Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (137)

MM11 

všechny recenze uživatele

Michael Moore určitě umí. Je ovšem otázka co. Tenhle chlapík, pro jedny manipulující levicová kreatura, pro jiné rovný chlapík s čichem na pojmenování palčivostí, umí čerstvě a energicky přesvědčovat. Je bezvýhradně přesvědčen o své pravdě, což mu jedině pomáhá, jeho diváci vědí, že na jeho názor se dá spolehnout jako na stálý a spolehlivý. Ve filmu O kapitalismu s láskou už nevede křížová tažení proti skvrně v systému. Popošel za ty roky o něco dál a staví před tribunál sám systém. Velkými slovy se nešetří (v úvodní scéně se USA srovnává se starověkým Římem, respektive jeho úpadkovou etapou) a pátrá po významu slova kapitalismus. Debatuje s biskupem i normálním člověkem a pomalu kupí nezastupitelné statistiky. Moore je však chytrý a nikdy se neutopí ve vychytralých slovíčkařeních, ví moc dobře, že jeho diváci potřebují jasné stanovisko. Dá jim ho a kritici ho kvapně obviní s populismu. Samozřejmě, jenže si musíme uvědomit pro koho to dělá. Ve filmu pracuje s příběhy a apeluje na ty slabší a zneužitelnější, ty požadují dějinné zkratky a ďábelský střih, kde Moore s Ronalda Reagana udělá kardinálního vola do minuty. Je to manipulace a bezchybně udělaná. Přitom autor určitě moc dobře ví o čem mluví, "žraloci" z Wall Streetu mu pijou krev i s osobního hlediska. Proto tenhle film. A proto umně tvoří vlastní pravdu a nabádá ke společné změně, "sám to totiž nezmůže". Zná zkrátka své diváky více než dobře... ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, ze Michaela Moorea beriem z rezervou, jeho nazory prezentovane "dokumentarnou" cestou treba rovnako brat s poriadnym odstupom, no tie jeho filmy maju svoje nepopieratelne kvality, su viacmenej zabavne, osobne ma nenudia a miestami su aj informativne plodne...a tak je to aj s Mooreovym novym Antikapitalistickym billboardom. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

Michael Moore vs nespravedlnost v USA. Po kolikáté už? Trefná paralela se starověkým Římem otevře toto další kolo neúnavného boje přesvědčeného dokumentárního populisty, který je tak přesvědčen o své (potažmo globální) pravdě, že jsem mu ochoten věřit a spolu s dalšími naslouchat, protože ikdyž je ta Moorova forma stále stejná, studnice "nápadů" zdá se nevyčerpatelnou. Jistě, jedna věc je smát se u přísně jednostranné (diskutabilní pojem, protože nikdo z osočených se s Moorem jednoduše bavit nechce a nabízený prostor pro komentář odmítá) dokumentaristiky a takříkajic se bavit, druhá pak vědět, že jde o smích prudce mrazivý a zábavu ve všech směrech smutnou. Ale ano, toto je způsob, jak šlapat po těch správných kuřích okách. 80% ()

Swansea

všechny recenze uživatele

Deprivant Moore opět sází na osvědčené postupy, tj. naivita většinové populace, na nedokonalost a zranitelnost demokracie, zneužití svobody slova a z vhodných brainwashingových pořadů vytvořit vhodnou bojovou atmosféru. Opět vsadit na malost, na závist, na pomluvy, na tak osvědčené a reklamou vycepované nejnižší pudy davu." ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Kousavý Moore tímto dokumentem reaguje na světovou finanční krizi, odstartovanou hamižností světových finančních a bankovních kruhů. Vzal si proto na mušku krom Wall Streetu a bankéřů také fungování kapitalismu jako takového. Může existovat kapitalismus bez krizí a bez milionů nezaměstnaných ? Proč na ekonomické expanzi nejméně vydělají obyčejní pracující, ale nejvíce tratí při ekonomických krizích ? Ti, kdo krize způsobují, dostávají z daní pracujících ještě další dotace. Přijde to někomu normální ? Moore je kritizován za údajnou neobjektivnost a nevyváženost, ale proč by měl být vlastně objektivní, když druhou názorovou stranu slyšíme a vidíme denodenně v tisku, rádiu a v televizi ? A jak by měl vypadat takový objektivní dokument o světové finanční krizi a jejích důsledcích pro lidi na celém světě ? Vše se dnes děje ve jménu modly a tou je globalizace. Světové finanční, hospodářské a politické elity ji podporují a také na ní nejvíce vydělávají. Obyčejným lidem toho moc dobrého nepřináší. Je nám vtloukáno, že kvůli globalizaci pracovního trhu musíme pracovat více za méně peněz, aby se nadnárodní kapitál neodstěhoval někam do Asie. Nadnárodní kapitál se ze státního rozpočtu dotuje a zvýhodňuje, přitom na sociální a jiné služby státu potom nezbývají peníze a čím dál víc služeb si musí lidé platit sami. Naše slavná ČT neustále točí pseudokumenty o socialismu, o disidentech, ale kéž by začali točit i dokumenty o problémech dnešního světa alespoň na úrovni toho Moora. Nevím ale, jestli se toho vůbec někdy dočkám, vzhledem k té klice, která dnes veřejnoprávní ČT ovládá. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Film vyšiel aj pod ďalšími alternatívnymi názvami, a to The New Movie a Untitled Michael Moore Project. (MikaelSVK)
  • Snímka O kapitalizme s láskou zozbierala mnoho nominácii za najlepší dokument, niekoľko z nich na cenu aj pretavila. (Marek1991)
  • Dokument měl být původně přímým následovníkem Fahrenheit 9/11, ovšem poté, co byl Bush znovu zvolen za prezidenta se Moore rozhodl zaměřit více na korporační USA. Finanční krize v roce 2008 nakonec donutila Moora úplně změnit dosavadní zaměření filmu. (Othello)

Reklama

Reklama