Reklama

Reklama

Film je natočen podle skutečného příběhu černé dívky, která se narodila v Jižní Africe v době apartheidu africkým rodičům bílé pleti... Je to příběh Sandry Laingové a začíná v roce 1965 v Kapském Městě. Byla dcerou bílých Afričanů, potomků původních holandských osadníků. Ale nebyla bílá. I tak ji milovali a byli na ni hrdí. Byla velmi inteligentní, bystrá, moudrá. Když ji zapsali do školy, nastaly potíže. Bílí nechtěli, aby s jejich dětmi chodila do školy černá školačka. A v šíleném systému apartheidu bylo nemyslitelné, aby bílí rodiče mohli mít černé dítě. Její rodiče Abraham (Sam Neill) a Sannie (Alice Krige) byli přesvědčeni, že jejich dcera má nezadatelné právo žít jako bílá.. (TV JOJ)

(více)

Recenze (22)

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

H. - Sophie Okonedo (Sandra Laing); Alice Krige (Sannie Laing); Sam Neill (Abraham Laing); Tony Kgoroge (Petrus Zwane); Dan Robbertse (Factory Foreman); Jeremy Crutchley (TV Reporter); Hannes Brummer (Leon Laing); Bongani Masondo (Henry Laing); Terri-Ann Eckstein (Elsie Laing); Ella Ramangwane (Sandra) ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný film, který staví na vážnosti tématu a doufá, že diváka chytí za srdce. Představuje černobílý svět, kde je jasně určené dobro a zlo a ve kterém černí jsou ti veselí a milí utlačovaní... a bílí jsou upjatí a protivní. Naprosto přesně dává najevo, co je správně a co špatně a jak by to měl divák chápat. Není tu žádný prostor pro realističtější pohled na svět (mezi černou a bílou je přece spousta stupní šedi). Představitelka Sandry je mi od pohledu protivná a nesympatická, naopak její rodiče jsou charismatičtí a lidští. Ale aspoň že to nekončí žádným americkým happyendem. 50% ()

Reklama

vancho 

všechny recenze uživatele

Myslím, že máloktorý film ukázal tak názorne nezmyselnosť a monštróznosť rasizmu. Samozrejme okrem filmoch o holokauste. Na živote jednej ženy zobrazený nielen apartheid, ale aj to, ako dokážu predsudky ovplyvniť život tzv. obyčajného človeka. Sandra je síce bezmocná voči tomu, čo sa s ňou deje, ale bojuje. Bojuje za svoju ľudskú dôstojnosť, za udržanie vzťahov s rodičmi a za obyčajné životné šťastie. Bojuje s premenlivými výsledkami. Ak sa bude na školách vyučovať rasová tolerancia, vhodné do kurikula. Z hľadiska poznatkov o iných kultúrach sa človek dozvie viac z histórie Južnej Afriky (vhodné pozrieť tiež Zbohom, Bafana). ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Film začíná velmi dobře a divákovi podává téma s možností vcítění do malé hrdinky. Bohužel časem kdy dospívá je čím dál méně sympatická a film poté spadá do toho, co zde mnozí popisovali. Takže i přes dobrý začátek je to velmi slabý film, který hlavní hrdinka nedokáže utáhnout a Sam Neill svým občasným přispěním nějaké připomínky to taky nezachránil. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Obrovský námet, z ktorého mohol vzniknúť veľký film. Nevznikol, je to len taká červená knižnica o vzťahoch trochu viac komplikovaných, ako je bežné, hlavne s rodičmi, ale aj medzi rodičmi alebo s manželom. Rasizmus je zlý, to vieme, ale ešte horší je vo vzťahu k dcére od rodičov. Najskôr bojujú za jej práva belošky, potom ju zatratia a, hoci to má byť podľa skutočnosti, postoje mi zostávajú nepochopiteľné. Vo filme beží všetko až príliš rýchlo, možno menší úsek života by filmu svedčil viac. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama