přehlídka důchodců, vzpomínky na Arabelu, Saxanu a Jessii. Což je na tom asi to nejhorší. Omlouvám se Kukymu a Svěrákovi, že jsem jim tenkrát dal ,,jen“ 4*. Tohle je neskutečná (do teď nechápu, proč??? (…cokoliv)) studiovka na pozdní nedělní hodinu (viděl bych to tak na 3 a půl hodiny po půlnoci…) pro děti od 2 do 5ti let. Proto - mohu – li doporučit - radši to dětem ani nepouštějte. Místo toho jim dejte pořádnej vejprask (beztak si ho zasloužej a užijou si ho rozhodně víc…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, že Naďa Konvalinková potřebuje zhubnout. 2.) Chtěl bych poznat absolutní dno filmu pro děti. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Šel jsem na film s čistou hlavou, naprosto neposkvrněn zdejším diletantským hodnocením. Od Vorlíčkovy tvorby vždy očekávám jen to nejlepší a musím říct, že ani tento film mě nezklamal, ba naopak, mě dokonce mile překvapil. Hlavním atributem filmu je bezesporu animace. Musím říct, že společná práce všech špičkových animátorů z celého světa přinesla své ovoce. Nejlépe se tato dřina pozná na životnosti ústředních postav. JInými slovy, měl jsem co dělat, abych si počítačového kamaráda malé Saxanky nespletl s živým hercem. Dalším vrcholem filmu je otočení vlaku ve vzduchu. Efekty tohoto typu se sice už pravidelně vyskytují v mnoha hollywoodských filmech (Harry Potter), ale v tuzemském filmovém prostředí se jedná o skoro šokující záběr. Moje nejoblíbenější animovaná postava je jinak roztomilý chlupáček. Jak jsem ho viděl poprvé, hned mi bylo jasný, že tahle postavička mě bude bavit. A taky že bavila, navíc se postarala o asi nejvtipnější scénu v celém filmu, když jí zločinec Crashman.....ale ne, nebudu vyzrazovat vtip. V tomto filmu vystupuje doslova soumrak hereckých hvězd. Zatímco herecký pár Černocká + Hrušinský se dokonale ujali svých rolí rodičů, zbylí herci na nás doslova spustí kanonádu geniálního humoru. Ještě jsem nezažil, aby se tolikrát za sebou smálo kino a nijak nebudu tajit, že jsem byl jedním z nich. Nejvtipnější je asi scéna z blázince. Ono to tady už sice bylo dvakrát, ale sám Vorlíček ví, že tahle scéna funguje i na potřetí. Největším překvapením je však pro mě malá Helena Nováčková, která se po právu zařadila mezi dětské herecké hvězdy typu Tomáše Holého. Zaujalo mě také přeobsazení zesnulých herců. U Josefa Somra jsem chvíli pochyboval, zda ví, koho hraje, ale jakmile vytasil všechny čtyři ruce, bylo mi jasné, že on tu postavu nejen hraje, ale že jí i žije! Příjemným překvapením pro mě byl i čaroděj Vigo, který KONEČNĚ neměl toho odpornýho netopýra na hlavě. To mi přišlo trochu morbidní už v prvních dvouch Arabelách, ale tady konečně i sám Vorlíček uznal, že to té postavě jen škodí. Uršula Kluková pro mě ale žádné překvapení nebylo. Musím říct, že už když jsem se koukal na Dívku na koštěti, tak jsem si říkal:"Sakra, tu čarodejnici by mohla hrát Uršula Kluková!" A nakonec jí opravdu hraje! Nakonec přejdu k tomu nejlepšímu a to je záporák Crashman v podání Jarommíra Dulavy. Ten ztvárnil bezesporu výjimečně démonického padoucha, který může zdatně konkurovat Jokerovi z Temného rytíře. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (26)

  • Natáčení probíhalo v Praze, v Králově dvoře a ve Vraném nad Vltavou. (rafix)
  • Původní název film byl Saxana kontra Blackman, pracovně byl pojmenován také jako Saxana - veletrh strašidel. (M.B)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Taková normální rodinka je zpět!

Taková normální rodinka je zpět!

20.04.2007

Je už takovým nepsaným zvykem, že se úspěšné filmové tendence ze zahraničí časem dostanou i k nám. V zámoří trend nekonečných remaků a pokračování snad už dosáhl svého vrcholu, zatímco u nás se tato… (více)

Reklama

Reklama