Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (804)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Pamela Pettler .. Shane Acker si své krátkometrážní dítě 9 nechal zabít příklonem k cizímu scénáři a producentským agitacím. Obsahově se jedná o velice nesympatickou směsici děravého příběhu a ideologických žvástů. Bez toho zde zůstává slušivá destrukční scenerie jak z konce první světové a v ní řada dokolečka se opakujících akčních soubojů. Ze slušného předobrazu a slibné produkční základny tak vylezl pouhý shit. 9%. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Střídavě strhující (akce!) a "strojově sterilní" povídka, které do statutu strhujícího filmu zbývá zaplnit spoustu mytologických (s velkými uvozovkami) děr. Přiznávám, že i přes ten vyvanulý scénář bych chtěl nášup - svět je to tajuplný (i když trochu nekonzistentně tajuplný) a v jistém ohledu pojí to nejlepší z poetiky Planescape: Torment s tím, na co se dobře kouká ve filmech s obřími naštvanými roboty. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

K zulíbání pohledné... a k uzoufání průhledné. Předivo příběhu a jeho myšlenky jsou podstatně řidší než materiál, z něhož jsou utkány hlavní postavy, a nezbývá než konstatovat, že původní kraťas byl ve výsledku daleko nabitější než tato - jakkoliv animačně a designově působivá - nedlouhá a přesto trochu přetažená rozprávěnka o nesmrtelné duši a víře. Respekt Shanu Ackerovi, že svoje dítě dokázal vypiplat až do téhle podoby - ale co z toho, když ho nechal scénáristicky zavraždit. Pamela Pettler možná dovedla vytvořit rozverný viktoriánský horůrek (Corpse Bride), ale na pořádné postapo nějak neměla. A jen tak BTW ještě že vystříhané scény byly vystříhané... Za vizuální stránku a skvělé dabingové výkony (v originálu, čeští dabéři prominou;)) dám 70%, a možná se ještě někdy podívám znovu. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Spoiler komentář: Byli stvoření svým... stvořitelem (!). Aby zachovali jednotlivé aspekty lidské.. povahy (?). A proto je každý jen jednou z esencí člověka (?) Cesta k jejich.. cíli (?) vede skrze jejich zničení (?) - alespoň některých z nich. V čemž se jim snaží zabránit (?) Stroj, který se živí/ zbavuje (??) jejich duší. Za otazníčky si doplňte scénáristické díry. Postapokaliptická atmosféra mi nosem prolétla málokdy a mozek zaměstnávala hlavně otázka ''proč jako''. Slůvko potenciál slyšíte průběhem filmu často pouze šeptem, ale někdy řve přímo před vámi a hlasitě mává rukama. Že by ale jen pokývalo hlavou a spokojeně si odfrko, se snad v žádné části, krom prvních pár minut, nepovedlo. Většinou statické jednotlivé záběry ,,kamery'' ve stylu oldschool adventur taky vlastně nevim jeslti bavily nebo vadily. To nemluvím o skoro nehezké kvalitě textur objektů v pozadí. Chjo. Potenciááááááááááál.. hvězda navíc za knihomoly (2,5*) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by pro mě bylo Číslo 9 zklamáním, když jsem od toho nic nečekal. Animace a hudba byly pěkné, svižně to ubíhalo a 79 minut je akorát. Jenže na mě to působilo prázdně a zmateně. Jako by se nám ten film snažil něco říct, ale někde v půli cesty si to rozmyslí. Nenapadá mě žádný důvod, abych to musel vidět znovu. A doufám, že jiná devítka mě nezklame tak, jako tohle. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Pôvodný plán marketingového oddelenia filmu bol uviezť ho do kín 9. 9. 2009. (HelenOfTroy)
  • Číslo 9 je iba druhým animovaným filmom štúdia Focus Features. (HelenOfTroy)
  • Vzhled čísel 3 a 4 je navržen podle zahradních rukavic. (Kaori)

Reklama

Reklama