Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (604)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Jimem Jarmuschim nemohl dopadnout lépe. Dostalo se mi perfektní snímku o zabijákovi, který se řídí kodexem samurajů a ctí každé pravidlo. Jarmusch dokázal všem, že i bez velkých nákladů lze natočit skvělý. Forest Whitaker do role zabijáka přesně zapadl a v mých očích podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Dále musím poděkovat kameramanovi, který odvedl velký kus práce a skvěle nasnímal každičký okamžik. O konci snímku netřeba se rozepisovat, to musíte vidět...... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Rozhodne najstráviteľnejší a zároveň filmársky najsústredenejší a zďaleka najzábavnejší Jarmusch. Osamelý čierny samuraj a ukecaný francúzsky zmrzlinár sú jedna z najlepších filmových dvojíc vôbec. Niekoľko scén si zaslúži zapísať zlatým písmom do histórie filmu: loď na streche, problém s "negerskými menami", taliansky mafiózo rapujúci na Public Enemy, vrabec pred puškohľadom... Nezabudnuteľné. Keby Jim namiesto točenia roztrieštených artových sračičiek robil iba takéto filmy, mal by som ho naozaj rád. ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jarmusch citlivě a přesně konfrontuje etiku starodávných japonských bojovníků se světem současných mafiánských strejců bez špetky morálky, u toho vážně filosofuje nad životem a k odlehčení se nebojí použít do absurdna vyhnané úryvky z Looney Tunes. Že se jedná o do detailů vypiplanou záležitost, kde i Ghost Dogův copánkový účes nápadně připomíná samurajskou přilbici, není pochyb. Přesto ve mně film nerezonoval natolik, abych mu mohl s čistým svědomím udělit plný počet, který si, pokud bych měl hodnotit pouze formální stránku, určitě zaslouží. Možná časem. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nezaměnitelná (a velmi cool) poloparodická artová gangsterka s pozvolným, ale vyváženým tempem, výbornou hiphopovou hudbou od RZA, zajímavým příběhem (s několika chytlavými ústředními motivy) a trochou (subtilně ironizované) filosofické hloubky a poetiky. GHOST DOG je navíc exkluzivní přehlídkou skvělých bizarních postav, občas báječně absurdních (a politicky nekorektních) dialogů a sympaticky drsného černého humoru. A taky mám trochu slabost pro filmy o nemluvných a nechybujících nájemných vrazích, kteří zabíjejí bez mrknutí oka a ke všemu se (s až dětskou naivitou) řídí samurajským kodexem. Jarmusch a Whitaker jsou zkrátka machři! 90 % ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku jsem si říkal, že mi Forest Whitaker do role samuraje vůbec nesedí, po 116 minutách mohu v klidu říct, že jsem se spletl. Film nabere nečekané tempo a vytváří nekompromisní děj, kde není nouze o vulgární slova a vystřílené olovo. Hodně mě potěšil soundtrack od RZA, který si aspoň střihl menší „kameo“, zazněl i legendární Wu-Tang Clan – nice. Škoda trochu konce, neříkám že nebyl povedený, ale uvítal bych jiný. -9/10* ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Vůz, který ukradne Ghost Dog (Forest Whitaker), je Lexus GS 400 z roku 1998. Jedná se o vůz japonské firmy Toyota. Tak, jak je celý film hrdina věrný odkazu starého Japonska, nezvolil jistě tento vůz náhodně. (sator)
  • Film obsahuje několik odkazů na film Cejch zabijáka (1967) Seijuna Suzukiho. Například když před puškohledem Ghost Doga (Forest Whitaker) přistane pták (v Suzukiho filmu je to motýl), nebo když Ghost Dog střelí jednu z postav skrz odpadní rouru. (Hepp)
  • Klub, kterým Ghost Dog (Forest Whitaker) projíždí, než ukradne své nové oblečení, se nazývá Liquid Sword. „Liquid Swords“ je název druhého alba The GZA, které produkoval RZA, jenž se postaral i o původní hudbu k filmu. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama