Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozvleklý a hodně upovídaný western (není se co divit, že je to jeden z nejoblíbenějších filmů Tarantina), v němž Hawks použije za celou dobu jen dva detailní záběry a vše proloží romantickou linií zbytečnou jak čtení z desatera přikázání Tuco Ramirezovi. Co Leone s Morriconem řeknou záběrem, hudbou či pouhými gesty, se zde několik minut vzletně okecává, nicméně chápu, že tohle jsou způsoby amerických westernů plných kašírovanosti z období 50. a 60.let, kde vše připomíná neškodnou hru na šerifa a zločince a vy jen v nadsázce čekáte, kdy prvně jmenovaný koupí lístky na dostavník, nasmaží řízky a pěkně poprosí rabiáta, jestli by byl tak laskav a opustil ráno město a on mu pochopitelně (možná po pár výstřelech) milerád vyhoví. Palec nahoru za hudební klip D.Martina a Rickyho Nelsona (s herectvím je to horší) a občasnou vtipnou průpovídku z úst chromého strážce cely či prkenného pana šerifa. Důvod uctívání Johna Waynea, jakožto ikony amerických filmů z Divokého západu, mi tak nadále zůstává záhadou.. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ani tento film vzešlý ze spolupráce John Wayne a Howard Hawks mi moc nesedl. Jednak mi ani tentokrát nezačal být Wayne sympatický a také děj mi přišel s malými odchylkami totožný jako u El Dorado. Spousta nadbytečných dialogů a na chlup stejné postavy: zkrachovalý opilec co se pokouší začít znovu (mimochodem jediný sympaťák z celého filmu), otravný bláznivý dědek, žena co hledán nový život, mladík co umí rychle tasit a… John Wayne. Než se tyhle postavy zdárně prokecali ke konci, málem jsem usnul. Filmově také žádný větší zážitek, jen spousta nažehlených kovbojů ukazujících divoký západ tak, jak nejspíš nikdy nevypadal. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika. Kdo neviděl, nemůže se považovat za znalce westernu. Nádherný příběh, v němž na straně zákona stojí kladné postavy, byť se svými lidskými slabostmi. Chlapský John Wayne jako šerif má za své pomocníky alkoholika a kulhavého staříka. Přesto se jim podaří zvítězit nad přesilou namachrovaných darebáků. A herečka A. Dickinsonová (na níž Wayne nakonec zabere) je opravdu nádherná ženuška. Příběh je sice delší, dosti konverzační, ale vedle "Sedmi statečných" řadím tento Hawksův film k nejlepším americkým westernům. Zde je ještě dobře rozlišeno dobro a zlo, zákon a bezpráví.--------------Viděno znovu 21. 8. 2014 (tentokrát s cz dabingem): Ono je to vlastně spíš takové melodrama, americký "heimatfilm" s westernovými prvky a s morální a uměleckou kvalitou. Třeba pasáž, kdy si zazpívají tři outsaidři v předvečer závěrečného střetnutí s přesilou gaunerů, je moc pěkná.: song Just my rifle... https://www.youtube.com/watch?v=v2ssbgThljU Znovu musím konstatovat, že Vladimír Brabec dabuje Johna Waynea skvěle, většina konverzace je zajímavá a vtipná. Vedle Rostera Cogburna a Malých kovbojů můj nejoblíbenější western s Johnem Waynem. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Hawks je prostě silný režisér konverzačních komedií a jako takového ho budu vždy milovat. V jiných žánrech není zdaleka tak univerzálním tvůrcem, jak se tvrdí. Vlastně je v těchto případech silný v týchž kramflecích (zábavné a jiskrné dialogy), jenže u westernů nebo noirů je holt těžiště i někde jinde než v neustálém škádlení se mezi hlavními postavami. Stejně tak Rio Bravo přináší nejlepší kusy, když Wayne cukruje s Angie Dickinson a Dean Martin zpívá country s Ricky Nelsonem. Jinak se jedná o tuctový film s ještě tuctovějším hrdinou. John Wayne nebyl nejlepší volba. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dodnes jedna z nekrásnějších a strhujících balad o pravém přátelství, kterému je lhostejno, jakými chybami trpí jeho nositelé. Co postava, to osobitý a přesto zcela pravdivý charakter. Co postava, to herecká hvězda nejvyššího kalibru. Jenom chudák John Wayne nedostal tu opileckou roli, po které tak bažil tuše, že právě ona by mu mohla poskytnout nejvíce hereckého prostoru. Holt, Dean Martin byl jak známo dokonalým alkoholikem i ve skutečném životě. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • 8. května 1958, týden od začátku natáčení, slavil Ricky Nelson osmnáctiny. Jako dárek dostal od Johna Waynea a Deana Martina údajně skoro metrák a půl kravského hnoje, do kterého ho pak obřadně vhodili. (džanik)
  • „Umírající“ Ward Bond byl snímán z povzdálí. Bond se totiž ve skutečnosti vrátil k natáčení Wagon Train (1957) a ve filmu tak vidíme jeho dvojníka. (džanik)
  • Natáčelo se od 1. května do 23. července 1958 v americkém státě Arizona. (BMW12)

Reklama

Reklama