Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (234)

Happens 

všechny recenze uživatele

Když opomenu nesmyslné detaily, které by se v realitě nemohly stát a bohužel shazují film o pár stupňů níž. Tak mi stále zůstávají dvě lopaty patosu, přes který je hodně obtížné se prožrat, absolutně degradující dialogy. A když se dostanu na jádro, tak nevidím herecké výkony, spíš nějakou do termínu na poslední chvíli odevzdanou práci. Víc jak dvě hodiny smuténky, smutnější je už jen ten fakt, že tam opravdu muselo být 12 chlapů, který vyhráli velký kus války s nasazením životů a natočí se o nich toto. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ano, přesně takhle se to celé samozřejmě stalo. Hodní kluci američtí se vydali zachraňovat muslimské životy a bezhlavě se vrhali do víru války a dávali v sázku své bídné životy. V reálu bych si to představoval asi tak, že kluci leželi někde ve stínu na horském hřbetu, chytali bronz a tu a tam si objednali krupobití na zadané souřadnice. Tento film je tedy dle očekávání klasickou americkou náborovou pohádkou. Když jsem viděl ty úvodní debilní klišoidní sentimentální pasáže se sondami do rodin jednotlivých "hrdinů", tak se mi chtělo zvracet. Naštěstí to zde tvůrci na rozdíl od ostatních válečných "velkofilmů" vzali v kostce. Film se nebral až tolik vážně, jako obdobné píčoviny a dobře se koukalo na tradičně úžasného Shannona a solidního Hemswortha. Škoda, že se tvůrci neoprostili i od ostatních sentimnetálních kokotin ve stylu adopce malého arábka černouškem a podobně. Lepší dva kousky. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Neskutečně příjemné překvapení. Hodně jiné od dalších válečných filmů z prostředí konfliktu po 9/11. Filmu hrozně sedí komorní atmosféra jedné mise uprostřed ničeho, kde se hlavní postava musí potýkat spíše s rivalitou místních kmenů a nechutí afgánského generála spolupracovat s americkým blonďákem než klasickým bulšitem americké politky. Ta absence armádního natřásání a hraní si na kapitána Ameriku dělá z filmu docela originální počin. Předpokládám, že to bude zásluha evropského režiséra. Který mimochodem perfektně zvládnul všechny akční scény (ty koně vám dají pocit, že se díváte na starověkou bitvu), emoce i tempo filmu. Mírně nadhonocuji, ale u 12 Strong to dělám s radostí. Hemsworthova kapitána Mitche bych následovala do každé bitvy. Oh captain, my captain! ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

...slušná náborovka... hlášky o národní hrdosti a patriotismus se opakují s pravidelností mesntruačního cyklu nezletilé asiatky a osazenstvo je vybrábo více než sympatické... i ti "hodní afgánci" jsou o poznání sympatičtější než talibán s tím jejich "Džafarem"... a v neposlední řadě - cool guys dont look at explosions... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film o jednom družstve amíkov pod vedeník Thora, ktorí idú do Afgánu strieľať Talibancov. Samozrejme za masívnej podpory miestneho kmeňa severnej aliancie a.k.a. veľa mužov s AK-čkami. Celé je to podľa skutočnej udalosti a hlavne je to aj relatívne pozeratelné. Samozrejme, Thor počas celeho filmu prebije len raz a talibanci sa nevedia trafiť do par metrov od nich stojacich nepriateľov. Film je ale postavený na informatívnom úvode, kde sa spoznáme s tímom, zistíme, aké majú zázemie a čo ich poháňa. Následne presun na miesto určenia, prvotné konflikty a privolavanie leteckej bombovej podpory na určené ciele. Druhá hodina si už ale ide svoje. Je to vlastne jedna kontinuálna akčná scéna, plná streľby, koní, tankov, sovietskych raketometov a zbiesilých útokov. Nebolo to natočene prehnane a pritom z toho bolo cítiť tú špinavosť a atmosféru. Za mňa solídne 3 z 5 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Yardak)
  • Meno uzbeckého generála – Dostum (Navid Negahban) – v preklade z uzbečtiny znamená "môj najlepší priateľ". (Astonko)
  • Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády. (Michalechal)

Reklama

Reklama