Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Drsný dokument, který se nebojí ukázat tvrdé praktiky japonských "vybíječů delfínů". Smutná ukázka stinné stránky jedné produktivní společnosti, kterou už nelituji za dvě bomby za druhé světové války. Stále věřím, že kdyby lidé v Japonsku znali pravdu, nedovolili by tyto zvěrstva. Smutný pohled není jen na zátoku plnou krve nebo "malou marketingovou akci" pár hvězdiček filmu, ale na celý postoj "jediné organizace, která to může změnit". Svět se stal byrokracií a korupcí přeplněným místem, kde zdraví rozum a láska k přírodě nemají místo. Dejte tomu Oscara a třeba se něco změní... Dokument, který ať je sebevíc drsný, musí být viděn. Jinak se nic nezmění. PS: proč mi nešla poslat sms na 44144?:( ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Před psaním tohohle kmentáře jsem se musel hodně zhluboka nadechnou, jinak by to tu bylo vypípané od vrchu důle. Japonsko a ta jejich rybářská komise by se měla stydět. První věc je, že na tenhle dokument se nelze dívat jako na obyčejný film, nebo hodnotit nějaké kinematogarfické kvality a obdobné kraviny, protože jsou oproti tématice naprosto nepodstatné a naivní. Musíte vnímat to, co je Vám podáno, naservírováno až pod nos a uvědomit si obrovskou snahu Rica O'Barryho ukázat tohle světu a něco s tím udělat ! Druhá věc je, že tohle je něco, co je na jednu stranu geniálním filmařským dílem ( instalace kamer načerno je naprosto adrenalinová a šílená ) a na druhou stranu k pláči a na postřílení všech lidí co dělají takové NEHORÁZNÉ PRASÁRNY! Moc bych si přál aby se to Ricovi O'Barrymu podařilo a aby se k němu připojilo co nejvíc lidí z celého světa, protože ty záběry z nainstalovaných kamer byly fakt brutální, lidská zhovadilost nezná mezí! Po tomhle filmu do zpěvu opravdu není, rozebralo mě to jak dětskou skládačku. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Presvedčivé, dojemné, šokujúce, dychberúce... nepoznám nikoho kto by nemal delfíny ozaj rád, ale o to tu neide... to len tak na okraj. Som rád, že som to videl, myslím však že čo sa týka konkretné tohto a mnohých daľších dokumentov som v celku v obraze... avšak rád by som aby to videli mnohí ďalší, ktorí takéto veci doslovne odmietajú a idealizujú si konkretnú "kôpku piesku" na ktorom žijú (nevidím, nepočujem, nezaujíma ma to?) v mnohých smeroch na zamyslenie... 8/10 ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v případě dokumentu Racing Extinction od stejného autora, je oskarová Zátoka plná bolestných výpovědí zúčastněných protagonistů, které by se jako okřídlené cítáty mohly vznášet nad epitafem lidské humanity. Zůstavají vám v hlavě ještě dlouho po tom, co film uvidíte, řežou tam jako malé ostré žiletky a nutí vás neustále přemítat nad tím, co se ve vesmírné jednotě muselo stát špatně, že se člověk takhle vymknul kontole. Pokud to byla v dokumentu Vymírání druhů věta: "Na tomto záznamu zpívá sameček Moha zpěvavého, je poslední svého druhu. Zpívá samičce, která nikdy nepříjde. Je úplně sám. A nyní utichl i jeho hlas", co mi zlomilo srdce a dodnes ji nemohu z té proklaté hlavy dostat, v Zátoce je to "Velryby a delfíni nedýchají automaticky bez přemýšlení, každý nádech je řízen vědomím. Kdykoli se jejich život stane neúnosným, mohou ho ukončit tak, že už se nenadechnou. V této souvislosti používám slovo sebevražda, a ona to tak udělala. Doplavala do mého náručí, podívala se mi přímo do očí, nadechla se a už se nenadechla podruhé. Nechal jsem ji zemřít". Takhle strašně bolestný je tento dokument. Ale to není nic v porovnání s tím, co se děje delfínům v Taiji, kolik jich je ročně zmasakrováno z důvodu exportu do vodních světů a pro maso. Elitní filmařský tým se vydává na toto nebezpečné místo, aby podal svědectví o nehorázném prohřešku proti delfínům. Sedm let od natočení a delfíni se v Japonsku stále vraždí ve velkém. Jestli si myslíte, že jste jako vegani viděli všechno utrpení zvířat, pak vás možná nářek delfínů při jejich vraždení vrátí zpátky na zem... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když ne svobodu, tak alespoň Oscara že ti delfíni mají. Dokumentu se tu vyčítá jednostrannost, já mám ale pocit, že dát více příležitosti ´obhajobě´, byl by ještě silnější a vzbuzoval by ještě větší emoce. Závěrečná vzkazka na dárcovskou zprávu je sice moc pěkná, zajímalo by mě ovšem, kolik z nás dojatých a rozlícených delfinistů na jedno použití nakonec ten telefon doopravdy zvedne... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)
  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama