Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Trumbo patří do skupiny snímků, ve kterých si Hollywood takzvaně nastavuje zrcadlo - vrací se do minulosti a líčí příběhy postav, které z Hollywoodu udělaly slavnou továrnu na sny. Tentokrát připomíná obtížnou situaci levicových umělců na přelomu 40. a 50. let, kteří byli obviněni z komunistického spiknutí, souzeni a zbaveni možnosti veřejně působit. Trumbo patřil k nejslavnějším scénáristům své doby a lze ho považovat za jednu z nejvýznamnějších obětí McCarthyovského honu na čarodějnice. Snímek má dvě velká plus - hereckého chameleona Bryana Cranstona, kterého bude většina diváků nejspíš znát jako Perníkového tátu ze seriálu Breaking Bad. Ve složitých dramatických úlohách se cítí Cranston jako ryba ve vodě a celým filmem prochází jako absolutní suverén. Druhým kladem je scénář, který by, myslím, pochválil i sám velký mistr pera Trumbo. Jsou v něm obsaženy všechny emoce - na náležitých místech umí dojmout, jinde vzbudit napětí a na dalších zase rozesmát. Za zmínku stojí John Goodman v malé, ale nepřehlédnutelné roli šéfa studia zabývajícího se výrobou těch nejbrakovitějších filmů, který se po veřejném zatracení rozhodne vzít Trumba pod svá ochranná křídla (nikoliv zadarmo, pochopitelně). K filmu mám jen dvě připomínky - Hollywood má rád velké příběhy a velké postavy. Trumbo tyhle požadavky splňoval. Byl králem mezi tehdejšími scénáristy, disponoval značným majetkem, a to mu zaručovalo, že ať se děje, co se děje, nikdy nespadne až na dno. Méně známé oběti tehdejší kampaně takové štěstí neměly. Za druhé pro ty, kteří by rádi srovnávali s paralelně probíhajícími represáliemi ve východním bloku: přes nepopiratelně odpudivý charakter perzekuce v Americe nikdy ani vzdáleně nedosáhla takového rozměru jako na Východě, kde stát představoval prakticky jediného zaměstnavatele a kontroloval všechny sféry života. Celkový dojem: 80 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"I am Otto Preminger, the director.". Týpek, ktorý naštartoval návrat skutočného mena scenáristu Daltona Trumba späť do filmových titulkov. Na plátna kín. Tam, kde vždy patril. Po rokoch skrývania sa za falošné identity, po (skoro) roku väzenia. Odvážlivcov, akým je Preminger, a zďaleka sa to netýka len pomoci Trumbovi, bolo vždy ako šafranu. Kiežby dnešný nielen americký film mal čo najviac takých osvietených a skutočne nebojácnych režisérov. A scenáristov ako Trumbo. Systému navzdory. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O slobode prejavu názoru na politickej scéne a arogancii moci, ktorá dokáže ovplyvniť nejeden ľudsky život, bez ohľadu nato, v akej spoločnosti sa pohybujete. Dnes už je to samý hlupák v obleku bez hodnôt, morálky či inteligencie ala Matovič, ktorý robí zo seriózneho problému šaškáreň. Bohužiaľ, systém mu to dovoľuje, no omnoho väčší idiot je ten, čo začiarkol jeho meno na kandidátke (hanbím sa za každého Slováka čo ho volil). Pred “pár” desiatkami rokov, by skončil ako posledná čarodejnica. Trumbo, chvála Bohu hrobárovi z lopaty ušiel, čo sa nedá povedať o JFK, ktorý bol za svoje presvedčenie picnutý vzduchovkou do gebule. Nikto by za svoj názor nemal byť prenasledovaný, bez ohľadu nato, v čo verí. Otázka však znie, akú volí formu prejavu svojich myšlienok. To je už iná “kapitola” .. Toto sa skrátka z politickej scény vytratilo. Niekedy je to strašná hanba, pozerať na tých jedincov, ako ojebávajú v priamom prenose. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kúpili sme gorilí kostým. Radi by sme ho použili.“ Nie je to moja šálka kávy, ale prekvapivo ma to bavilo viac, než som čakal. Od vymaznanej retro atmosféry, cez dobrých hercov (v čele s Cranstonom nominovaným na Oscara a tým jeho kov režúcim hlasom), až po silný scenár, v ktorom by sa mohli nájsť aj ne-komunisti. Najviac ma ale Trumbo bavil vo „filmových“ okamihoch (úbohý John Wayne a naopak skvelý John Goodman ako brutálny producent mega-sračiek, ktorého nebude nikto sr*ť, ale super bol i Kirk Douglas). Každopádne, Jay Roach by sa mal predsa len radšej vrátiť k sérii Austin Powers. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco zaujímavý film o dvojoscarovom scenáristovi, o ktorom som doteraz nepočul ani slovo, a to aj napriek tomu, že Prázdniny v Ríme mám medzi stovkou svojich najobľúbenejších filmov. Ako každý životopisný film, aj Trumbo v mnohom závisí od herca, ktorý postavu stvárňuje. V tomto prípade bol Bryan Cranston zásahom do čierneho. Jeho stotožnenie sa s postavou bolo obdivuhodné. Samotná doba nie je neznáma. Prakticky v celom civilizovanom svete sa po skončení II. svetovej vojny iba usadzovala nová geopolitická rovnováha a začiatky studenej vojny si na oboch stranách vyžadovali hľadať vnútorných nepriateľov. Zatiaľčo v ostbloku ich rovno popravovali, v USA im likvidovali uplatnenie a vystavovali ich domácej obľube v štvaniciach. Nemal som problém tomuto dielku dať štyri hviezdičky a som rád, že som ho neprehliadol. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)
  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama