Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak nějak podivně neuchopitelný film. Divák celou dobu neví vo co gou a nakonec z té tak dlouho utajované, zmatené a zamotané zápletky vyleze naprosto tuctový případ vydíraní s fotkama a ještě tuctovější sebevraždou na konci. Chorálová hudba je sice nádherná, ovšem ve filmu působí jako pěst na oko a se scénami vůbec nekoresponduje. Velké zklamání. Komedie jdou Kormákurovi určitě lépe. ()

July 

všechny recenze uživatele

Asi dva roky po přečtení knihy jsem zhlédla i film. Některé postavy (zvlášť Evu Lind) jsem si představovala trochu jinak (a autor je i jinak popisoval), ale nedá se říct, že by ta změna příběhu nějak uškodila. Naopak naprosto přesně filmaři vystihli Sigurdura Óliho! Humorná je scéna, kdy má vyslýchat stařenky ohledně třicet let starého zločinu... Jenom si říkám, že diváci, kteří předem nečetli knihu, se museli cítit trochu zmatení, když se ukázalo, že dvě linie filmu nejsou paralelní a jedna se odehrála dřív než druhá. Hodně působivá je návštěva Mýrinu... Celkově patří snímek mezi nadprůměr a moc se mi líbil, ale na knihu nemá. Bohužel, druhý díl série o Erlendurovi je prakticky nezfilmovatelný, takže pokračování se asi spíš nedočkáme - a pokud ano, pak nejspíš až třetího dílu. Pro zajímavost, tady je recenze na jeden z románů: http://novakova.blog.idnes.cz/c/7421/Islandsky-mistr-napeti-zasahl-v-Karlovych-Varech-a-nejen-tam.html ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět film s neznámými tvářemi (nebo relativně neznámými). Už mě moc nebaví vídat v každém druhém filmu nějakou tu hollywoodskou star. Evropští herci jsou na mnohem vyšší úrovni, nevypadají sice jak z titulní stránky Playboye nebo Esquire, ale vyzařuje z nich lidskost, přirozenost a "přírodní charisma". Žádné cool pohledy, žádná přitroublá akce, ale poctivý film, drama s velmi dobře budovanou atmosférou. Islandských filmů jsem zatím mnoho neviděl, tento mě však příjemně překvapil. Mysteriózní, propletené jako síť, bez klišé, ale pro život silně podnětné. Na plné hodnocení to nestačí, ale přece jen mě prostředí dalekého severu nabídnulo kvalitní snímek. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zeměpisně typický námět dávného hříchu, který nyní nejednoho nemilosrdně dožene a navždy poznamená ty, co se mu snaží přijít na kloub. Nehostinná krajina, mrtvé děti, depresivní chorály, mrtvoly i živí páchnoucí přes obrazovku a kufr obracející ukázky místní gastronomie. Kormákur ví, jak představit krásy rodného ostrova a někdy tak činí s absurditou ryze fargovskou. Ten autorem plánovaný remake odehrávající se v Louisianě by mě docela zajímal.. Detektiv Erlendur se vzhledem ke svému mlsnému jazýčku asi musel hodně držet, aby si tu ve sklenici nakládanou mňamku neudělal k večeři.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Severní blata disponují především osvědčenou a stále působivou atmosférou chladných a ponurých severských zemí. Místy mi snímek připomínal úchvatnou švédskou Insomnii. Ovšem podání samotného příběhu mě příliš nezasáhlo. Chybí v něm prvky nějakého zvratu, šokujících momentů, překvapivého závěru či rozuzlení. Děj se mnou nějak nedokázal pohnout. Představitel Örna, nějaký Atli Rafn Sigurðsson mi svým vzezřením neodbytně připomínal postavu Erica Northmana v podání Alexe Skarsgårda. Ta mrtvolně bledá tvář, kruhy pod očima a blonďaté vlasy sčesané dozadu. Každou chvílí jsem očekávala, kdy vysune špičáky:) Na tomto dojmu také výrazně zapracovalo chladné, bledě modré světlo, které jeho postavu často při výskytu na obrazovce obklopovalo. Rozhodně zdařile působivé, ale dějově tak nějak neúplné. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)
  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama