Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Uf, bola to silnejšia skúška nervov než kdejaký horor. Keď som videla, čo robila a hlavne hovorila dennodenne Precious jej primitívna matka, bolo mi jasné, že z toho normálne, nezranené ľudské stvorenie nemohlo vzniknúť. V daných podmienkach je aj psychický stav Precious celkom pochopiteľný, ani na sekundu by mi nenapadlo začať na podobne stýranú bytosť kričať, nech sa vzchopí a postaví na nohy - v takýchto stavoch to jednoducho nefunguje, a keď sme to nezažili, nemôžeme to ani posúdiť (na margo komentára od Kiddo). A to vlastne - ako poznamenala KevSpa - režisér niektoré emočne vypäté scény utlmoval umeleckým zámerom. Lenže neviem akú rolu hrali Preciousine fantázie v knihe, spolieham sa preto na tvorcov filmu, že tam proste museli byť. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mať takú mater akú má naša vačica Precious, to nieje najkrajšia vyhliadka do budúcnosti. Zúriaca beštia, ktorá neváha hodiť po dcére panvicu, kvetináč či dokonca televízor z ôsmeho poschodia by si zaslúžila ...no, to nechám na vás. Na druhej strane Precious tiež nieje neviniatko. Nieje najpríjemnejšia, dvakrát chytrá tiež nie a neváha kradnúť porcie pre slony z Mcdonaldu. Ľahký život , ale rozhodne nemá a cení sa snaha zmeniť to. Všetky scény slovnej i fyzickej výmeny s "mamou" sú výborné, neopozerané a asi som divný, ale pre mňa aj vtipné. The best of je scéna kotúľania sa po schodoch a následne letiaci televízor.. Film je venovaný všetkým , ktorý si myslia , že majú ťažký život... Najväčšia chyba filmu je , že sa zbytočne snaží hrať na umenie, miesto toho aby vás ponoril do depky, takže hlavne preto za tri.60%. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, ze pribeh je nesmierne silny, nedostalo ma to tak, ako som myslela (dufala). O tom, co sa vo filme udialo nie je potrebne pisat, je to naozaj priserne, trestuhodne a posledna polhodina mi sposobila zimomriavky. A o hereckom vykone Mo'Nique alias matky Precious sa snad ani nemusim vyjadrovat, to je podla mna na Oscara. To, co predviedla bolo tak strhujuce, ze bude musiet naozaj dostat este minimalne 10 pozitivnych roli, aby mi vyciarkla z mysle tu odpornu postavu, ktoru tu tak bravurne stvarnila. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Budu vypadat jako okoralá necitelná zrůda, ale příběh týrané, incestně znásilňované šestnáctky s dvěma dětmi, která nemá jinou možnost než se se složenýma rukama pasivně utíkat do snů, která už je svým trápením naprosto umrtvená, a která si tudíž nemůže v žádném případě pomoct sama a musí jí být pomáháno, tak tento příběh má zcela nulový dramatický potenciál. Na plátně mě nezajímá mučednické utrpení, ale to, jak se s ním postava vypořádá. Že by se Precious zvedla a dokázala se svou situací něco sama udělat, to je za těchhle podmínek čirá fantasy. Každá lidská tragédie je hrozná, ale ne o každé tragédii lze natočit film. Pokud ovšem jeho cílovými diváky není SM publikum slintající nad Umučením Krista. PS: postavu andělské učitelky, která padlé ženě ukazuje cestu ke světlu, už prosím nikdy víckrát ze smetiště nevyhrabávat. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

I přes některé velice silné dialogové scény, se mi film nedostal úplně pod kůži. Asi mi úplně nesedl “rukopis” režiséra Danielse. Zejména pasáže, kdy Precious odlétá od reality pryč ve svých myšlenkách do světa fantazie, nefungují tak jak bylo zamýšleno. Sice chápu, co tím režisér zamýšlel, ale tyto momenty mi přišly křečovité. S filmem mi často ani neladil soundtrack, který nevtořil s obrazem kompaktní celek. Ale jinak je Precious film podařený, zejména díky scénáři a díky některým hereckým výkonům. Obzvláště sugestivní jsou pasáže mezi Precious a matkou a to díky herckému koncertu Mo´Nique. No a příběh samotný je tak krutý, že se ani nechci představit, že se něco podobného ve skutečnosti může dít. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Oscar 2009: herečka ve vedlejší roli (Mo'Nique), adaptovaný scénář. Nominace: film, režie, herečka v hlavní roli (Gabourey Sidibe), střih. (zdeny99)
  • Dívky ve třídě nevěděly, že Precious dá facku Consuele za to, že řekne „F for Fat“. Jejich překvapení tak není předstírané. (HellFire)
  • Film drží rekord za utržení 100 000 dolarů z měné než 50 kin. (HellFire)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama