Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zákon není jeho nejlepší přítel. Federální agent Richard Chance občas neváhá porušit zákon, aby dostal členy podsvětí za mříže. Bez výčitek svědomí zneužívá donašečku Ruth, která je zároveň jeho milenkou. Nepolapitelný padělatel peněz Eric Masters jednoho dne zabije Richardova parťáka, který šel po jeho stopě. Richard je od té chvíle posedlý myšlenkou na pomstu. Proto svého nového kolegu Johna Vukoviche přiměje také porušovat zákon. Jejich nejnebezpečnější akcí je nelegální přepadení údajného zločince, od kterého chtějí získat peníze na fingovanou transakci s Mastersem. Zatímco oni riskují stále víc, Masters jim pořád uniká… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Matty 

všechny recenze uživatele

Friedkinův nemilosrdný (k divákovi i k postavám), testosteronem a elektropopem nabitý, nahotou ani násilím nešetřící neo-noir (velkoměsto, nevyzpytatelné ženy, cynický detektiv jednající na vlastní pěst) lze chápat jako hořký dovětek k Francouzské spojce. Největší ohrožení pořádku v Americe patřící yuppies nepředstavují drogy, ale padělané peníze; životní styl a metody hodných a zlých jsou srovnatelné a osmdesátkoví poldové mají sice stejně buldočí povahu jako Pepek Doyle, ale padouchy nestíhají primárně kvůli spravedlnosti, ale adrenalinu. Přemíra slastí, jež konzumní společnost nabízí, u nich způsobila otupělost, která je nutí hledat podněty extrémnějšího rázu. Riskantní hry se zločineckými esy jsou pro ně stejným adrenalinovým sportem jako bungee-jumping. Sledováni více dějových linií, preference odosobněných celků a fetišistický zájem o dobově příznačné fenomény (hudba, výtvarné umění, móda) svědčí o snaze nabídnout spíše portrét Zeitgeistu než jednotlivých postav, jejichž hledisko kamera přejímá pouze pro zesílení viscerálního efektu (honička, pohled oběti, na kterou míří zbraň). Kromě toho, že je tenhle dobrý-zlý film žánrově a vypravěčsky nekonvenční, ideové podloží americké společnosti 80. let z něj pochopíte líp než z libovolné učebnice dějepisu. 85% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o umanutém poldovi, kterému nedělá problém překračovat zákon, aby dosáhl svého. Má to parádní automobilovou honičku, nahé sexy ženy, je to dost nepředvídatelné a hlavně totálně osmdesátkové s typickou synťákovou hudbou. Mladej Willem Dafoe je navíc výborný záporák a dokonce tam sroluje namakanýho černocha z Americkýho Ninji. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Aláh buď pochválen!!!........ Zajímavě řešené úvodní titulky. Červená se zelenou a povedený hudební doprovod, to vše evokuje pocit nebezpečí a zároveň klidu. CITÁT - Jsi na špatném místě a ve špatnou dobu.......... Akční kriminální příběh s několika dobrými hláškami a trochou krve. CITÁT - Vesmírný bláboly nesnáším............ Město, které je od sklepa až po půdu prohnilé jako spadaná rajská jablka. Základem příběhu je padělání peněz a snaha dopadnout jejich "výrobce". CITÁT - Ukradnem pravý prachy a koupíme za ně falešný?.............. Automobilová honička okolo 75 minuty je povedená a napínavá. CITÁT - Hvězdy jsou prý oči Bohů.......... Nadprůměrný snímek u kterého jsem se rozhodně nenudil. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

po Francuzskej spojke Friedkinov navrat k drsnym policajtom, ktori nevahaju porusit nejake to pravidlo aby dostali grazla za mreze. opat sa dockame vynikajucich nahanaciek, tu su dokonca dve, jedna letiskova na nohach a potom dialnicna ktora i ked sa nemoze rovnat so slavnym predchodcom, hanbu nerobi (70. roky su prec a autenticity je vystriedana "stylom"). dejovo to prilis prepracovane nie je, ale pozera a pocuva sa to vynikajuco. odvazim sa povedat ze Friedkin sa dost inspiroval u Michaela Manna a jeho Zlodeja (i ked Mann ho co sa vizualu tyka jednoznacne valcuje) a o rok neskor sa prave Bill Petersen (ktory tu spolu s Dafoeom ukazal viac nez len svoje herecke umenie) objavil v Mannovom Manhunterovy... ()

woody 

všechny recenze uživatele

Tak už mám kandidáta na režiséra nejnepochopitelnějších a nejnudnějších velkoměstkých krimi thrillerů všech dob - bohužel to je jeden ze zakladatelů tohoto žánru William Friedkin. Spojka a Vymítač musely být neskutečné náhody nebo boží prozřetelnost nebo už mu v těchto letech začalo kapat na karbid. Netuším. Ale natočit tak neskutečně hloupý scénář chtělo kuráž... Těšil jsem se na alespoň průměrnou kriminálku z megapole L.A. a čeho jsem se dočkal? Rádoby šokantních nahých scén hlavních představitelů - ano, z dálky uvidíte genitálie mladičkého Petersena a Dafoea - bisexuální milenku a neskutečných filozofických, morálních a jiných hovadin. V tom filmu není komu fandit. Hlavní záporák je nudný, hlavní hrdina taky. Každá postava dostane několikrát za film do koulí a nakonci je hnusný, skutečně hnusný podraz na diváka. SPOILER: Asi šlo o úpornou snahu býti originální, ale prostřelit hlavnímu hrdinovi hlavu několik minut před finálem je něco tak neskutečně arogantního k divákovi že to nemá obdoby. Kdyby ve finále, ale oni před finálem. Záporáka pak upálí hrdinův parťák, který má neustále melancholické halucinace... KONEC SPOILERU Dvě hvězdičky dávám jen za rockový soundtrack a skvěle natočenou automobilovou honičku.. Jj, ty Friedkin uměl. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Film poslúžil ako inšpirácia pre slávnu videohernú sériu "Grand Theft Auto". Diel "Vice City" si preberá koncept falšovania peňazí, hlášku "You work for me now" a scéna vraždy Diaza je podobná tej v tomto filme. Diel "San Andreas" prebral filmovú naháňačku vo svojej misii "Just Business" a diel "Grand Theft Auto IV" má misiu s názvom "To Live and Die In Alderney". (Real Tom Hardy)
  • Michael Mann zažaloval Friedkina za plagiátorstvo, údajne ukradol celý koncept televízneho seriálu Miami Vice (1984–1989). Mann súd prehral. Friedkin sa vyjadril, že je s Mannom priateľ už 30 rokov a nič podobné sa predtým nestalo. (Real Tom Hardy)
  • Jedným z dôvodov, prečo vyzerali falošné doláre tak autenticky, bola spolupráca s usvedčeným falšovateľom, ktorý bol pri ich výrobe na pľaci a všetko konzultoval. Scény, v ktorých Rick (Dafoe) tlačí peniaze, v skutočnosti tlačil skutočný falšovateľ, aby tomu celému dodal autenticitu. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama