Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

MM11 

všechny recenze uživatele

Tyhle principiálně maximální hodnocení zavání přehnanou korektností s nízkým prahem vnímavosti. Jenže každý film se musí hodnotit s hlediska historického kontextu, jinak je srovnávání bezcenné. A jak vidíte - zůstalo s pionýrských dob filmu jen málo, ale zato pouze nejlepší. Cesta na Měsíc je neskutečně půvabná záležitost, hltat jedním dechem jí bude i nenapravitelný cynik. Formálně znamenala revoluci, protože představila návazný sled událostí, příběh. Děj už nevycházel s reálného života, nýbrž scénáře. Zasloužil se o to velký vizionář a jeden ze zásadních lidí historie filmu - Georges Méliès, jehož přínos se bohužel často zapomíná. Ale dost těch akademických větiček, ten film je zábava a líbit se bude i dnes, to je hlavní.... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl první sci-fi film a jeden z prvních uměleckých filmů vůbec - Mélièsovu Cestu na Měsíc. Nutno dodat, že je z roku 1902 a je barevná, tedy políčko po políčku ručně kolorovaná. Ve čtvrthodinovém snímku vidíme konstrukci rakety, její vystřelení z děla a přistání na Měsíci 66 let před Armstrongem, Aldrinem a Programem Apollo. Řekl bych, že NASA i Michael Bay se svým Armageddonem se odtud inspirovali. Mlácení vybuchujících Měsíčňanů deštníkem už je režisérův bonus. Celý film: http://vimeo.com/39275260 ()

Reklama

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film od George Méliese, nápady oplývajícího pána, který musel v této době poutat oči tisíců diváků. A poutá je dodnes. Po Louisi Lumiérovi, Thomasi Alva Edisonovi a dalších, kteří přecejenom točili buď běžné činnosti nebo zachycovali na kameru různé události, Mélies nechával ve svých snímcích mizet různé části svého těla a nebo celé lidi, nechával je zase objevovat a téměř v každém dalším snímku překvapoval dalšími a dalšími nápady. Cesta na Měsíc překvapuje svými úžasnými efekty a triky již přes 102 let (!). Opravdu nádhera... ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Skupinka vědců, kteří však zprvu připomínají tlupu Brumbálů, se vydají na bláznivou cestu na Měsíc. Dětská naivita a fantazie se u nejslavnějšího Meliesova díla kříží s tehdejší technickou finesou tvůrců, kteří neznali slovo "nemožné". Kouzelný výlet, po kterém konečně mohu ocenit osobitou variaci Nicka Parka. Melies už před sto lety řádně nakopal zadek Lucasově ILM či Jacksonově WETě. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès je považován za průkopníka trikové kinematografie a tenhle kousek z roku 1902 platí za první film s důmyslnějším a kompletně odvyprávěným příběhem. To vše beru v potaz. Všechna čest. Ale nemůžu říct, že by mě to bavilo. Minimálně prvních 5 minut je vyloženě nuda. Trikově s ohledem na rok vzniku neskutečná pecka. Obsahově mě to ale fakt nebavilo. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Díky dnešním digitálním možnostem bylo znovu sesazeno 13 375 rámečků filmu, jeden po druhém. (Digi_cz)
  • Snímek Cesta na Měsíc je tvořen asi dvaceti záběry, převážně statickými. Film se nehoní za realističností a místy dokonce jako by ignoroval základní prvky perspektivy. (Pavlínka9)
  • Film stál 10,000 frankov a veľkú časť tvorili náklady na mašinérie a kostýmy pre Selenitov – obyvateľov Mesiaca. (ČSFD)

Reklama

Reklama