Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (564)

heyda 

všechny recenze uživatele

Pozoro spoilery!!! První polovina naprosto fantastická. Skvěle se dařilo kombinovat humor a drama. Druhá polovina se postupně kazí a závěrečný pokus o "Tarantina" nebyl zrovna podle mých představ. Tam, kde mělo vyhrát drama, zvítězila komedie a trochu celý film zparodovala - bohužel. Přesto na české poměry celkem povedené dílko. Jen mě fakt mrzí, že nebyl zcela využit potenciál příběhu. Mafián Mach mohl být drsnější, krutější a mohl páchat víc zla a skvělá Janžurka ho měla na konci odprásknout. Škoda, že se naši tvůrci bojí zabrouzdat do thrillerových rovin. 70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo potenciál jako komedie i jako drama. Tvůrci ovšem zvolili klasickou českou „zlatou střední cestu“, takže výsledek nakonec není ani vtipný ani dramatický. Hodnotit herecké výkony by byl už vůbec oříšek, protože z výsledku ani netuším, co po kterých z herců režisér vůbec chtěl (možná opravdu po každém něco jiného). Takže tento film nakonec nemá šanci zachránit ani Iva Janžurová. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Stařeckej třes. Vadí ti to nějak?“ - „No, když třeba držím…fén, třeba.“ - „Fén?“ - „No.“ - „A fénem se potřebuješ trefit do konkrétního vlasu?“ Kdyby šlo o vlas…Po Teorii tygra jsem čekal něco podobného a…to byl omyl. Nevadí mi plynulé přecházení mezi žánry, když funguje…ale Teroristce to moc nejde. Napsat, že jde o černou „revenge“ tragikomedii, tak stejně nevystihnu (nevyrovnaný) konečný výsledek. Důchodkyně vydávající se cestou samozvané spravedlnosti dlouho baví (a ta hudba k tomu perfektně sedne!), ale jen do momentu (zcela absurdní) „schůze“ u Macha. Pak začne být děj dost bezradný (Bajgar asi nevěděl, kam dál) a dialogy křečovité, stejně tak postavy (což zamrzí hlavně u do té chvíle výtečného Hoffmana…naopak např. Dykovou radši nekomentovat). Nadsázka je totiž pěkná věc, ale zas neunese úplně vše. Řešit pak u Teroristky „pokřivené vyznění“ je sice mimo, to ovšem neznamená, že se přenesu přes všechna ta hluchá místa (z nichž např. obsazení Koukalové je jen jednou z mnoha). Škoda, ale víc než 3* z toho nevykouzlím. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dost a hlavně nepříjemně mě překvapilo, jak dokázal režisér jednoho z nejlepších českých filmů posledních dvou dekád (Teorie tygra) natočit, tak nevýrazný, nudný a v některých ohledech i hloupý film, jako je právě Teroristka. I přes výborné obsazení je film až překvapivě nudný a absolutně nevtipný a po celou dobu jsem nechápal tvůrčí zájem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo, než mi došlo, že jde o absurdní nadsázku, a když mi to došlo, skvěle jsem se bavil. Tenhle film nejd brát realisticky, je z kategorie If... Co kdyby. Ostatně, jeden slavný režisér dokonce film s tímto názvem (If) natočil. Klíčová je v tomto filmu věta: "Nečekal jste, že důchodkyně se bude chtít bránit." A o tom to je. ano, šmejdi všeho druhu, nejen developeři,zneužívají dobroty nejen důchodců, ale všech čestných lidí, a sázejí na to, že právě ona čest těm lidem nedovolí se bránit a jim nějak šlapat na paty. Nu a tady ve filmu vidíme, co by, kdyby. Kdyby se slušná učitelka už fakt naštvala a začala věci řešit. Ta nadsázka je skvělá a scéna v domě Macha patří k tomu nejdokonalejšímu z filmu (na druhé místo bych dal rychlé vypořádání se s agresivními cyklisty, kteří jsou mi rovněž z duše protivní). Líbilo se mi i dávkování informací, jen začátek mě trošku zklamal, protože hned nebylo jasné, že jde o nadsázku a film mne začal nudit, neb ta harnice mezi realitou a absurdností zde ještě nebyl jasně vymezena - ke škodě filmu, protože mnohý divák to ak vezme jako realistické drama a bude tom hledat reálné chování postav v současných reálných podmínkách (o něž ale vůbec nejde, jak žel zjistíme až později). A navíc je tu i Kazín, i když já mám raději tu druhou hospodu, kde čepují Tři sestry. :-) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Úvodní scéna z kovošrotu byla natočena v Berouně nedaleko nádraží (jiricek33)
  • Prvá zbraň, ktorú dostane Marie (Iva Janžurová), je pištoľ Desert Eagle. Neskôr má revolver Astra 357. Eva Součková (Eva Holubová) má revolver typu Webley Bulldog. Mach (Martin Hofmann) má pištoľ CZ 75. (ČSFD)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 2 miliony korun. (SONY_)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama