Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Kdyby jsme brali ohled na lidi s minulostí, tak dodneška nemáme republiku...". Film ze staré školy, se silným politickým podtextem. Střet monarchie s buržoazií a hra na vysoký a nízký původ. Ano, naivní romantický příběh, ovšem s excelentním Burianem, který si to dává skutečně bravurně a Adina tomu dodává, jako obvykle, krásu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak je Vlasta Burian vlastně vedlejší postavou, ale tím, jaký je, se dostává dokonale do popředí a všichni ostatní jsou jim upozaděni. Ale to vůbec nevadí, protože on ten film prostě utáhne a některé jeho hlášky jsou prostě neskutečné. On měl prostě talent od boha, a tak i z takové zápletky udělá skvělou komedii, a to i když by s jiným hercem byla místy naprosto blbá. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zřejmě typická hra standardního reperoáru Burianova někdy až příliš lidového (v tomto ohledu vlastně podbízivého) divadla naplno naznačuje přednosti i slabiny podstatné části Burianovy tvorby. Vedle vrcholů, jimiž tradičně v Burianových filmech jsou sám Vlasta Burian a Jaroslav Marvan, se objevuje poměrně pestrá galerie výkonů od profesionálních (Šlégl, Trégl, Fiala, Pištěk) po vysloveně figurkařící (Mandlová, Sedláčková, Hemmer) nezřídka na rozmezí neumětelství a a vědomé či nevědomé parodie. Skřípající fabule i plačící scénář dovršují tuto směs velkého umění a fatálního diletantismu do jednoho z nejlepších burianovských filmů, jehož poselství lze nejlépe vyjádřit parafrází úvodního gagu: Burian to zařídí! I tentokrát. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasický Burian ve svém zlatém období. Ducháček je další nezapomenutelná komedie, stejná jako jich Vlasta natočil spousty, ale přesto jiná, jak to uměl jenom on. Nezapomenutelné scény a vtipy - opět. Nejlepší jsou ty z advokátní kanceláře: ,, Já jsem Zmok" ,,Vy ste zmok ? A proč s tim lezete za mnou ?" ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejlepší Burian i Lamač, v těsném zákrytu se drží další jejich snímek - U pokladny stál. Ducháček má pro mne však o něco větší kouzlo. Zdařilá je již forma úvodních titulků. Klasická nadčasová komedie založená na geniálním projevu našeho nejlepšího komika. Dílo, které pobaví a rozesměje i 70 let po jeho zrodu... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Ve scéně, kdy Ducháček (Vlasta Burian) vysvětluje manželům Rabasovým (Václav Trégl a Marie Blažková) právní následky převzetí peněz ve výši 25 tisíc korun, říká, že je vezme „do úschovy, na 8 dní – ale co na 8 dní, do pátku, protože v pátek nám dá Kalous.“ Když však v jedné z předcházejících scén Ducháček volal právě do firmy Kalous, bylo mu slíbeno zaslání pouhých 10 korun. (Klot)
  • Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Vlasta Burian (Ducháček) chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie. (kosticka7)

Reklama

Reklama