Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (166)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Už chápem, prečo sa stal The Blues Brothers kultovým filmom! Páni, toto je parádny film👌, kedykoľvek zas a znova :-). Je to film plný nečakaných prekvapení, zábavy, humoru, perfektných automobilových naháňačiek, skvelej hudby a predovšetkým je tu toľko zapamätateľných hlášok, jedna lepšia ako druhá. Je to maximálne oddychová, akčná a zároveň hudobná komédia. Najlepšie scénky: naháňačka v nákupnom centre, prelet cez most, objednávka jedla u servírky a muzikálové číslo 'Think' a vlastne až keď tá "servírka" začala spievať, spoznala som v nej Arethu Franklin :-). Ani mladého Spielberga by som tu nepoznala. A je tu veľa ďalších scénok, ktoré určite stoja za pozretie. Dala by som 4 a pol*, ale je tu tak veľa z Chicaga, že jednoducho musím zaokrúhliť vyššie. Milujem Chicago :-). Bonus John Candy. Od režiséra Johna Landisa, narodeného v Chicagu - ako inak, sa mi veľmi páči aj komédia Trading Places. [Special Edition - dlhšia verzia, videné v originálnom znení]. 80 až 85%. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Ono by ani tak nevadilo, že po stránce dějové film nemá co nabídnout, protože je to jenom pár skečů přišitých k sobě tenkou nití. Jenže humor si zde jaksi dal šlofíka a logika rovnou vyskočila oknem. Zbyla tak jenom hudební čísla, která jsem protrpěl a camea známých postav hollywoodské kinematografie. Možná proto jsou Blues Brothers v Americe kultovní klasikou. ()

Reklama

Milivoj 

všechny recenze uživatele

Spoustu písniček, automobilové honičky, výbuchy a fašisty, moc jsem toho na základě recenzí od filmu nečekal. Ke svému údivu jsem dostal něco víc: Vtipnou a vůbec ne hloupou zábavu, příběh který má hlavu a patu, pohodičku i energii. Doporučuju, neodejít mi kazeta do věčných lovišť i s videem, hned bych se na řádění bratrů Bluesových - těch s božím posláním - podíval znovu. Snad se zase někdy objeví v televizi. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vizáží podomních obchodníků s vysavači, bratři Bluesovi klamou těly. Když pomineme, že zapáchají a že se je neustále snaží někdo zabít nebo dostat za katr, jsou to celkem sympaťáci. A taky (a hlavně) skvělí muzikanti. Z nepříliš originálního, leč velmi odvážného nápadu natočit celovečerní film založený na herecko-pěvecké účasti čerstvě zformované skupiny (původně šlo o skeč Belushiho a Aykroyda v Saturday Night Live), vzešla překvapivě konzistentní zábava. Zdůrazňuji slovo ZÁBAVA a zároveň nedoporučuji hledat za těmi mikro-výstupy povědomých tváří (James Brown, Frank Oz, Ray Charles, Steven Spielberg) a dlouhými automobilovými honičkami (z nichž minimálně ta poslední svou masivností vejde do dějin) něco víc. Apendix: Dan Aykroyd nesundá sluneční brýle za celý film ani jednou, John Belushi pouze na jeden dojemný okamžik. 80% Zajímavé komentáře: kitano, JohnnyD, `barocco ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

Twist it! Shake it, shake it, shake it, shake it baby! Každý potřebuje milovat film, který je svým způsobem o ničem, ale má svoje vlastní kouzlo jemuž nelze odolat. The Blues Brothers mohli vyznít úplně do prázdna díky své dějové linii, ale chytlavé songy nadzvedávající diváky ze židle a duo hlavních bratří Aykroyd-Belushi, povyšují podívanou o pár desítek procent směrem nahoru. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • V době svého uvedení byl snímek rekordmanem, jde-li o množství nabouraných aut. (Matty)
  • V roce premiéry sequelu nazvaného Blues Brothers 2000 (1998) byla vydána sběratelská DVD edice, s filmem prodlouženým na 148 minut. (Matty)
  • Graffiti na mostě, pod nějž bratři schovají své auto „John *srdíčko* Deborah“ odkazuje k režisérovi Johnu Landisovi a jeho manželce, návrhářce kostýmů Deborah Nadoolman. (Matty)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama