Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Webb 

všechny recenze uživatele

Je vidět že Spielberg filmařině opravdu rozumí, výprava také potěšila, jenže snímku místy dochází dech a po hodině sledování i nudí, také vlivem své roztahanosti. Christian Bale, ač je můj oblíbenec, tady mi byl neuvěřitelně protivný. K tomu všemu jsem to bohužel viděl česky nadabováno v televizi, dabing hrozný a lepšímu zážitku to tudíž opět podrazilo nohy. 60% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Som rád, že aj napriek neúspechu svojho prvého tematicky vážnejšieho filmu '1941', sa Spielberg predsa len znova odhodlal natočiť poriadne dramatický príbeh, ktorý si vyžaduje rovnako veľa majstrovskej zručnosti ako predošlé popcornové kulty. S tým sa núka otázka, či ešte vôbec (snáď okrem Soderbergha) existuje ešte niekto, kto vie tak diametrálne odseknúť blockbuster od umeleckej drámy. Táto téma, pohľad na vojnu očami malého chlapca a následná deformácie detskej duše a zánik detských ideálov, sa predtým dokonale a ešte viac ohyzdne a realisticky podarila v ruskom veľkofilme 'Idi i smotri', napriek tomu tento ľudskejší variant sa mi dostal hlbšie pod kožu a dokázal ma zaujať počas celého deja a rozcitlivieť v tých správnych okamihoch. Réžia je dokonalá, oplatí sa vychutnať si každú minútu filmu, hlavne keď je na scéne malý hrajúci Boh Bale. Ten chlapec mal úspech predurčený, to čo predvádza v tomto snímku sa herecký dá porovnať s výkonmi, pre ktoré ho dnes tak milujeme. A keď niekto zvládne tak náročnú rolu (podobne ako Jennifer Connelly vo filme 'Once Upon a Time in America') tak je jasné, že herecký potenciál má aj do budúcna. Ale keď malé detské hviezdy (Edward Furlong, Macaulay Culkin) zažiaria vo filme, v ktorom sa párkrát uškrnú, či povedia pár viet, nemusí to vždy znamenať, že to bolo spôsobené herectvom. 90%. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Emocionálne vyspelý snímok,ktorý poteší a nesklame..!Nie príliš známy,avšak určite jeden z najlepších od pána Spielberga.Psychická sonda do života malého chlapca,ktorý si musí zvykať na nové"prostredie".Známe prvky Spielbergovej výpravy,kamery..,skvelé herecké výkony,prostredie a nevšedná psychika zúčastnených zobrazená na filmovom plátne..!Christian Bale dokázal už v tak mladom veku,že patrí medzi novodobých adeptov hollywoodského neba!Pustil som sa do tohto snímku bez nejakých veľkých očakávani a musím uznať,že ma milo prekvapil... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tom Stoppard .. Destrukce dětské duše. Už třináctiletý Christian Bale byl neskutečně oslnivý herec. Pravda, někdy je jeho chování iritující a špatně se mi jeho postava dostávala k tělu, ale v šíleném prostředí je těžké chovat se podle norem. Zvláště když jde o dítě, které tráví dospívání odloučené od rodičů v zajateckém táboře a jeho sny dostávají ve střetu s hrůznou realitou zcela jinou formu. Tohle všechno podal Bale s velkou grácii, byť byl nejspíš hodně dobře vedený režisérem. Právě Spielberg se zase ukázal jako výtečný obrazový vypravěč, na výpravě a dobových reáliích se nešetřilo a mnoho scén stojí na dlouhých expozicích a vyobrazených emocích. Velice mě potěšilo vyobrazení vzdáleného dopadu atomové bomby, zase jinak a v kontextu děje opravdu působivě! Škoda, že se nepodařilo najít optimální míru stopáže, na můj vkus se mohlo ledacos zkrátit, alespoň o trošku - hlavní myšlenka by stejně neutrpěla. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se hodně těšila. Největším tahákem pro mě byl příběh, jméno Stevena Spielberga a účast mladého talentu, který později zazářil (nejen) v Americkém psychu. Působil zde velmi dospěle, že jsem v něm až místy viděla toho dospělého Balea, jak ho známe nyní. Bohužel samotný film na mě příliš nezapůsobil. Příběh je dobře vymyšlen, natočen, je v něm spousta silných scén, herci jsou excelentní (charismatický Malkovich), ale celkové vyznění snímku mě nechalo spíše chladnou. Možná kdyby byla kratší stopáž, zapůsobilo by to na mne jinak. Těžko říct. Tři hvězdičky nemohu dát, protože tento film bych rozhodně za průměrný nepovažovala. Zřejmě se mi s ním nepodařilo navázat silné spojení. Neokázala jsem se do něj ponořit. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Filmový debut Christiana Balea. (Kulmon)
  • Údajne mal film spočiatku režírovať David Lean. Ten aj prejavil o látku záujem, ako je však známe, réžie sa nakoniec chopil Steven Spielberg, ktorý mal film podľa pôvodných plánov len produkovať. (Tomco)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama