Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (240)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Perfekt odvedená sportovní filmařina, která vezme za srdce, skvěle plyne a prezentuje sám o sobě hustý příběh otce "ghetto trenéra". Největší klíč k úspěchu je tu sošky-hodný Smith, herecky šlape celá rodina ft. Jon Bernthal. Víra v úspěch a ve vlastní plán, vydřený sebevědomí, hrdost, pokora. A hned má člověk lepší pocit. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Další pokus Willa Smitha dotáhnout své oscarové tažení do úspěšného konce. Musím říct, že k tomu tentokrát přidal i solidní filmový příběh. Tenis mám samozřejmě rád, sice Venus ani Sereně jsem nikdy nějak extra nefandil, ale koho by nezajímalo co stálo za tím, když se drápaly na vrchol. Film přesně o tomhle je, koneckonců končí v okamžiku kdy je starší Venus 14 let a hraje svůj první dospělý turnaj. Sledujeme tvrdohlavého a otravného tátu, pracovité a skromné sestry, velmi trpělivou manželku a občas se samozřejmě dostaví v poslední době hodně zmiňovaný rasismus. Záporem je jednoznačně tempo snímku a přepálená délka. 60% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Je to síce strašne predvídateľné a neoriginálne (okrem finále, ktoré... nebudem spoilerovať), ale zas tvorcovia môžu kontrovať tým, že čo chceme, veď sa to tak naozaj stalo. Neviem. Nie som odborník na sestry Williamsové (ktoré to, spolu s Willom Smithom, aj produkovali). Takže fakt netuším, či sa všetko stalo tak, ako sa nás snaží presvedčiť režisér, alebo si to scenárista kde-tu jemne upravil (nechce sa mi veriť, že Richarda len tri sekundy delili od toho, stať sa vrahom). Ale hej, je to vlastne jedno. Dôležité je, že ako neoriginálne napísané to je, tak je to zároveň zručne natočené. Poteší soundtrack a napriek tomu, že je to svojím spôsobom temná dráma pojednávajúca o závažných témach (rasizmus, xenofóbia, policajné násilie, všadeprítomné a neustále podceňovanie, smrteľne nebezpečné geto), poňali ju vcelku optimisticky (ak dáme bokom zopár ponurých závanov), takže síce vidíme, že polícia bije občanov tmavej farby pleti, ale jediné, čo z toho vyplynie, je sedemsekundový detailný záber na smutnú tvár Willa Smitha a to, ako mlčky krúti hlavou. Nevravím, že mi to vadilo. Ani že mi to nevadilo. Konštatujem. Kasting sa vydaril: Jon Bernthal, vybavený jednoznačne najhorším účesom kariéry, taký bezradný nebol ani keď ako Punisher musel vystrieľať všetku mafiu v New Yorku a pamätajte na moje slová, že z Demi Singleton raz (a nebude to trvať zas až tak dlho) bude obrovská celosvetová hviezda. Je to dojemné i vtipné a áno, dozaista i dlhé, ale nemôžem povedať, že by som sa nudil. Tempo je vyvážené a svižné, keďže sa neustále niečo deje. V scenári ma potešilo, že sa nevyhýba ani drsnejším záležitostiam, ako je rozhovor v kuchyni (v ktorom sa naznačujú zaujímavé veci ohľadom Richarda), pokec so sociálkou alebo celkovo je otec sestier poňatý solídne kontroverzne, čo sa mi páčilo. Záverečné titulky potešili. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ze dna až na vrchol, takže natočené podle obvyklémo sportovního mustru a pokud se omezím jen tento pohled, je to v pořádku. Dějově to šlape, zápasy jsou slušně nasnímány a film má přesně ty ingredience, jaké člověk od žánru čeká. Horší je, když se v tom člověk začne šťourat a nemusí se jít ani hluboko. Samozřejmě přítomný je rasismus, bez kterého by to asi ani nešlo. Otevřeně na něj sice nedojde, ale samozřejmě se o něm mluví a v náznacích je zmiňován i tam, kde zjevně neexistuje. Ale čekal jsem to mnohem horší, takže v tomto ohledu se to dá přežít. Horší to je se samotným Williamsem. Jsem si vědom toho, že to byl a je svéráz a film k němu je možná milosrdný, ale to nemění nic na tom, že se tu nezřídka chová jako absolutní debil, se kterým se nedá příliš sympatizovat. A to je u hlavní postavy trochu problém. Smith ho zahrál dobře, ale vzhledem k výše zmíněnému asi nedokážu jeho výkon plně docenit. Nehledě na to, že  podle mě prostě není oscarovým hercem. Naopak se povedlo obsazení obou sester a výborný je samozřejmě i Bernthal. Celkově slušná žánrovka nejen pro fanoušky tenisu, ale takovýc je spousta a tahle nemá nic, co by mě donutilo se k ní vrátit. 60% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Williamsky nemusím, a proto jsem se trochu nutil i do filmu, ale po skončení můžu říct, že tak intenzivní drámo jsem opravdu nečekal. Filmařsky velmi povedený kousek, který dokonale kombinuje všechny aspekty, které by sportovní drama mělo mít - smekám nejen před prací celého tvůrčího týmu, ale současně před skvělými výkony obou mladých sester, Smitha, který zahrál otce naprosto přesvědčivě a autenticky, ale v neposlední řadě pak hlavně před všemi reálnými charaktery v čele se sestrami Williamsovými, protože tahle životní cesta je pro nás nezasvěcené objevná, šokující a překvapivá. Film jak lusk a na 140 minutách jsem se snad ani minutu nenudil. Důkaz toho, že není drama jako drama, ale když se přidají šikovné ruce filmařů a hravý nápad, je vyhráno. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • Natáčalo sa na viacerých miestach v USA, predovšetkým však v Kalifornii. (MikaelSVK)
  • Saniyya Sidney (Venus Williams), ktorá je ľaváčka a nikdy predtým tenis nehrala, stvárnila Venus Williams, ktorá je v skutočnosti praváčka. Jej vyčerpávajúci tréningový režim od pondelka do piatku zahŕňal prísnu diétu a cvičenie a mnoho hodín pozerania videí Venus, počnúc jej víťazstvami na veľkých turnajoch ako sú US Open a Wimbledon. (belinko)
  • Kvôli pandémií boli čítacie skúšky k filmu prostredníctvom Zoom. (belinko)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama