Reklama

Reklama

Vzdálené světy

  • USA Two Distant Strangers
Krátkometrážní / Drama / Sci-Fi
USA, 2020, 32 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Po cestě domů za svým psem se muž zasekne v časové smyčce a pořád dokola prožívá osudný konflikt s policajtem. (Netflix)

Recenze (37)

PEZ 

všechny recenze uživatele

Príliš veľká stávka na istotu. Agitka čo sa týka útokov policajtov na černošské obyvateľstvo. Je to robené až príliš na city a bez prekvapenia. Pričom sa tu využil staručičký nápad z Groundhog day. Nie zlé a našťastie dostatočne krátke, ale ten Oscar za najleší krátkometrážny film roka sa mi zdá byť prehnané. ()

Tuzinho 

všechny recenze uživatele

Natočené hezky, ale ........... Rozhodně nejsem rasista a nesouhlasím se všemi případy, co se v USA odehrávají, ale toto je doslova parazitování na úkor jednoho. Stačí se podívat na statistiky kriminality. Celé BLM "protesty" to celé podtrhly. Ve finále to je i důvod, proč to vyhrálo sošku, protože zrovna letošní rok Oskarů byl jen o BLM. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Víš ty co? Vy fízlové se až moc serete do naších čtvrtí. Neustále nás trestáte a zavíráte na doživotí za kdejakou píčovinu, o kterejch běloši glosujou ve svých memoárech. A z tohohle koloběhu se sakra nedá dostat." "Ale no tak, každej je přece odpovědnej za to co si vybere. I když je to zločin." "Ok, někteří páchaj zločin. Ale co jim kurva zbejvá, když se běloši rodí na třetí metě a negři támhle za stadionem?" ______ Oscarem oceněný krátkometrážní snímek 'Two distant strangers' je ve svý podstatě relativně konvenční patetická paralela na smrt George Floyda s poměrně originálním konceptem nekonečné časové smyčky, a taková ta typická aktivistická agitka na téma rasismu v post-trumpovský Americe, která je vlastně alegorií o tom, že o ceně a trajektorii lidského života může rozhodnout jen pár okamžiků. V největší a nejvíc bizarní reality show jménem USA, kde jsou afroameričani zatýkáni jen za to že sbíraj odpadky, se nejspíš nedá svítit. Finální titulky - které symbolizují rekviem všem zesnulým z rukou policie - brilantní. Každopádně nad místními komentáři střihu "Reeeeeee, nejsem rasista, ALE...." jsem se náramně pobavil. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá časová smyčka s rasistickým podtextem stylu George Floyd a celkově s rasismem bílých policajtů proti černošským obyvatelům. Dokupy to působí tak zvláštně a tohle cílené poukazování na něco, co tady je, ale s čím se stejně nic nedělá, už víceméně ztrácí smysl. Seznam mrtvých černochů na konci už jen podtrhává celkový motiv. Stokrát omílané (a už trochu otravné) téma v krátkometrážním scifi provedení a jakože "Oscar Nominee" (nečekaně), které ale nejde spolu úplně dohromady. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zajímalo mě ,za co tenhle kraťas dostal Oscara a pochopil sem to asi tak ve třetí minutě.Technicky je to dobré,herci jsou fajn a kdyby to zůstalo "jen" u metaforického ztvárnění boje s větrnými mlýny (utiskovaní černoši vs. zlí bílí policisté),který - zatím - nemá konce a opakuje se ať se děje co se děje,bylo by to vlastně hodně dobré.Bohužel ale jen u toho nezůstalo a korunu tomu nasadí finální seznam zastřelených,který se snaží všechny přesvědčit,že všichni co takhle dopadli byli obětí systému/zlovůle policie protože se chtěli jen dostat domů/nakoupit/zaparkovat atd atd a tak trochu to vynechává některá důležitá fakt.Neznám sice všechny jména,ale když tam u George Floyda problesklo,že šel jenom nakoupit,přišlo mi to minimálně zvláštní.Jakkoliv neschvaluji co se tehdy stalo a zákrok policie byl nepřiměřený,tohle neúplné informování mi přijde jako medvědí služba,která ničemu nepomůže,ba to naopak ještě zhorší...40% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Při prvním probuzení si Perri (Zaria) po vstanutí v záběru na postel zaváže župan. V dalším záběru, při vstupu do koupelny, ho má ale rozvázaný. (FoxMulder)

Reklama

Reklama