Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

ryba443 

všechny recenze uživatele

Konečně válečný dokument, ve kterém se neopakují dokola stále stejné profláklé záběry, použité v každém druhém snímku tohoto druhu. Ve většině dílů je i slušný doprovodný komentář, až tedy na díl o německém tažení do Francie, když komentátor prohlásil, že Francouzi bojovali tvrdě a hrdinsky, málem jsem šel do mdlob. Zkuste si přečíst paměti některého z československých letců, co ve Francii létali, ti na to mají poněkud odlišný názor. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ano, geniální dokument. Je mi 21 a dokumenty o 2. světové válce sleduji už od 10 let. Hodně se mluví o tom, že tento dokument přinesl nové informace a právě tím je tak vyjímečný. To není vůbec pravda, tento dokument zabodoval pouze tím, že vybarvil historické záznamy a tím představil člověku osobitější pohled na válku. Člověk se tak dokázal vcítit téměř do každé scény, která je nám představena, prostě tu válku prožíval také. Apokalypsa má jedno velké mínus, dělali jí Francouzi. Skutečně mě nebavilo sledovat, jak Francouzi žili a "bojovali" v odboji, když totéž se dělo v téměř každé okupované zemi. Postup Spojenců směrem z Normandie na Německo se ukázal během pár minut, naopak bleskovému obsazení Francie, které tvralo pár dní se věnoval celý díl a půl a kdyby to náhodou divákovi nedošlo, vysvětlilo se mu "Ačkoliv se to neříkalo, Francouzi bojovali tvrdě a hrdinsky, zemřelo jich ....". Na druhou stranu, je to francouzský dokument, tak proč by se jeho tvůrci nevěnovali vlastní zemi. Když jsme měli ve škole dějepis, nikoho nebavila ta tuna látky ohledně 2. WW, dokonce i mě to nudilo. Někdo tady správně naznačil, že pustit tento dokument ve školách, děti během 6ti hodin znají podstatné události celé války, protože tento dokument chronologicky dokonale poskládal všechny důležité informace, náležitě je vysvětlil a dokonce ještě stihl odbočit k válce v Pacifiku (která bohužel není dostatečně vysvětlena). 90% 09.10. 2010 ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Velmi obecné a zkratkovité informace, pokud o WW2 neslyšíte poprvé, není tu informačně nic nového. Za to je ale třeba extra hvězdičkou pochválit filmové záběry, byť kolorizované, ale alespoň ještě dostatečně vkusně a ne křiklavě nevkusně ála německé televizní šarády. Pro školní škamny vhodný doplněk (kdyby se v nich někdy něco takového učilo, že). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příhodně ve dnech incidentu s nazi pokladní jsem si dal opáčko války "o záchranu člověka samotného", která asi nikdy nepřestane fascinovat svým měřítkem a vůbec tunou všeho možnýho. V podstatě platí co jsem napsal už o Apokalypse z první světové, tedy že je to skvělý sumárum těch nejdůležitějších informací s projekcí tehdejších záběrů (barevně!), zlidštěný o dopisy a vzpomínky vojínů. Pokud dokážete vidět jistou krásu v tom všem zabíjení, zbrojení a ničení, v tragédii ideologií, nacionalismu a brainwashingu, tak tady to je super příležitost. Byť rozsahem "for dummies", cyklus to byl výborný - zavřít hubu 90% učitelek na střední a pustit radši beze slova tohle... P.S. Stylový soundtrack budiž třeba Frontschwein a máte-li dál slinu, račte navázat na dějepis poté. Kdo byste rád WW2 opravdu do hloubky, toto běží týden co týden po dobu šesti let (jak šla válka). Pak zde téma válka a film, tu souvislost s Bombou. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Excelentni pocin, kterym tento dokument je a ktery pro me dava slovum autenticka vypoved ten pravy vyznam. Tvurcum se tato brilantnost na poli valecneho dokumentu opravdu nesmirne povedla a jedna se o uceleny prurez celym prubehem druhe svetove valky. Jednotlivy kapitoly na sebe nadherne navazuji a jejich nazvy presne vystihuji co budou obnaset. Velky plus je i dozvucene a kolorovane puvodni materialy, ktere tak davaji divakovi pocit mnohem vetsi autenticity nez bezne cernobile zabery z rady jinych valecnych dokumentu. Zde si clovek uvedomi, jak se tato strasna epizoda v lidskych dejinach stala teprve v nedavne dobe. O to vic mrazi v zadech pri urcitych zaberech (pro me asi Goebbelsuv projev po porazce u Stalingradu nebo zabery z vyhlazovacich taboru). ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama