Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

cariada 

všechny recenze uživatele

Podobný sci-fi mám rád, tady svět zaplaví jakýsi rostliny co vyřeší problém se znečištěním palivy . Jenže k tomu nastane meteorický záblesk kdy většina populace oslepne (velice mě to připomíná film Slepota), ještě před tím aktivista vyhodí na farmě trifidů proud a rostliny se rázem ocitají na svobodě a díky tomu, že to jsou chytré organismy tak utíkají a vypouští smrtelný jed, Lidstvo je decimováno slepotou ,ale taky samo sebou neboť si neví rady co dělat. Ty co vidí se nechtějí starat o slepé což se jim nedivím, jiný zase trvají na tom , že se starat musí a tak tu vznikají různé skupiny co přežívají a bojují mezi sebou. Do toho je tu pár jedinců co se snaží zabránit trifidům decimovat už tak z decimovanou lidskou populaci. Ps- poněkud jsem si říkal, proč tam vlastně ty trifidi jsou když oni nemají na svědomí tu slepotu, ale meteorický roj (záblesk). Vlastně jsou tu spojeni dvě hrozby, kteří zdecimují lidstvo. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*SMRTIACA ALOE VERA* Odklon od knižnej predlohy je značný, ale výraznejšie mi to neprekážalo. Triffidi sú urobení solídne, ale vyzerajú ako prerastená aloe vera. Chýba mi tu výraznejšia interakcia medzi ľuďmi a triffidmi a film preto skôr pôsobí ako boj proti fanatikovi túžiacemu kontrolovať za každú cenu vznikajúcu komunitu preživších, než ako boj proti nebezpečným rastlinám. Triffidi sú tu tak len akýmsi doplnok než hlavným motívom. Prvá časť minisérie je vydarenejšia než tá druhá. Prvá je charakteristická celkom citeľným napätím prameniacim z katastrofy, ktorá ľudstvo postihla, z chaosu, ktorý ako dôsledok katastrofy vládne a z predstavovania schopností nepriateľských rastlín. Pre druhú je typické neustále menenie lokácií, keďže hlavní hrdinovia sa po krajine presúvajú, a taktiež sa zameriava na priblíženie rôznych vznikajúcich vzťahov. V týchto pozíciách už film prestáva byť originálnym a zaujímavým a ako keby len tak ležérne po obrazovke pretekal. Verdikt v 1 vete: Filmová adaptácia, ktorá mohla dopadnúť aj horšie. 22.05.12 ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zcela zbytečný dvoudílný (!) seriál. 1) Mají se filmaři věrně držet knižní předlohy? Někdy to jde, jindy ne. Jednou vznikne ilustrace ke knížce, jindy knižní inspiraci ani s největší fantasií neurčíte. V tomto případě je předloha jasná, ale čtenář nad výsledkem zapláče._____ 2) Knížka z roku 1951 se parádně čte. Svěží styl a děj prokládá lehce filosofujícími úvahami o všem možném, aniž by to ubíralo na čtivosti. Barvotiskovou love story jsem autorovi, stejně jako milióny dalších čtenářů, odpustil hned při prvním čtení. Spolu s plukovníkem Beadleym jsem vytvářel smělé obrazy života budoucí společnosti. Intelektuála Cokera jsem měl rád pro jeho schopnost mluvit k lidem z různých sociálních vrstev i pro jeho názorový vývoj. Zoufal jsem nad zaslepeností slečny Durrantové i nad neofeudálními sinekurami pistolníka Torrence. Spolu s Billem jsem hledal (neúspěšně) odpovědi na otázky o příčině katastrofy, o roli trifidů i o povaze lidské společnosti. Knihu jsem četl mnohokrát a vždy jsem s ní strávil krásné chvíle._____ 3) Empatický čtenář tohoto komentáře jistě tuší, s jakým zděšením jsem zjistil, že ve filmu plukovník Beadley vůbec nevystupuje.. Z dobrodruha Cokera se stal major americké (!) armády, ze slečny Durrantové masová vražedkyně a z Torrence lehce transvestitní šéf zločinecké bandy. Aby diváka tvůrci neuvedli do pokušení přemýšlet, určili jako příčinu katastrofy sluneční erupci a důsledně vyškrtali z děje jakékoli náznaky duševní činnosti._____ 4) Z příběhu o přežití v postapokalyptickém světě, z příběhu o tom, jakého druhu bude muset být nová společnost a jakými pravidly se bude muset řídit, z příběhu, který lehce nadhazoval zásadní otázky lidské existence, se stal prvoplánový akční thriller (na pomezí jedné hvězdičky a odpadu) o boji se zmutovanými rostlinami a se zdivočelou zločineckou bandou, thriller sestávající výhradně z klišé, kde nemá místo jediný okamžik, který bychom už neviděli alespoň ve stovce jiných daleko lepších filmů. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Literární předloha je výborná, ale tento film za ní poněkud pokulhává. Inu, však je to jen volné televizní zpracování. S olejnatými rostlinami to není jednoduché. V Asii se znehodnocuje půda, získaná žďářením pralesa, pěstováním olejové palmy, na našich polích se přemnožila řepka olejka, ve filmu straší trifid olejnatý, var. lidožravý, který má na svědomí též obecně známý problém ochlazování planety. Celá západní civilizace vznikla díky využívání fosilních paliv a jakmile se jich lidé jednou vzdají, budou v hajzlu. Tady je to názorně vidět. Ne nadarmo se říká, že lepší ropa a zemní plyn od Rusů nežli trifid z Bruselu. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Adélu jsem ještě přežil, ale co je moc, to je příliš. Tenhle film mně naprosto změnil. V práci jsou naštvaný, že na ně koukám přes svářecí brýle. Kytky jsem věnoval sousedům, do lesa nechodím už dávno a pro jistotu nejím ani špenát. Snad se vše vyřeší příští týden, kdy se stávám námořníkem - ( Trifidi prý neplavou ). Začátek dobrý, pak to trochu rozbředlo - slabší *** ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)

Reklama

Reklama