Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I v tomto případě jsme konfrontováni s nepochopitelným jevem, jímž je absence tohoto pozoruhodného filmu lehkého žánru na DVD nosičích. Precíznost a důkladnost, věnované vykreslení prostředí a postižení psychologie obou soupeřů, zpravodajce-teroristy i jeho policejního protihráče, sympaticky udivuje svou chladnou, jakoby nezúčastněnou optikou. Hledáme-li zdroje současné tváře dnešní kinematografie hraného filmu, v tomto případě jsme konfrontováni se zvlášť zdařilým příkladem. Upozornil bych v této souvislosti ještě na jeden důležitý prvek v kompozici filmu: na jeho vazbu k realitě (pokud mě paměť neklame, je Šakal objednán zbytky OAS, teroristické organizace někdejších francouzských vojáků a usedlíků v Alžírsku). Přesvědčivosti filmu toto propojení reality a funkce jen prospívá. Dokonce natolik, že již dnes je možno předpovědět přetrvávající klasičnost ŠAKALA, monumentálního díla nejen svého filmového subžánru, ale navíc i neformální oslavy dnes stejně klasického filmového řemesla, jež se v době počítačů a jejich stále preciznějších animací rovněž stává dědictvím zacházejícího minulého století. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem remake a tudíž o něm musím prohlásit, že to není plnohodnotný remake, v mnoha věcech je totiž jiný. Šakala jako postavu mám raději s Brucem Willisem, zbytek filmu raději tento točený Fredem Zinnemannem, i když mě svojí režií zrovna také moc nenadchl. Film je dlouhý dvě a půl hodiny, tempo vyprávění je sice pomalejší ale nevadilo mi to, nemůžu totiž říct že bych se nudil. Takže celkem spokojenost. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Včera byl u mě Den šakala, který mě absolutně nadchl. Velmi přesvědčivý politický thriller s naprostou absencí super hrdinů a šťastných náhod, za to oplývající těžkou dřinou, skládáním jednotlivých střípků, událostí, faktů do souvislostí, vyhodnocováním a vytvářením logických závěrů. Zabránit atentátu na de Gaullea má prioritu č.1 a bylo to vidět. Přestože má snímek dvě a půl hodiny, nenudil jsem se ani jednu minutu, fakt super! (pozor na ubohoučký a slaboduchý americký remake z roku 1997 - Šakal). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou si čím dál častěji pouštím staré kousky. A jen málokdy mě zklamou. Šakal mezi rozhodně patří mezi ty povedené. Hra profesionálního zabijáka s francouzskou i britskou tajnou službou. Šakal má spoustu triků - padělané doklady, falešné stopy... Policajti mají intuici, ale taky armádu lidí na analýzu dat a další mravenčí práci. Pár lidí tu filmu vyčítá pomalejší tempo, ale mně to ani nepřišlo. Spíš mi trochu vadily některé až příliš šťastné (nešťastné) náhody. Celkově je to výborný krimi thriller. Na takový film bych šel do kina i teď. 85 %. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po několika letech po vidění pro mě téměř dokonalého Šakala s Brucem Willisem se dostávám k původnímu dílu a to je tedy opravdu síla. Léta filmu neubraly na přitažlivosti. Je zde několik velice podobných scén, které se přenesly i do willisova Šakala. Děj jde zdánlivě přímější cestou. No, já jsem si pošmákl. 90%. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Film Šakal sa natáčal vo francúzskych mestách Menton, Nice a Tourtour. Natáčalo sa aj v Taliansku, Rakúsku a Anglicku. (dyfur)
  • Přezdívkou Šakal je označován Ilich Ramírez Sánchez původem z Venezuely. Za vinu mu jsou dávány bombové útoky po celém světě. Po mnoha letech skrývání byl dopaden 14. srpna 1994 v súdánském Chartúmu francouzskou tajnou službou. Byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody za vraždu dvou francouzských policistů a trest si odpykává ve vězení ve Francii. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama