Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

decouble 

všechny recenze uživatele

Ten film absolutně neví, jestli má být o Bobby Fisherovi jako fenomenálním šachistovi, jehož obrovský talent je jako u většiny geniálních lidí kompenzován určitou charakterovou vadou (konkrétně Bobby je šílený paranoidní arogantní hovado) anebo o Bobby Fisherovi, který jako nejlepší šachista své doby bojoval za USA (na zástupném bitevním poli šachovnice) ve studené válce proti Sovětům. ___ V momentě, kdy mají tyhle dvě linky kulminovat se celý film rozpadne na kousky. Bobby samozřejmě vyhraje onu zásadní hru proti sovětskému šachistovi, ale v ten moment není jasné, co to pro něj znamená (alespoň dle výrazu jeho tváře). I přesto se najednou spustí obecné veselí a dojímavé smyčce, Amerika, Bobbyho rodina a jeho přátelé se radují, aniž by bylo jasné, proč mají Bobbyho tolik rádi, když se k nim chová jako k onucím (zatímco ruský šachista vypadá jako docela normální milej člověk, akorát v první půlce filmu nosí černý sluneční brýle). Oceňují snad Bobbyho přátelé jeho talent? ___ Těžko říct, protože Pawn Sacrifice rozhodně není film o šachách. A proto je dost těžký pochopit, čím byla ta zásadní partie šachů tak důležitá, když film vlastně neřekne skoro vůbec nic o principech téhle hry. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Tak v tomto filme ma naozaj iac prekvapil Liev ako "spajderman" Tobey, aj keď sa snažil Fischera verne napodobňovať. Naviac v časoch keď sa ten zápas naozaj hral všetky naše správy a noviny držali samozrejme palce Spaskemu, a Fischera ohovárali ako podivína , ženúceho sa za prachmi. A vo filme to ukázali, že možno vtedajšie noviny ani veľmi nemuseli zavádzať. Naviac ja podivínov nemusím hoc sú aj veľmajstri sveta. ()

Reklama

annihilation odpad!

všechny recenze uživatele

Chcete mi říct, že jediné, co snímek nabízí, je chronologicky se táhnoucí příval absolutní fádnosti? Že jediná zápletka, která se nabízí je, že šachista z demokratické země porazí šachistu ze země totalitní? Po tom, jak moc inovativní a neotřelými nápady sršící hráč byl Bobby, ho někdo vykreslí takhle nudně? A co na tom, že herecké duo Maguire a Schreiber se snaží, seč mu síly stačí - tuhle ubohost není jak zachránit. Že je otrava se dívat na to, jak někdo hraje šachy? No tak to si pusťte tenhle film! ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Občas aj ľudia ako Zwick si potrebujú odpočať a natočiť niečo komorné, hĺbavé a bez akcie. šach je na to ako stvorený. Ešte keď sa k tomu pridá skutočná udalosť, stred Východu a Západu a skvelé obsadenie, nemôže to dopadnúť zle. Rozbor jedného z najväčších šachistov, sonda do jeho hlavy, myslenie a to všetko na pozadí zisku titulu a snahy byť najlepším. Maguire to hraje skvelo a zvláda vyhrotené situácie. Zvyšok mu tam robí len komparz a štatistov. 3 z 5 ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Vděčné téma studené války v krátkém sledu po druhé a stejně jako u spielberga formálně bravurní, tím víc, že to zwick (mistr rozmáchlých epických snímků) dokáže tak dramaticky rozehrát i kolem šachového stolku (!) jen zamrzí, že stejný prostor jako fischerovi, nebyl věnován i spasskému ..to by byla teprve partie ! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • V roku 1975 mal Fischer (Tobey Maguire) titul obhajovať proti Anatoliju Karpovovi. Bobby si stanovil 64 podmienok .Niektoré boli vskutku bizarné (každý kto vstúpi do hernej miestnosti, si musí sňať pokrývku hlavy, v prvých siedmich radoch nemal nik sedieť, deťom bol prístup na turnaj zakázaný úplne...) 63 podmienok komisia akceptovala iba jednu nie, a tak sa Fischer na zápas neprišiel a Karpov vyhral kontumačne. Bobby Fischer je jediný majster sveta, ktorý o titul prišiel kontumačne, ale zároveň jediný neporazený majster sveta. (Raccoon.city)
  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v USA, Kanade a taktiež na Islande. (MikaelSVK)
  • Boris Spasskij se stal 10. mistrem světa až na druhý pokus v roce 1969. Před ním v 50. a 60. letech stanuli na šachovém piedestalu Botvinnik, Smyslov, Tal a Petrosjan. (Mytologie)

Reklama

Reklama