Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Tommass95 

všechny recenze uživatele

Tento film na mě sice nezapůsobil tolik jako Cesta do pravěku nebo Vynález zkázy, nicméně musím říct, že toto je opravdu výborné dílo, Zeman do něj vložil asi nejvíc fantazie, ze všech svých děl a když pomyslím, že tehdy ještě nikdo do vesmíru neodcestoval, tak před ním musím smeknout. Karel Zeman je opravdu geniální režisér a Miloš Kopecký v hlavní roli je podtrhuje už tak výborný film. Maximální hodnocení sice nedám, ale myslím, že po dalších projekcích bych se i k tomu mohl přiklonit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Výtvarně hodně na výši, vlastně díky tomu tomu dávám ty 4*, byť jsou slabší. Co mi však vadí je to, že celá ta část, co se odehrává na Zemi (a to je vlastně celý film) je utahaná. Sice je zajímavá a plná dobře udělaných triků, ale celé to působí utahaně, taky kvůli slabému příběhu (nebo snad kvůli slabým příběhům?). Ty 4* jsou opravdu jen tak tak, Zeman už má rozhodně lepší filmy. EDIT: Nakonec dám jenom tři. Nedokázal jsem tomu přijít na chuť, spíš mě to hlavně nudilo, vlastně ani moc nedalo a takovým filmům už dávno čtyři hvězdičky nedávám. Kdoví, třeba to docením někdy časem, teď ale můžu říct jen to, že to asi není film pro mě. 3* ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman, ktorý je pri tomto titule podpísaný pod námetom, scenárom, výtvarným spracovaním a réžiou, sa nechal voľne inšpirovať románom G.A.Burgera a G.Doré a v roku 1961 natočil bizarnú sci-fi fantasy "Barón Prášil". Vizuálne podmanivé dielo. Tak ako som u toho českého filmára zvyknutý. Hudobné podklady na veľmi vysokej úrovni. Taktiež suverejny Miloš Kopecký je v titulnej úlohe skvelý. Napriek tomu dám len priemerné tri hviezdičky. „Barón Prášil“ skrátka nie je zrovna môj favorit medzi filmami famózneho Karla Zemana. *** ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celý film mě bavil a dovedu představit, že by v podstatě mohl pokračovat donekonečna podobnými příhodami, ale to by se z něj mohl stát klidně seriál a asi by tím ztratil své kouzlo. Miloš Kopecký v roli barona Prášila je prostě úžasný, určitě jedna z jeho nejlepších rolí. A mám ještě jeden postřeh. Je vidět, jak je film dobový, kdy se očekává, kdy člověk stane na měsíci. Je natáčen asi 4 roky po letu Gagarina a vesmírné závody byly v plném proudy. A takhle jsme se k ním přidali my. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Fantazie Mistra Zemana je neskutečná, jeho rýpavost do všeho a všech geniální a herecký projev Miloše Kopeckého úžasný. Hudba Zdeňka Lišky je klasicky skvělá. Chtěl bych být v roce 1962 v kině a sledovat Barona Prášila na vlastní oči. "A ještě se říká, že letěl rychle jako dělová koule!" "Proč ne, když spěchal!" ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Muž, který byl předlohou pro barona Prášila, opravdu existoval – jmenoval se Karl Friedrich Hieronymus, svobodný pán z Munchhausenu a narodil se v roce 1720. (M.B)
  • V scéne, keď sa Barón Prášil (Miloš Kopecký) prechádza na koni po morskom dne, si môžeme všimnúť tvora, ktorý nápadne pripomína živočícha z triedy ľalioviek (lat. Crinoidea). (Circumscriptor)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama