Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála vysoko cenených (kritikmi, nie publikom) filmov, ktorý ma vyslovene neupútal. Áno, obsahuje veľa vtipných poznámok o vojne, vládach, diktátoroch natoľko sarkastických, že tento muzikál je svojim spôsobom skvelá satira, ale Firefly...Niečo na jeho artikulácii a celkovom spôsobe vyjadrovania mi vadilo tak, že od polovice filmu som to dopozeral už iba z úcty a povinnosti filmového fajnšmekra pozrieť aj túto legendu. Úprimne, viac som si užil scénky Pinkiho a Chicoliniho, hlavne tú "zrkadlovú" ako tie satirické Fireflyove poznámky...55% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"A teď, Chicolini, chci podrobnou zprávu z vašeho vyšetřování." Chicolini: "V pondělí jsme sledovali Fireflyho dům, ale nikdo nevycházel. Nebyl totiž doma. V úterý jsme šli do míčovny. Ale ošálil nás. Nešel tam. Ve středu šel do míčovny.|Ale ošálili jsme ho! Nešli jsme tam. Čtvrtek, to byla shoda. Nikdo tam nešel. V pátek celý den pršelo. Míčovna byla zavřená. Poslouchali jsme rádio."________ Firefly: "Už víte, že armáda je před otřesnou porážkou? Co chcete dělat?" Chicolini: "Už jsem to udělal." Firefly:"Co jste udělal?" Chicolini: "Přešel jsem ke druhé straně." Firefly:"Takže teď jste na druhé straně? Co děláte tady?" Chicolini: "Tady je lepší jídlo." ________ Moje první setkání s bratry Marxy a musím říct, že mě příjemně překvapili. Krásně satirický film, jehož děj sice nemá hlavu ani patu, ale to mi ani trochu nevadí. Bavila jsem se dost dobře. Vtipné repliky, nepřeložitelné jazykové hříčky, slovní hádankya vzájemné matení se mezi Grouchem a Chicem a i ty grotesky Harpa měly něco do sebe. Obvykle grotesky moc nemusím, ale některé z jeho kousků byly hodně inovativní (zrcadlo bez zrcadla, doutník a letlampa nebo jeho svádění dam s koněm). Takže z mojí strany spokojenost a myslím, že Groucho má ambice být jedním z mých nejoblíbenějších komiků. Firefly zavřený v koupelně: "Pusťte mě! Pusťte mě odsud! Nebo mi sem aspoň dejte časopis." ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Z môjho prvého stretnutia s Marx Brothers mám zmiešané pocity. Neviem, či som sa zasmial aspoň 3x za celý film, no musím oceniť vtipné a celkom originálne hlášky Groucha a tiež množstvo slovných hračiek, ktoré pobavili, no za brucho som sa z nich nechytal. S ďalšími bratmi to už bolo horšie, vydarené chvíle mal aj Chico, no rovnako mal na konte aj trápnych momentov. Najhoršie u mňa dopadol Harpo (Zeppo sa tu až tak neprejavil), ktorého fórky ma vôbec nebavili a prišli mi absolútne trápne. Ako satira fajn, niečo na spôsob Barona Cohena, ktorý sa ešte má od Groucha čo učiť. 70% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Občas vypadne slabší gag a pár scének je zbytečně roztahovaných, aby ukojily chuť bratří Marxových po groteskním němém hašteření, ale v záplavě skvělých komediálních nápadů a odzbrojujících hlášek se tyhle nedostatky v pohodě ztratí. Tempo je totiž jinak úžasně neúprosné a bláznivý humor nejen funkční v rovině satirické, ale zkrátka pozitivně nakažlivý a originální. Možná nejdokonalejší (byť ne bezchybný) případ skloubení němých grotesek s kanonádou vtipných dialogů a muzikálových čísel. Pusťte si to... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Myji si ruce nad osudy této země." "Dobrý nápad. Umejte si taky krk." Korálky nablýskaných gagů jsou navlečeny na křehkou pavučinku, kterou se zdráhám nazvat zápletka. Ale o to v groteskách bratrů Marxových nejde. Vždycky jsem měl a mám nejradši slovního žongléra Groucha, ale tady jsou stejně skvělí i Chico a Harpo (kterého jindy spíš trpně snáším). Třeba týrání prodavače popcornu se stále vrací jako refrén a pokaždé je vtipnější. Nebo situace, kdy se Chico a Harpo přestrojí za Groucha (gag se zrcadlem připomene podobnou scénu v Císařově pekaři, jenže tahle je promyšlenější). Pokud vám tedy nevadí absence příběhu a smíříte se i s faktem, že postavy co chvíli propukají v zpěv, není co řešit. Doporučuju. 80 % ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Kachní polévka je posledním filmem, kde hráli všichni čtyři bratři Marxové. Zeppo se totiž dal na dráhu vynálezce a obchodníka. (Hwaelos)
  • Fiktivní země se původně měla jmenovat Amnesia. (Kulmon)
  • Malé město Fredonia ve státu New York si stěžovalo na zneužití svého názvu i po přidání "e". Odpověď od bratří Marxů zněla: "Změňte si název města, uráží náš film." (Witta)

Reklama

Reklama