Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

Arkanoid odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh šesťdenným plánom pripomína socialistické pracovné plány. Zaoberanie sa človekom všeobecne nerobí dobre vcíteniu sa do postáv, tento uhol pohľadu na postavy použitý vo filme nedokáže diváka vtiahnuť. Pesničky sú veľmi staré, nemajú dynamiku, animácia v dnešnej konkurencii už tiež neobstojí. Ideológia je viac ako citeľná, príbeh je nenásilný pre deti, ničím nezaujme, všetko ide bez komplikácií vďaka „úžasnej“ práci. Poučenie žiadne, rovnako ako zmysel filmu. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Někdější, prostě vypadající i vyhlížející, animovaný film mě jako menšího moc nezaujal, s odstupem času mi vzpomínky na dávné zhlédnutí začaly jedině utvrzovat, jak geniální toto dílko na svou dobu je a že si také musím velmi cenit faktu, že je z našich končin. Něco tak vymazleného a zároveň existencionálně mocného by dnes již nikdo nenatočil. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Stvoření světa může na někoho působit jako dílo veskrze křesťanské, jenže si nelze nevšimnout, že Bůh plní PLÁN, zachovává MÍR, zmiňuje se o REVOLUCI a velebí PRÁCI. A když označí život za hmotu v pohybu, tu lze hovořit o vyloženém materialismu. Já osobně právě s tímto aspektem filmu problém nemám, protože materialista jsem. Ale co vy, křesťané, vás to netrápí? Horší je to ovšem s tím, že nejde o nic jiného, než převod mýtu o stvoření do rozverné formy. Zprvu převod nápaditý, s postupem času opakováním onoho jednoho nápadu (bůh vs. ďábel) převod stále mechaničtější, nakonec až ubíjející. Slabé ***. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Dokonca i mňa ako pohana potešila táto rozprávka. Ani nie tak kresťanskou demagógiou, ale vtipnou animáciou, vydarenými fórikmi a bravúrnym komentárom Jana Wericha. Samozrejme že je to viac menej paródia (pre starších) alebo podchytenie si už čo najmladších. Avšak práve opačná strana predstavovaná štyrmi čertami tu vyznie ako sympatickejšia. Viac som fandil práve tim štyrom červeným sympaťákom. Tak ma potešilo, že všetky moje obľúbené zvieratá (hady, pavúky, škorpióny...) vymyslel práve čert. Nikdy som nebol veľký fanúšik pesničiek v rozprávkach, ale aj tie sú tu veľmi vydarené a dokonca vtipné. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ta animace je pořád taková příjemně naivní a hezká, stejně tak je to docela zábavné, jen ty písně už neznějí tak nevinně, jako tomu bylo v případě, když jsem se na snímek díval jako dítě. Jan Werich ukazuje, jak skvělým byl vypravěčem a jak výborně dokázal hrát jen hlasem. Tohle je obrovský dar. Pořád je to nadprůměrný animovaný film o tom, jak mohl vzniknout svět - asi tomu neuvěříme ani jako malí, ale jako pohádka je to fajn. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)
  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)
  • Animátorem filmu byl Francouz Jean Effel. (ČSFD)

Reklama

Reklama