Reklama

Reklama

V Dublinu 19. století žije Albert Nobbs, excentrický muž středního věku. Pracuje jako číšník v Hotelu Morrison, který řídí nekompromisní Marge Bakerová. Albert pracuje tvrdě a šetří peníze aby si jednoho dne mohl koupit trafiku a žít vlastní život. Nemá na světě nikoho, kromě svých spolupracovníků. Albert (Glenn Close) je totiž žena, která více než třicet let předstírá, že je mužem. Je mužem, který má své tajemství a ženou, která má svůj sen. Jednoho dne najala paní Bakerová malíře jménem Hubert Page (Janet McTeer), aby vymaloval jeden z pokojů v hotelu. Přinutí ho, aby na jednu noc, dokud nedokončí práci, sdílel Albertovu postel.  Hubert zjistí důvod, proč s ním Albert nechtěl sdílet pokoj. Odhalí mu vlastní- stejné tajemství. Skrývá se v mužském převleku před svým tyranským manželem. Oba jsou uvězněni ve vlastní pasti... (TV JOJ)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (139)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdesi na počátku byla povídková sbírka Celibates (1895) autora irského realismu George Moora, která byla později rozšířena o krátký text The Singular Life of Albert Nobbs (1927). Ale od té doby uplynulo hodně vody, než se z toho původního příběhu stal celovečerní film s Glenn Close v hlavní roli. Close hrála Nobbse už začátkem 80. let v divadelním přepisu a trvalo to skoro 30 let, než se jí podařilo filmový projekt dotáhnout do zdárného konce. Což je samozřejmě obdivuhodné. Ale jaký je výsledek? Nezvyklý pozdně viktoriánský pohled na to, jak nerovné ekonomické podmínky ovlivňovaly osudy jednotlivců. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o další romantické heritage, ale realita bývala poněkud komplikovanější. Dobrý zážitek pro náročné diváky. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Výborné zinscenování mužské role, kterou hraje žena. Na první pohled by to nikdo nepoznal, jak u jedné, tak u druhé. Vážně vynikající námět, člověk si ani neumí představit jaký život "Albert" musel žít. Připadá mi, že už jsem někdy film takového ražení viděla, ale vůbec si nevybavuji, jak se jmenoval. Atmosféra celého snímku je ponurá, stejně jako situace, a příběhy lidí zde, což je velký klad. Podle mě, jde o to, že "naděje umírá poslední" a tak to je a vždy bude. Opravdu mě tento snímek zaujal. Je úžasné jak Glenn Close zahrála mužskou roli, rozhodně to není nic příjemného pro tak okouzlující herečku, když byla ještě mladá. Nevím zda se Mia Wasikowska nelíbí pouze mě, nebo i ostatním, ale herečka je to dobrá, i když trochu zvláštní a nedokázala by zahrát cokoliv. Ovšem nejvíce mě bavila Janet McTeer, opravdu by se mi víc líbila jako chlap, už jenom díky postavě, kterou jsem mohla porovnat s "Albertem" a vážně nevypadala moc žensky, ani její výraz, ale to je pouze jen dokonalost maskérů, kostymérů a jí samotné. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Konečně zase nějakej pořádnej film a silnej materiál, kdepak, se třema hvězdama ani s modrou barvou mě neošálíte, toto bylo opravdu něco, a Glenn Close vytvořila postavu, která se jen tak nevidí, a jestli ani za toto nedostane Oscara, tak to bude hodně velká smůla. Obávám se ale, že ho nedostane, nikoliv proto, že by její výkon byl slabší, méně pozoruhodný než u M.Streep v Iron Lady, ale proto, že tento film je typicky antikomerční a antioscarový outsider, o to víc je doopravdy kvalitní a silný. Výborná je i Janet McTeer. V podobném typu filmů většinou bodují spíše vedlejší role. Zde bych ale rád viděl oceněné obě herečky, protože předvedly něco mimořádného. ()

blazenka 

všechny recenze uživatele

Albert Nobbs je můj šálek čaje "o páté". Svým zpracováním mi trochu připomíná Gosford Park, jeden z mých oblíbených filmů z anglické společnosti. Excelentní Glenn Close byla třešinkou na dortu. Její roli jsem jí věřila od začátku do konce, soucítila jsem s jejím osudem, s její nenaplněnou láskou, s její bolestí. Za mě 85% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Miluji atmosféru staré Anglie nebo Irska, takže jsem se na film těšila. Viděla jsem ho už dřív, ale rozhodla jsem se na něj podívat znovu. Herecké výkony jsou skvělé. Glenn Close byla přesvědčivá a i když mi její role byla na začátku nesympatická, tak ke konci jsem brečela jak želva, takže mi vlastně Albert Nobbs nějakým způsobem přirostl k srdci. Místy se to táhne až je to nudné, ale jinak jsem s ničím neměla problém. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (5)

  • Během natáčení filmu dostala Glenn Close zápal plic. (Pavlínka9)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2011 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)

Související novinky

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

20.03.2010

O tom, že je Glenn Close vynikající herečka, se nemusíme dohadovat. Přestože by měla sbírat nominace a Oscary s frekvencí Meryl Streep (neříkejte mi, že jste si je nikdy nespletli), má na kontě jen 5… (více)

Reklama

Reklama