Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh lásky, která se zrodila v dobách nenávisti... Podzim 1944. Na Labi u Drážďan kotví česká nákladní loď, naložená tabákem. Pracují na ní dva čeští lodníci, Kája Svorník (L. Vaculík) a Bohouš Kotera (A. Procházka). Oba s vědomím inspektora tajně kradou vzácný tabák, který Bohouš prodává na černém trhu v Praze. Hlavně se ale věnují milostným románkům s německými dívkami, jejichž jména si zapisují do lodního deníku. Kájovi se jednoho dne podaří dostat do postele mladičkou Ulriku (M. Hrubešová). Zpočátku si od krásné zrzky udržuje odstup, stejně jako od ostatních Němek, ale brzy zjistí, že se do bezelstné dívky zamiloval, stejně jako ona do něj. Je však doba války a vyhlídky českého kluka nejsou v jeho novém vztahu zrovna růžové: Ulrika je totiž dcerou velitele zajateckého tábora a také snoubenkou nacistického velitele od letectva… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (120)

Stružák 

všechny recenze uživatele

Kachyňo, Kachyňo, ty kluku šišatej... Oznamuje se láskám vašim je další z jeho nenápadnejch, ale přitom strašně silnejch filmů. S parádním příběhem, přesvědčivým Vaculíkem i bezhlavě, ale očividně a roztomile zaláskovanou Hrubešovou. Svoboda to celé podtrhnul atmosférickou hudbou. Tenhle film už může bejt jenom lepší a lepší, až ho člověk uvidí víckrát. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa umí pracovat jednak s přirozeností a jednak s melancholickou atmosférou. Tady je navíc výbornej scénář, který sice na první dobrou hraje love story ve válečné době, ale podprahově zejména v poslední části zaznívají neskutečně silný věty a záverečná scéna s babičkou je podaná jako by mimochodem, ale má v sobě neskutečnou sílu.....oznamuje se láskám vašim, že tenhle film je pro vás jak dělanej. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vojna láske nepraje, ale zdá sa, že praje hanobeniu rasy. Na potešenie oka diváka sa takto nechá hanobiť Hrubešová ako Ulrika, no film nie je len o tom, ale odzrkadľuje problémy dôvery medzi ľuďmi rôznych národov pred koncom vojny. To všetko na jednoduchom príbehu dvoch mladých ľudí s použitím minimálneho počtu scén. Film ma bavil rovnako dnes, ako niekedy veľmi dávno, a to sa romantike, poetike a melanchólii vyhýbam. –––– Oznamuje se láskám vašim, že jsem tady a neodejdu, dokud mě budete milovat. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Kniha „Oznamuje se láskám vašim“ je živá vzpomínka na kamaráda, který to vše prožil a německou dívku, kterou přesvědčoval, že si ji vezme. Ona tomu uvěřila, zůstala v Drážďanech, i když její rodiče se z města vystěhovali, protože věděli, že bude bombardování. Tam také zahynula. Ten kamarád si to celý život vyčítal." Prozradil autor knihy Karel Zídek. Knihu jsem přečetl v roce 2023. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Kachyňa spojil ve svém válečném snímku Čecha a Němku poutem pevnějším než smrt. Osudové okamžiky nepostrádají dramatičnost, cit mezi milenci režisér rád demonstruje nahotou šestnáctileté protagonistky. Síla tragédie nepřehluší hluchá místa, jichž má tento nepříliš oslnivý počin nezdravě mnoho. 40 % (Ci 12/2007, str. 106) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Ulryka (Markéta Hrubešová) bydlí na adrese V Jirchářích 14 v Praze na Novém Městě a Karel (Lukáš Vaculík) v ulici Žalanského 63 v Řepích. Vybombardované Drážďany představuje zřícenina zámku Zvířetice. Pro jeden záběr si tvůrci dojeli do Německa. Zajatecký tábor je pevnost Königstein – jedna z největších horských pevností v Evropě, jenž leží uprostřed Labských pískovců na stolové hoře Königstein. (sator)
  • Tehdejší Rudé Právo nemohlo přenést přes srdce, že je to film o lásce mezi německou dívkou a českým klukem. Recenze nebyla pozitivní, přestože ve filmu v podstatě žádná velká erotika není - Lukáš Vaculík políbí Markétě koleno, dvakrát proběhnou nazí kvůli blechám, které ji kously, a to je vše. (hippyman)

Reklama

Reklama