Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (447)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Na filmu je potěšující, že dokáže zaujmout i člověka který o krasobruslení neví vůbec nic. Nejde totiž ani tak o sportovní drama ale spíše černou komedii o vidlácích ve kterém nechybí domácí násilí. Film má perfektní obsazení. Margot Robbie dává do titulní role vše, člověk jí všechny ty piruety opravdu věří. Robbie dokáže Tonyu podat jako ženu která vám není úplně po chutí ale také jako ženu které vám začne být trochu líto. Zvláště když jí vychovává někdo jako je její matka v podání Allison Janney. LaVona Hardingová v podání Janney je filmová mrcha roku které svou dceru fyzicky i psychicky týrá při čemž jí nezapomíná říkat, že vše dělá pouze pro její dobro. I přesto, že je její dcera úspěšná se však nezmění a svojí dceru neustále dusí. Herecky se vytáhl i Sebastian Stan jako první manžel Tonyi který i přesto, že se mu nehnusí domácí násilí si dokáže diváka alespoň trochu svojí naivitou získat. Už na začátku filmu se objeví nápis Inspirováno neironickými skutečnými rozhovory které se ve filmu i vyskytují. Objevují se tak (hrané) útržky rozhovorů a postavy během filmu i začínají bourat čtvrtou zeď a komunikují s divákem o tom jak jsou teď zrovna na dně. Na jednu stranu jde o opravdu zábavný snímek ale jak si právě neví jestli chce být spíš komedie nebo vážné drama. Ten film nezpomaluje, jede celou dobu a po ruční brzdě nesáhne snaží se však ukázat emoce když to prostě nejde. Vrcholem filmu však stále zůstávají herecké výkony a to až tak, že bych se vůbec nezlobil kdyby Robbie i Janney dostali za své výkony Oscara. Jsou totiž obě perfektní a hrozně táhnou celý film který je sám o sobě dost fajn. Ale není vrcholem. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Proč mají zimní sporty ty nejlepší filmy? Melissa Rauch a její úžasné The Bronze odpustí, ale zkrátka to tak je. A Tonya se rozhodně minimálně u mě zařadí k zastáncům těch úplně nejlepších filmů z tohoto ranku, které si třebas za čas i rád připomenu. Ne, že by to byla nějaká obrovská pecka a zkultovněla by podobně jako například u nás oblíbené Kokosy na sněhu, ovšem film od začátku naprosto parádně šlape, respektive doslova utíká jak o závod, člověk se ani ke konci nezačne ani na chvilku nudit a na úplném konci ho ještě pravděpodobně semele vyhrocení těch (z části skutečných) událostí. Tónem a stylizací mi Já, Tonya částečně připomínala nedávné Battle of the Sexes, což je i přesně ten protějšek, na kterém mi jde skvěle porovnat plynulé tempo, které je prostě u tohoto filmu o fous výše. Margot Robbie je v roli naprosto úžasná, netroufnu si sice tvrdit, jestli na toho zlatého plešouna nakonec dosáhne či nikoliv, ale její odhodlání pro roli je naprosto bezprecedentní. Sic tu trošku koliduje uvěřitelnost jejího a Stanova skutečného věku, ale to už je dnes tak nějak normální. Margot je zkrátka hvězda první velikosti a ačkoliv se již dnes snaží vybírat roli, kde nevystupuje prvořadě sexy, řekl bych, že ošklivku se z ní úplně dělat nedaří (I protože skutečná Tonya nebyla, ačkoliv leckdo jistě bude tvrdit opak). Budu držet palce. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. Robbie predviedla úžasný výkon, ale jej mama v podaní A. Janney bola ešte lepšia a oscara si určite zaslúžila. Dobrá mrcha, kto by chcel takú mater?? Nie som si istý či rozoberanie nasledujúceho deja alebo rozhovory na kameru filmu pomohly, ale klasickou cestou by to možno bolo lepšie. Mal som pocit, že to film zbytočne trieštilo. M. Robbie určite musela niečo na korčuliach nacvičiť, ale šikovné triky alebo kvalitný strih z nej urobili skutočnú ľadovú hviezdu. Dobrý film zo športového prostredia mi vždy urobí radosť a keď je podľa skutočnej udalosti, tak je to pre mňa povinnosť. 80%. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, co všechno ještě nevíme. Jediné co jsem o jméně Tonya Harding věděl je zmínka ve filmu Bláznivá střela 3, kde Papšmír řekne Roccovi, ''že to Amerikou otřese víc'', než celá Tonya Hardingová''. Slyšel jsem tuhle hlášku asi stokrát a nikdy mě nenapadlo vzít mobil a zjistit si kdo to kurva vůbec je. Od filmu může člověka odradit krasobruslení, které je mému zájmu blízké asi jako třicetiletá ženská recidivnímu pedofilovi. Hardingová byla naštěstí solidně dementní redneck obklopený naprostými kretény a režisér nám servíruje naprosto nahláškovanou a ujetou zábavu v parádním retro stylu a jako bonus je to celé podle skutečný události. Osobně si myslím, že doživotní trest si určitě nezasloužila a když sem viděl po filmu pár videií na youtube tak i bez znalostí z tohohle sportu můžu říct, že to byla naprosto nejlepší bruslařka na světě a její osud člověku ve finále přivodí spíš vrásky. V každým případě povedený životopisný film, který se velikým písmem do historie nezapíše, ale řemeslo je to nadprůměrný stejně jako herci a scénář.75%. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost uhozený film. Trochu mi to připomnělo Pot a krev, protože hlavní postavy měly svůj plán asi podobně promyšlené. O sport se nezajímám, a tak jsem nikdy o Tonyi a její kauze neslyšel. Muselo to být ale vážně šílené. Tonya si prožila těžké dětství, protože matka na ni byla dost přísná a chtěla z ní dostat to nejlepší. Moc si nepomohla ani v manželství, protože ji Jeff mlátil. Jediné co měla, bylo bruslení. Díky svému neortodoxnímu přístupu to ale ani na soutěžích neměla jednoduché. A po kauze s Nancy už mohla svou kariéru rovnou zabalit. Dost vtipný byl její bodyguard Shawn. Margot Robbie a Sebastian Stan tu předvedli dost přesvědčivé výkony. Skvěle volený byl i hudební podkres. "Dej sem tu bouchačku!" ()

Galerie (48)

Zajímavosti (27)

  • Na konci filmu je zmíněna boxerská kariéra Tonye Harding. Ve skutečnosti se v ringu představila pouze šestkrát a její skóre byly tři výhry a tři prohry. (Martrix)
  • Pouze na okamžik zmíněná ukrajinská krasobruslařka Oksana Bajulová vyhrála v roce 1993 světový šampionát krasobruslení v Praze a na Zimních olympijských hrách v Lillehammeru byla zlatá. Nancy Kerriganová své druhé místo težce nesla a v zákulisí si neodpustila rýpavé komentáře na adresu Oksany Bajulové, která své vítězství těžce emočně prožívala. (dickens)
  • Scenár Stevena Rogersa bol v roku 2016 uvedený na "Blacklist" zozname najobľúbenejších neprodukovaných scenárov roka. (belinko)

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama