Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupinka novinářů vyšetřuje zmizení amerického občana kdesi na území Evropy. Podaří se jim zjistit pouze jedinou stopu, která je zavede do zapadlé, polské vesničky Alvaina. Novináři se tedy slepě vydávají zjistit příčinu jeho zmizení, aniž by tušili co zlověstného vesnička skrývá. (PetriK12)

Recenze (148)

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne som sa dočkal kanadského hororového prekvapenia. Úvod je síce pomalší akoby bez energie a atmosféry, ale našťastie to netrvá dlho a pekne diváka pripraví na budúci dej. Len tá lenivá forma mi akosi nesadla. Od príchodu hlavných hrdinov do zastrčenej, záhadnej poľskej dedinky sa však všetko rapídne zmení, snímok náhle naberie veľkú porciu tajomna, napätia a hlavne na mrazivej, dusivej atmosfére, budovanej na základe náboženskej tématiky a mystickom obradnom rituále. Režisér tu pekne pracuje s charaktermi postáv a s nimi spätými udalosťami, pričom nastavenie a obraz dobra a zla nie je tak ako sa celý čas zdá, na konci sa všetko zvrtne iným smerom s následným objasnením. Pre mňa však toto vysvetlenie nebolo dostatočné, mohlo sa na mytológii kliatby popracovať trochu viac, film by tak nabral ešte viac tajomna. Avšak za najväčšie pozitívum aj tak považujem nepríjemnú, mrazivú atmosféru, ktorá dokáže v divákovi navodiť silný pocit strachu a hrôzy. Scénku so sochou v hmle považujem v tomto smere za delikátnu lahôdku, ktorá bude vo mne ešte istý čas doznievať. Naozaj perfektne spracovaná, nepríjemná hororová scéna, ktorú si citlivejší divák rozhodne za klobúk nedá. Som spokojný, konečne aj z Kanady prišlo niečo hororovo výborné. Hororový fanúšik by nemal byť sklamaný. 75/100 ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený snímek. Atmosféra se tu buduje od začátku a solidně houstne. Prostě jak vy tak i postavy ve filmu ví, že je něco velmi, velmi špatně, ale netuší co. Vesnice má určitě své temné tajemství a to číhá v lese, kde ho také naše banda nechtěně objeví. No i když nechtěně...spíše prostě lezli kam neměli no znáte to. Co se děje potom neprozradím každopádně jasná ukázka toho, že vše nemusí být vždy tak, jak to na první pohled vypadá a já u tohoto filmu občas zíral s otevřenou pusou, když mi docházelo, jak se věci mají. Kanada velmi mile překvapila a dokázala, že umí nejen hrát hokej, ale i natočit bezva horor. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Shrine je celkem zajímavej levnej projekt, který ale mohl dopadnout o něco lépe. Líbil se mi příběh, atmosféra a celej film byl takovej hodně příjemnej na koukání a masky vypadaly výborně. Ale něco tomu dost chybělo. Třeba herci kteří byly strašní dřeva, a jejich postavy jakby smet. Atmosféra působila poměrně slušně. Takže dávám 3*. Škoda promarněného potenciálu. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

No, řekněme si na rovinu, že žádný zázrak to skutečně není. První hodina, kdy se tři Amíci rozhodnou čmuchat v zapadlé polské vesnici (přičemž ani jeden z tamních domorodců Polsko neviděl ani na mapě), je velmi nezáživná a obsahuje jedinou zajímavou pasáž, kdy obě dívčiny bloudíce v mlze pohlédnou do tváře ďábla. Když už se zdá zápletka s fanatickými křesťany dostatečně vyhrocená, překvapí filmaři opravdu nečekaným dějovým veletočem a v posledních dvaceti minutách nabere film na tempu i zajímavosti, pač posednutí ďáblem a následný exorcismus patří k tomu nejlepšímu, co může divák ve světě hororů spatřit. V tomto případě je sice vymítání velmi odfláknuté, nicméně samotná grandiózní image ďáblem obdarované dívčiny si s ničím nezadá a následný masakr křesťanského obyvatelstva potěší srdce nejednoho antikrista. Celkově se sice jedná jen o velmi průměrný film, ale některé pasáže opravdu stojí za to. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

V prvom rade tvorcovia Shrine poznajú mapu lepšie ako ich kolegovia, ktorí natočili filmy podobného zamerania. Kým v Hosteli, odohrávajúcom sa na Slovensku, môžeme vidieť české informačné tabule a v Captifs z úst domorodého srbského burana zase počuť češtinu, predstava poľskej dediny v Shrine je predsa len realistickejšia. Hoci to v Alvaine vyzeralo ako pred 60-70 rokmi v ruskej derevnji a kňazi (Poľsko je výrazne katolícke) boli poobliekaní ako pravoslávni popi, o to nešlo, skutočnosť bola totiž ešte horšia. To, čo sa ukrývalo v lese a hustej hmle bolo úplne z iného sveta. V tomto horore som našiel niekoľko odkazov na M. Bavovu Masku démona alebo Exorcistu, či staré buranské lesné naháňačky, ale príbeh, tak, ako bol postavený, zdal sa mi neotrepaný. Obsahoval 3 prekvapujúce dejové zvraty a zopár odhalení. Šokujúce bolo pre mňa najmä zistenie, ktoré súviselo s tým, kto je v skutočnosti nebezpečný. Kombinácia buranského a démonického hororu bola skrátka šťastná voľba. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama