Reklama

Reklama

Barbar

Trailer 1

Obsahy(1)

V dobách, kdy křesťanská víra téměř nedosahovala k hranicím Skandinávie, byl po dlouhých letech žaláře osvobozen němý muž, divoký barbar. Neznal svůj původ, ani cíl. Říkali mu One-eye. Ocitl se na lodi uprostřed neprostupných mlh severního Atlantiku, která směřovala na západ, vstříc břehům neprobádané Ameriky, snad i bájné Valhally. Po vzoru starých pohanských bohů objevuje One-eye svou pravou podstatu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (486)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ti stoupenci bílého Krista. Odpadlíci. Velmi zcestovalý muž mi jednou vyprávěl, že pojídají svého boha. Jedí jeho maso, pijí jeho krev. Ohavnost. Nenávidí nás. Chtějí naši smrt. Modlete se k bohům, aby nás ochránili. Máme mnoho bohů. Oni mají jediného.“ Od filmu jsem příliš nečekal. Na druhou stranu režisér Nicolas Winding Refn mě do tohoto snímku téměř žádným filmem nezklamal. Tentokrát to však neklaplo. Především jsem se hrubě přepočítal v otázce žánru. Zdejší databáze se výjimečně shodla i s IMDB na „akčním“ a „dobrodružném“, ale těch pár soubojů, kterých by člověk napočítal sotva na prstech jedné ruky, rozhodně film nedělá. Barbar staví na „cool“ vizuálu, výrazné hudbě a dosti pochmurné atmosféře. Jenže zároveň i na velmi pomalém tempu, hypnotické kameře a minimu mluveného slova. Tohle všechno dělá ze „světového“ dílka (kvůli castingu i angličtině film zjevně cílí na zahraniční, nikoli dánské publikum) pro část diváků těžko skousnutelnou podívanou, navíc s mnoha nezodpovězenými otázkami. Dávám slabší průměr. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Taký kvalitný a intenzívny zážitok som nečakal. Miestami som zvažoval hodnotenie 100% a mysľou mi behalo prirovnanie k veľdielam svetovej kinematografie (Apokalypsa, Stalker). Výsledné nadšenie síce v závere troška zvädlo, ale i tak je to niečo, čo som nevidel možno celé roky. Ak vôbec niekedy. Trvá to len hodinu a pol, no stane sa v ňom toľko vecí, že by sa podľa nich dal nakrútiť štvorhodinový epos za 150 miliónov dolárov. Nakoniec z toho vznikol 96-minútový dánsko-britský film, ktorý je miestami taký komorný, až som tomu nemohol veriť. Paradoxne, práve oná komornosť mu dodáva osobitú a jedinečnú atmosféru. vynikajúci Mikkelsen, čarokrásna príroda a veľmi zaujímavá atmosféra "novoobjaveného nového sveta, v ktorom akoby ešte nikto nežil, len zvieratá". ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Valhalla Rising aneb pseudomyslitelé se opět budou štourat barbarům v zadku. Chápu, že tohle není mainstream, tohle je vážení "čumte, jak točím jiný filmy" a taky "nelze pochopit, jen se o to snažit" a taky "meditace prostřednictvím bezmozku" atd. Chápu, že tu nejde o scénář, ale přece jen bych ocenil, kdyby měl scénář o několik A4 navíc a věty, které zazní ve filmu, aby měly trochu hlavu a patu a nějaký smysl (!). Když je mlha, řekně někdo "Mlha", když doplují do neznámé země, řekne někdo: "Tohle není Svatá země, kde jsme?" A v tomhle duchu se nese celý slavný scénář. Pokud se tedy už promluví, tak se řeknou dvě tři slova a střih. A když připočtu fakt příšernou výslovnost, tak by bylo lepší, kdyby se tu nemluvilo vůbec. Mads vypadá tak, jakoby neměl mozek v hlavě. Škoda, kdyby řekl aspoň fň, bylo by to lepší. Takhle jsem nepostřehl ani sebemenší náznak toho, že by hledal svou pravou podstatu. Takže prostě jen koukal a občas někoho zmasakroval. K ničemu postava. Postavy, zejména zbloudilí křižáci, se chovají jako banda idiotů. Ani jedna postava se snad nechová normálně. A konec Jednookého? Tak tady jsem se musel smát, to zkrátka nedávalo smysl. Refn to dokázal, natočil a zhmotnil NIC. Ale na druhou stranu tu je dobrá atmosféra a prostředí, herci nevypadají jako pravidelní návštěvníci solárek a fitness. Tohle je prostě divnej film, který jde spíš proti divákům, než k nim. Odvaha se ale cení. Takže za bezbřehou nudu a totálně zmršený a zbytečný nicneříkající film jednu hvězdičku. Kdyby tu byl alespoň nějaký děj, postavy jednaly v souladu s lidskou logikou a nakonec přišlo alespoň malé rozuzlení, tak by se mi poklidné tempo, nulový scénář a statická kamera a vůbec celý film líbil. Takhle to je výkřik do tmy bez odezvy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Obraz hodný prezentací dokonalosti moderních televizí v rukou dánského Terence Malicka (nebo jeho dánského syna? Raději bych nededukoval o dánských asistentkách Terence:)). Vizuální krása, která není podpořená tou zvukovou, ale dává hodně prostoru pro milovníky dlouhých záběrů, zpomalených zabíjení a neskutečně charismatického Madse Mikkelsena. Bohužel stejně jako v případě Bronsona, hrál tenhle film na trochu jiné noty, než bych si přál. Možná i proto jsem dvakrát usnul (to víte, noc, nulová hudba, dlouhé záběry, příroda...) a druhou půlku v podstatě protrpěl. Ovšem proti gustu ... PS: po první půlce bych šel možná i do pěti, ale nakonec velmi slabé 3* ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Tezko napsat neco smysluplneho o tak vyjimecnem filmu jako je Valhalla Rising. Severske mytologii nerozumim, vlastne jsem jen matne tusil, na co se vlastne divam a o co jde. O to vetsi zvedavost to me budilo. Navic ten vizual je temer po cely film naprosto neuveritelny a Mikkelsen je tak uhrancivy, ze nepotrebuje slova, abych z neho nespustil oci. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (18)

  • Film měl premiéru 4. září 2009 na MFF v Benátkách. Premiéra v Dánsku byla 31. března 2010. (mahler)
  • Prvá veta zaznie až v siedmej minúte. (Johnny.ARN)
  • Celý film byl natočen ve Skotsku. (mahler)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama