Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Český Georges Méliés, Karel Zeman, natočil film, ktorého vizuálna a triková stránka si právom zaslúžili vo svete pocty. Použijem jeden citát nemenovaného žurnalistu a spisovateľa, ktorý napísal : ,,V žiadnom prípade by som nevymenil jeden VYNÁLEZ SKAZY za osemdesiat CIEST OKOLO SVETA ZA OSEMDESIAT DNÍ,, ( oscarový film z roku 1956 ). A to je pravda pravdúca, jedná sa tu totiž o jeden z vizuálne najvytríbenejších a najfascinujúcejších snímkov v histórii. A to myslím v celosvetovom meradle. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Psát o tom, že nebaví, protože je mu dvaapadesát, je nepodstatný. Vynález zkázy považuju za dopis lidem, kteří žijí tak, že blikají. Žijí v záři reflektorů velkoměst, metro považujíc za něco, co mě dostane z bodu A do bodu B. Zemanovo dílo možná v dnešní době nebude určovat směr, ale má tuhle myšlenku, kterou považuju za nadčasovou. Někdy je možná lepší o světovým uznání snít, než si jej vymoct tím, že polovina lidí padne na zadek a druhá půlka umře! Zeman uznání dostal a nepotřeboval na to hejblátka, měl fantasii... ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Tá štylizácia ako z Verneho kníh môže dobre pôsobiť výlučne na kresbách v knihách, určite nie v hranom filme, kde je ako päsť na oko. Áno, Zeman bol šikovný tvorca s veľkou fantáziou a vzhľadom na dobu a rozpočet sa nepatrí kritizovať jeho "vizuálne efekty", no keď miesto hraného filmu sledujete nejaké pasikavé papierové kulisy, ktoré vám po chvíli tak začnú liezť na nervy, že sa nemôžete sústrediť na dej, ktorý je už tak dosť chabý, tak pri všetkej úcte vyššie hodnotenie dať nemôžem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď som zhliadol toto dielko, netušil som, že naša produkcia by bola v tej dobe schopná niečoho tak precízneho a excelentného. V tom čase by sme sa vyrovnali akejkoľvek filmárskej veľzemi, teraz akoby sme boli o desaťročie pozadu. Pokiaľ si odmyslíme časodrážajúcu naivitu je to skutočne príjemný filmík, hlavne som neveril, že dokonalá predstavivosť a fantázia Verneho kníh sa dá takto trefne zobraziť. Rýchle, svižné, pútavé, krásne kresby, makety a kulisy, niekedy som mal problém rozoznať reálne od fikcie. A aj po polstoročí si zachoval svoje čaro a dúfam, že si zachová aj to nasledujúce. 80%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Díky své krásné naivitě a dobrodružnému příběhu, je pro mě "Cesta do pravěku" nejlepším Zemanovým filmem, ale "Vynález zkázy" rozhodně nezaostává ve smyslu triků. V tomhle směru je to naprosto neskutečná ukázka toho, co bylo ve své době možné zvládnout. I dnes je nádhera pohledět, jak jsou ty triky geniální. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Vynález zkázy sa stal najpredávanejším československým filmom natočeným po II. svetovej vojne. Bol predaný do 79 krajín. (Peter-1307)
  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)
  • V čase kolem 01:03:00 vylézá Šimon Hart (Lubor Tokoš) z vody a je celý mokrý. Vzápětí šplhá po potrubí na hrad, ale jeho oblečení i vlasy jsou zcela suché. (blondak16)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno