Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

salalala 

všechny recenze uživatele

Drama, které je velmi těžké nějak zhodnotit, protože v něm není nic vysloveně špatně, ale nikterak zvlášť zajímavé vlastně taky není. Nejvíc mu chybí asi režijní odvaha, protože Landesman jede po celou dobu na jistotu a nepředvede jedinou zapamatovatelnou scénu ani moment, který by s divákem nějak emočně zahýbal. Od začátku je vesměs jasné, jakým směrem se film bude ubírat, proto nikterak jeho vývoj nepřekvapí, ačkoli téma je hodně zajímavé. Z celého snímku získá divák pocit, že jde o jakýsi akademický kalkul, který by rád bojoval o nějaké to ocenění, proto se bojí experimentů nebo vypjatějších a trochu drsněji natočených scén. Smith v hlavní roli je každopádně velmi dobrý a hraje tu něco trochu jiného, než jsme u něj povětšinou zvyklí, stejně tak je dobrý i Alec Baldwin a solidní je i Gugu Mbatha-Raw. Čtyři hvězdičky si film zaslouží, protože má svižné tempo, poměrně odsýpá, řeší atraktivní téma, o němž se moc nemluví a disponuje slušnou atmosférou a výbornou hudbou. Škoda, že si po celou dobu divák může jen odškrtávat povinné žánrové položky a nic moc ho nepřekvapí. Výsledkem je tedy řemeslně slušná, avšak zoufale nevýrazná žánrovka, která doplácí na minimum invence a absenci tvůrčí odvahy. 70% ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Jako příběh zajímavý, je určitě dobré, že Dr. Bennet Omalu zjistil tuto nemoc a dokázal jí prezentovat veřejnosti (i přes veškerý odpor NFL). Ale toto zfilmování bylo celkem nudné, moc mě to nebavilo a dokoukal jsem to jenom proto, že jsem chtěl vědět, jak to dopadne, když je to podle skutečné události. Will Smith zahrál dobře, ale filmu fakt uškodila ta přepálená stopáž. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že tohle někdy napíšu, ale Will Smith zde hraje první ligu. Concussion se ale bohužel kromě hereckého výkonu Smithe a silného příběhu nemá čím pochlubit. Po celou dobu na mě film působil jako těžká, ocelová a zbytečně dlouhá koule, která stahuje perfektní herecký výkon Smithe do hlubin průměru. Je to veliká škoda, jelikož film měl obrovský potenciál. Ale i přes tato zjevná negativa jsem přesvědčen, že se jednoho dne bude o Concussion mluvit jako o filmu, ve kterém ze sebe Will Smith vydal to nejlepší. A to se počítá. „Need is not weak. Need is need... You have to be the best version of yourself. If you don't know what that is you pick something and fake it.“ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Bontonfilmu na tom nic neuvěřitelného nevidím. Abych se dovtípil toho, že lidem nedělá dobře v plné rychlosti vrážet hlavou do zdi, k tomu nepotřebuju být doktor, lékárník, ani řidič sanitky. A aby mě oslovil rádoby vyhrocený střet zdraví hráčů versus prachy manažerů, tak na to jsem zas na světě moc dlouho, než abych nevěděl, že zdraví si sice nekoupíš, ale můžeš ho zaprodat. Zbytečná limonáda, jejíž největší pointou pro mě je to, že ovlivnit člověku život může i mrtvola. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Boh nerátal s tým, že budeme hrať futbal". Lekár, ktorý riskuje vlastnú kariéru v boji s protivníkom (NFL), ktorého snáď ani "nemožno" poraziť. Po objave neznámej mozgovej choroby, ktorá dokáže športovcov jedného z najtvrdších športov na svete, zmeniť v psychicky labilné osoby, trpiace tak silnou depresiou, až spáchajú samovraždu, sa dostáva do nezávidenia hodnej situácie. Je ale dôležitejšia záchrana života jednotlivca? Alebo jedného z najpopulárnejších amerických športov, ktorý dokáže dať nádej na lepší život nejednému nádejnému, talentovanému športovcovi? Mám rád takéto filmy, tobôž keď sa opierajú o fakta skutočného príbehu. Samotný snímok disponuje dramatom, má svoju hĺbku i pointu o ktorú sa môže kedykoľvek smelo oprieť. Využívanie foriem korupcie či nátlaku veľkými korporáciami pri rôznych filmových námetoch nie je ničím novým. Podobným snímkom, len nie zo športového hľadiska, ale z "poistného", je mnou veľmi obľúbená dráma "Rainmaker". Komu sa páčil ten, prekvapilo by ma, keby sa mu nepáčil aj "tento". Bohužiaľ však, jeho silu v podobe zásahu do emócií diváka nedosahuje. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V rámci prípravy na film herec Will Smith spolu so scenáristom a režisérom Peterom Landesmanom pozorovali viaceré pitvy vrátane dvoch, ktoré vykonal sám Dr. Bennet Omalu. Rovnako aj Alec Baldwin v rámci prípravy na film vyhľadal a pozoroval viacerých prominentných lekárov v Pittsburghu. (MikaelSVK)
  • Film je založen na článku časopisu GQ vydaném v roce 2009. (Dio_Padre)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama