Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho byt skvela sudnicka drama zo sokujucou pointou, keby sa venovala osobnej linii Fordovej postavy. Ale bohuzial do filmu primiešali politicke cachry, ktore mi boli absolutne ukradnute a tym padom pôsobili strasne nudne. Nejake priebezne naznaky ohladom pointy by tiez bodli, aby nevyzerala ako keby si ju vycucali scenaristi na poslednu chvilu z prstu. Takisto nie som prilis spokojny s hereckymi vykonmi. Jak u Forda, tak u Bedelie to bolo nad ich schopnosti a tym padom to na mna nefungovalo. Najviac sa mi na celom filme pacil charizmaticky Raul Julia a potom to, ze skoro ziadna z postav nebola uplne moralne cista. 5/10. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii Harrisona Forda netypicky temný, pro režiséra Alana J. Pakulu však zcela příhodný thriller z prostředí advokátů a státních zástupců, v jejichž kruhu se odehrála vražda. Odvážný scénář a komorní hudba Johna Williamse dobře podkreslují neveselou zápletku plnou osobních výčitek, zastírání, lží a erotického dusna. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford nebol iba Han Solo, Indiana Jones alebo Rick Decard. V jeho filmografii je toľko peciek, že niektoré logicky museli zapadnúť aj napriek svojim kvalitám. Tento thriller Alana J. Pakulu (Všetci prezidentovi muži, Sophiiina voľba) k nim patrí. Príbeh štátneho zástupcu Rusty Sabicha (Ford) obvineného z vraždy svojej milenky (Greta Scacchi) má všetko, čo má správna žánrovka mať. A má aj niečo navyše. Finále, ktoré už v súčasnosti možno nie je až tak prekvapivé ako v dobe vzniku, ale na pôsobivosti mu to neubralo. Vlna drám zo súdnej siene (väčšinou adaptácií Johna Grishama) ešte nezačala, ale Podozrenie už začiatkom dekády nasadilo žánrovú laťku veľmi vysoko. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně žádnej extra thriller neni, Harrison Ford je sice výbornej a ve svý roli vyniká, totéž se dá říct i o Raulu Joliovi, ale celkově to nenabízí nic nového a až na pár okamžiků z něho neni cítit ani moc napětí, všechno se točí jenom kolem toho jestli je Ford vrah nebo ne, chvilku to vypadá že jo, pak zase ne a to pořád dokola, skoro až do úplného konce se neví jak to vlastně bylo a je to už toršku moc protahovaný a to nakonec začne nudit. Jediný co je na tomhle filmu oprvadu výborný je konec, tam už je docela slušnej moment překvapení a celkovej dojem z filmu vylepší, ale jinak jsem byl dost zklamanej ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hollywoodský veterán Alan J. Pakula nebyl nikdy coby režisér diváckou obcí řazen mezi elitu. Někteří zlí jazykové jej dokonce nazývali uspávačem hadů. Jeho úsporná režie a pomalý, spíše evropský styl vyprávění nikdy nebyl pro návštěvníky  popcornových blockbusterů tím pravým šálkem kávy. Já s těmito radikály nikdy moc nesouhlasil a po tomto snímku už vůbec ne. Pomalý styl dokonale sluší rafinovanému a parádně napsanému scénáři, který je Hitchcockovější než spousty mistrových děl samotných. Navíc díky zajímavě napsaným nečernobílým postavám (žádnou nelze označit za čistě kladnou) je divák v nejistotě až do posledních (nutno říct vrcholných) minut. Nelze opomenout ani hvězdné obsazení v čele s výborným civilním Harrisonem Fordem a Raulem Juliou, který snad nikde nebyl lepší. Velké překvapení, opomenutá žánrová perla. 90%. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustymu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)

Reklama

Reklama