Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynález zkázy od Julese Vernea je naprosto dokonalý dobrodružný a vědecko-fantastický román, při jehož čtení se tají dech, fantazie pracuje na plné obrátky a v okamžicích, kdy držíte knihu v ruce, žijete odpoutáni od reality a jste ve svém a spisovatelově, popř. též ilustrátorově světě. Karel Zeman tuto klasiku ztvárnil velmi povedeným způsobem, předlohy se drží ve velké míře, čímž mě jako fanouška verneovek potěšil. Samotná vizuální stránka filmu je sice ohlodána časem, avšak i nyní jsem obdivoval kouzlo a nápaditost, která je jí vlastní. Když jsem Vynález zkázy viděl jako malé dítě, byl jsem z něj unesen, zejména pak z konce snímku. Po mnoha leté odmlce, kdy jsem Zemanův počin neviděl, jsem se k němu dostal až v dospělosti a pocity ze sledování zůstaly na vysoké úrovni, takže dávám jasných 5*. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani neviem preco, ale tento film siel tiez cele roky mimo mna a dnes uz samozrejme ten zazitok nie je taky, aky by bol v obdobi, ked som mal 10 rokov, ale musim pochvalit Karla Zemana za obrovsku namahu pri tak malych financnych prostriedkoch a moznosti, ake vtedy mal. Pribeh je stale zaujimavy a nie je nudny, takze som bol spokojny... 24.03.2010 ______ Arnošt Navrátil - (Profesor Roch) +++ Lubor Tokoš - (Šimon Hart) +++ František Šlégr - (Kapitán pirátů) +++ Miroslav Holub - (Artigas) +++ Václav Kyzlink - (Inženýr Serke) +++ Jana Zatloukalová - (Jana) +++ Otto Šimánek - (Muž ve vlaku) +++ Hudba: Zdeněk Liška +++ ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď som zhliadol toto dielko, netušil som, že naša produkcia by bola v tej dobe schopná niečoho tak precízneho a excelentného. V tom čase by sme sa vyrovnali akejkoľvek filmárskej veľzemi, teraz akoby sme boli o desaťročie pozadu. Pokiaľ si odmyslíme časodrážajúcu naivitu je to skutočne príjemný filmík, hlavne som neveril, že dokonalá predstavivosť a fantázia Verneho kníh sa dá takto trefne zobraziť. Rýchle, svižné, pútavé, krásne kresby, makety a kulisy, niekedy som mal problém rozoznať reálne od fikcie. A aj po polstoročí si zachoval svoje čaro a dúfam, že si zachová aj to nasledujúce. 80%. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

v mých očích asi nejzdařilejší režisérův snímek, co jsem měl zatím možnost shlédnout, i když taky tak trochu plave v moři nedostatků a úsměvných nesmyslů... povětšinou je však vizuální stránka vydařená a především příběhově film zaujme... i díky stopáži to tedy celkem příjemně uteklo a žádná filmová zkáza vynalezena nebyla. 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě ani nenapadlo, že to někdy řeknu, ale mně se tento film skutečně líbil. Nesrovnatelně lepší film než o pár let starší Cesta do pravěku, ktará mě nepopsatelným způsobem vadila. Z Verneovek jsem přečetl skutečně jen málo, ale atomosféra těch knih na mě z tohoto filmu dýchala každým coulem. Triky byly maximálně zastaralé, ale strašně pěkně se mi na ně koukalo. Příběh samozřejmě docela chytlavý. Patřičně ocenit by zasloužila určitě i působivá hudba. Přes tahle všechna pozitiva se však stejně nezbavím dojmu, že je film zde dosti výrazně nadhodnocený. Za sebe říkám, že tento film je přes svoji technickou nedokonalost lepší než mnoho českých filmů současnosti. Rozhodně však existuje i obrovské množství filmů, ke kterým se svojí kvalitou ani nepřibližuje.3* ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)
  • Jako u většiny přepisů románů Julese Vernea se děj film drží knížní předlohy jen velmi volně. Největší rozdíly se týkají prostředí ostrůvku Back Cup – v knize neexistují žádné továrny ani honosné hradní sídlo, způsob dopravy depeše inženýra Harta (Lubor Tokoš) je rovněž zcela jiný a závěr se liší od základu. V knize také není žádná ženská postava. (Robbi)
  • Film vznikal v zlínskych ateliéroch na Kudlove. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama