Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Na lehce absurdním námětu vystavěná slušná, dobrodružná podívaná. Bohužel film pro mě sehlává tam, kde bych to vůbec nečekal - v hlavních charakterech a jejich představitelech. Connery a Caine samozřejmě nejsou žádní žabaři a chvílemi se velmi pěkně doplňují, ale šmrncu takového Indiho se nepřibližují ani o kousek biče. Nakonec třeba to je záměr, film ke konci hraje na trochu vážnější notu, ale to mi nesedělo. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Dobrodružný film Johna Hustona (Poklad na Sierra Madre, Africká Královna, Život a doba soudce Roy Beana) s hvězdnými S. Connerym a M.Cainem. Studie kamarádství a výdrže dvou britských bývalých vojáků, kteří se sami vydají dobýt zaostalé království Kafiristan za vysokými horami. Oceňuji herecké výkony obou protagonistů, ale samotný příběh zase až tak zábavný nebyl, srovnáme-li ho např. s takovým Indiana Jonesem. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Hk2rmx9L16s ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kipling forever!!! Má to hloubku, skvělé výkony, výborný příběh. Ale nemám rád retrospektivní vyprávění. Malicherný důvod, ale já už jsem občas takový;) Ne, vážně - velkolepé vyprávění si sice žádá řádný úvod, ale tady je to poněkud na dlouhé lokte. V Sedmi Letech V Tibetu to má svůj význam, tady nikoliv. Dávám 80%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Chvílema jsem nevěděl, co vnímat dřív, jestli brilantní herecké výkony ústřední dvojice Caine-Connery nebo skvělé vybroušené dialogy. Nakonec se mi myslím povedlo sledovat obojí a Muže, který chtěl být králem jsem si náramně užil. Přestože to Connerymu a Caineovi spolu výborně šlapalo (možná po Butchovi a Sundancovi ta nejlepší a nejsehranější filmová dvojice), pravým králem celého snímku byl Caine, který Conneryho trochu zastiňoval. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Sean Connery v roce 1975 potřetí, tentokrát v dobrodružné klasice, kterou jsem i já kdysi viděl a kterou si jako námět půjčilo spousta seriálů (jen ve Hvězdné bráně aspoň dvakrát). Někde na přelomu 19-20. století se dva britští důstojníci a šarmantní podfukáři rozhodnout dojít do ztraceného Kafiristánu a stát se tam s pomocí 20 pušek králi. Film je rozdělený do jasných pasáží (putování, získávání vlivu a nakonec nevyhnutelný vzestup a pád). Je to vtipné, výpravné, dobrodružné i k zamyšlení, nechybí pár solidních akcí a celkově to na podobnou klasiku má překvapivě švih a šmrc podpořený i vynikajícími herci. Caine hraje svého obvyklého šarmantního, lehce podfukářského hezouna, zatímco Connery se spíše drží v pozadí, aby na konci zazářil když mu moc začne stoupat do hlavy. V podstatě bez chyb a mezi 4-5*, ale na těch pět mě to prostě nestrhlo, protože člověk od začátku tuší jak to bude probíhat a jak to dopadne. Dobrodružný film roku 1975. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)
  • Karroom Ben Bouihovi, který ve filmu ztvárnil nejvyššího kněze Kafu Selima, bylo 103 let, když natočil tento svůj první a jediný film. Když se pak ve filmu viděl, shledal že bude žít navždy. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama