Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Mičl 

všechny recenze uživatele

Zrovna mám na svým autíčku rozbitý cyklovač stěračů a (ne)funguje to přesně tak, jak to bylo před zavedením Kearnova vynálezu Fordem do výroby. Je to asi tak: Vždy když prší vzpomenu si na tohle neuspořádané a zdlouhavé drama, ale jakmile to nechám spravit Flash of Genius se mi vypaří jako nevýrazný film z mé negeniální hlavy. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

Příliš americký sen. Ten kdo se nedá, tomu právo nakonec dá za pravdu. Příběh sám je silný. Přesto mi něco nesedělo. Příliš mnoho patosu? Prostředky sdělování. Filmový výprodej. Prilis mnoho nevyužitých možností, hluchá mista, snadno odhadnutelné. Úctyhodná je trpělivost a neústupnost hlavní postavy (až protivná), pěkné jsou scény u soudu a naivita vlastní obhajoby bez znalostí, jak to chodí. To, že na sebe film zdaleka nevydělal je ale škoda. ()

Reklama

showxman 

všechny recenze uživatele

Závěrečná pasáž filmu odehrávající se převážně v soudní síni vytrhla z mírného stereotypu, do kterého se po zneužití patentu děj (a pravděpodobně i skutečný život R. Kearnse) dostal. A právě závěrečná část mě přinutila zvednout hodnocení o jeden stupínek, jinak ne příliš umě natočeného snímku (i když o to v tomto případě nešlo). ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Možný spoiler. Případ jsem neznal tak jsem nečekal ani ten konec a byl jsem příjemně překvapen. Jde vidět, že i boj s korporacema, které vám ukradou váš vlastní nápad není předem prohraný. Robert Kearn obětoval kvůli případu několik let svého života, ale hlavně ztratil celou rodinu která mu nevěřila, že případ může vyhrát. Krásně natočené a docela i dojemné. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

,,Pre toho barmana je to len obyčajný stierač,ale pre mňa je to Mona Lisa."Profesor Robert Kearn je cieľavedomý,húževnatý muž,ktorý sa neuspokojí z finančným vyrovnaním (hocikto iný by sa na tak vysokú cenu ulakomil),ale jemu ide predovšetkým o spravodlivosť a správnu vec.Neprestáva ma udivovať ako veľké korporácie dokážu strhnúť na seba všetku pozornosť,ukradnúť patent (tak isto to bolo aj pri Zuckerbergovom Facebook-u) a vylízať celú smotanu a ešte navyše vykorčuľovať z toho celého ako víťazi.Špinavé zákulisie mocných gigantov,ktoré by išli aj cez mrtvoly len,aby dosiahli svoje.U tohto neviem či je lepšie cúvnuť a dať ruky preč,alebo sa ,,biť až do krvi".Vynálezca Robert Kearn sa bil až do konca a zvíťazil.Neviem ako teraz,ale spravodlivosť v justícii vtedy ešte existovala.Prečo nedať tomuto plný počet. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Marc Abraham požádal Grega Kinneara, aby kvůli roli Roberta Kearnse přibral 10kg. (D3VIL)
  • Film byl natáčen v lokacích Toronta. Mnoho z nich našel plánovač filmařských lokací pomocí aplikace Google Earth. (PATTXA)
  • V dnešní době má stěrače, které vynalezl Bob Kearns, přes 150 milionů aut. (D3VIL)

Reklama

Reklama